Fűszerezd meg a telet!

Fűszerezd meg a telet!
Fűszerezd meg a telet!

A kiskertek és veteményesek elengedhetetlen tartozéka a fűszerkert, amely egész nyáron ínycsiklandó, friss fűszerekkel látja el a családot. Ezeket ültethetjük a zöldségek mellé, sziklakertbe, balkonládákban az ablakainkba tehetjük, építhetünk fűszerspirált, és számtalan más kreatív ötlet áll rendelkezésünkre. A fűszer nemcsak hasznos, hanem dekoratív is. Az ősz beköszöntével sem kell búcsút intenünk gondosan nevelt fűszernövényeinknek, hiszen többféleképpen magunkkal vihetjük őket a télbe, megízesítve a hideg, szürke napokat is.

Fontos az alapos előkészítés

Mielőtt belevágnánk – szó szerint – a növényeinkbe, a lehető legtöbb aroma megőrzése érdekében nagyon nem mindegy, hogy mikor kerül sor a betakarításra. Figyelembe kell vennünk, hogy fajtától függően virágzás előtt vagy utána tegyük-e ezt meg, illetve arra is oda kell figyelnünk, hogy mindig száraz, napsütéses időben gyűjtsük be a növényeket. A nyári betakarítás során kimaradt, most még zölden burjánzó növényeinket se engedjük át az enyészetnek a hideg idő beálltával, hanem érdemes ezeket is inkább eltenni, még ha kevésbé is lesz intenzív az aromájuk.

Bármilyen fűszerről beszélünk, van pár szabály, melyeket mindenképpen érdemes betartani. Az első az, hogy a leszedett növény legyen egészséges, erős. Az esetlegesen sárga, vagy rovarok által megrágott leveleket távolítsuk el, illetve arról is győződjünk meg, hogy nem maradtak bogarak a növényen!

Szárítás

A fűszernövények téli tartósítására alkalmazott leggyakoribb módszer a szárítás. Miután begyűjtöttük a növényeinket, távolítsuk el az alsó leveleket, és kisebb csokrokba kötve fejjel lefelé lógassuk fel őket sötét, száraz, meleg, de levegő járta helyen. Így a fűszernövényeink körülbelül 2–3 hét alatt szépen kiszáradnak.

Fűszerek szárítása
Fotó: Canva

A kész fűszer tárolására is hangsúlyt kell fektetnünk amiatt, hogy hetek múltával se veszítsen aromájából. Itt is az a lényeg, hogy sötét, száraz helyre tegyük, tehát ha papírtasakokba csomagolunk, akkor a fiókokban tároljuk a teli tasakokat.

Tipp: Amennyiben a konyhánk polcain szeretnénk elhelyezni fűszereinket, keressünk sötét üvegből készült edényeket számukra.

Milyen növényeket érdemes szárítással tartósítani?

A rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a tárkony és az oregánó nagyszerűen megőrzi az aromáját szárítás után is.

Fagyasztás

Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek nem tesz jót a szárítás, mert sokat veszítenek az aromájukból. Ebben az esetben jó megoldás lehet, ha a mélyhűtőbe tesszük el őket télire. A művelet pofonegyszerű, a megfelelően előkészített növényt egy tálcán aprítsuk fel, majd legjobb, ha a tálcával együtt tesszük a fagyasztóba, és ha már átfagyott, akkor mérjük át dobozokba. Ezzel elkerülhető, hogy egy nagy tömbbe álljon össze az egész adag.

Tipp: Előre elkészíthetünk egy-egy ételhez való fűszerkeveréket úgy, hogy kis adagokban, jégkockatartóba tesszük a kívánt mennyiséget, majd vízzel felöntve fagyasztjuk meg az egészet. Így később egyszerűen beledobunk egy-egy kockát a levesbe vagy a főzelékbe.

Milyen fűszernövényeket tehetünk a fagyasztóba?

A bazsalikom, a kapor és a petrezselyem szárítás során teljesen elveszíti az aromáját, így ezeket mindenképpen érdemes inkább lefagyasztani.

Fűszerecet házilag

Az ecetnek önmagában is számos jótékony hatása van szervezetünk számára, ezt a hozzáadott fűszerek még tovább fokozhatják. Így a téli tartósítás egyik kiváló megoldása lehet a házi fűszerecet készítése. Fontos, hogy ne a bolti, tömény ételecetet használjuk alapként, hanem 6%-os alma-, fehérbor- vagy vörösborecetet.

Tipp: Ha a kedvünk és a lehetőségeink engedik, még jobb, ha saját magunk készítjük el az almaecetet. Használhatunk egyszerre csak egyféle fűszert, de akár többet is kombinálhatunk. Ráadásul a különböző növényekből készült ecetnek számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Kakukkfüves ecet
Fotó: Canva

A fűszereket ebben az esetben is megfelelő előkészítés után használjuk fel. Egy liter ecethez körülbelül 6–8 hajtást számoljunk, melyek akár egészben, akár összevágva is mehetnek egy tiszta üvegbe, ezt követően öntjük rájuk az ecetet. Majd az üvegeket lezárjuk, és tartalmukat világos helyen két hétig érleljük. Ezalatt az idő alatt néha nyissuk ki az üvegeket, hogy az esetlegesen keletkező gázok távozhassanak.

Milyen fűszernövényekkel készítsünk fűszerecetet?

Amelyikkel csak szeretnénk! Rozmaring, zsálya, citromfű, lestyán, tárkony, kakukkfű, menta, majoránna, metélőhagyma, kapor, bazsalikom: mind-mind tökéletesek erre a célra.

Pikáns fűszerolaj

Nincs is finomabb annál, mint amikor egy kis házi fűszerolajjal rafináltabbá teszünk egy ínycsiklandó ételt. A nyáron megtermelt fűszereink egyik legizgalmasabb tárolási módja, ha házi fűszerolajat készítünk belőlük. Amennyiben szeretnénk tartósabbra készíteni az elixírt, szárított fűszereket használjunk, ha pedig friss hajtásokkal dolgozunk, érdemes pár hét alatt elfogyasztani a kész termékünket.

Tipp: Mindig kiváló minőségű olajat – olíva-, szőlőmag-, napraforgóolajat – használjunk!

Egy tiszta üvegbe beletesszük az alaposan előkészített, előzőleg megszárított vagy a friss fűszernövényeket, majd felöntjük a kiválasztott olajjal. A lezárt üvegeket naponta keverjük át vagy rázzuk fel! Körülbelül 2–4 hét elteltével készen is lesz a finom fűszerolajunk, amelyet használhatunk sütéshez, főzéshez, pácoláshoz, ízesítéshez vagy akár salátaöntetként is.

Milyen növényekből készíthetünk fűszerolajat?

Az ecethez hasonlóan bármelyikből: akár külön-külön, akár többfélét kombinálva a különböző – provence-i, toscanai stb. – ízvilág eléréséhez.

Fűszerolaj
Fotó: Canva

Tartósíts sóban!

A sót évszázadok óta használják különféle ételek tartósítására, nem meglepő tehát, hogy fűszernövényeinket is kitűnően el tudjuk így tárolni a téli időszakra. Ez a módszer különösen előnyös azon növények esetében, amelyek nehezen száradnak, illetve szárítás során könnyen elveszítik aromájukat.

Tipp: Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne használjunk jódozott sót, mert nem őrzi meg szépen a levelek színét. Legjobb, ha minden adalékanyagtól mentes, természetes sóval dolgozunk.

A megfelelően előkészített – frissen szedett, alaposan megtisztított – növény nagyon fontos feltétele ennek a módszernek is.

Friss levelek sóréteg között

Ez a sóban tartósítás legegyszerűbb változata. Tegyünk egy befőttesüveg aljába sót, majd erre tegyünk egy réteg tiszta, száraz, egész levelet! Ezután újabb sóréteg következik, illetve ismét egy adag levél, és így tovább, amíg tele nem lesz az üveg. Az utolsó réteg mindig só. A kész üveget ezután hűtőszekrénybe tesszük, és ott tároljuk. Így akár hónapokig friss fűszereket kapunk. Amikor használni szeretnénk, csak kivesszük a kívánt mennyiséget, és lerázzuk róla a sót, amely egy idő után átveszi a fűszer ízét, így ezt is használhatjuk ételeink ízesítésére.

Szárított, őrölt fűszersó

Ezzel a módszerrel az előzőleg alaposan előkészített friss növényt akár konyhai robotgéppel apróra vágjuk, majd 1:4 arányban elkeverjük a sóval úgy, hogy a sóból legyen a nagyobb rész. Ezután robotgéppel vagy rúdmixerrel homogénné keverjük az egyveleget, majd egy nagy tálcán vékony rétegben szétterítjük. Egy konyharuhával letakarva egy napon át szárítjuk, majd jól záródó üvegekbe töltjük. Hűtőszekrénybe téve akár egy évig is eláll.

Fűszersó
Fotó: Canva

Aprított, kevert fűszersó

Az első lépés hasonló az előző módszeréhez, tehát az alaposan előkészített friss növényt apróra vágjuk. Ezúttal viszont az 1:4 arányú keverést a fűszernövény javára végezzük, abból használjuk a nagyobb mennyiséget. Rövid ideig robotgépben keverjük, majd jól zárható üvegekbe töltjük, és hűtőbe tesszük. Körülbelül fél évig áll el a kapott egyveleg, viszont sokkal ízesebb és aromásabb lesz a fűszersónk, mint a fenti változat esetében.

Mely fűszernövényeket tartósíthatjuk sóban?

Tulajdonképpen bármelyiket, de a bazsalikom, a zeller, a lestyán, a kapor, a petrezselyem, a rozmaring, a metélőhagyma és a citromfű esetében ez a módszer különösen előnyös, mert ezek könnyen veszítenek aromájukból és színükből.

Kiemelt kép: Canva

search icon