Gazként irtjuk a kertben, pedig kiváló levélzöldség
Gazként irtjuk a kertben, pedig kiváló levélzöldség

Június közepétől késő őszig nyílik ez a növény, és bár máshol direkt termesztik, mi itthon gyomnövényként irtjuk.

Virágzata piramis alakú, gomolyos fürtvirágzat. Apró virágai zöldek, szirom nélküliek és a levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak, porzót és bibét egyaránt tartalmaznak: ez a fehér libatop.

Magyarországon mindegy 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, ezek közül 70-80 fajt rendszeresen szednek is. A gyűjtés ugyan az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de a termelési költségek növekedésével bizonyos fajok – mint a csalán és a kamilla – esetében újra nő a jelentősége. Bár a fehér libatopot itthon nem sorolják ebbe a kategóriába, Kanadában például a mezőgazdasági növénytermesztés ismert haszonnövénye.

Őshazája a Himalája vidéke, ahol még ma is több helyen termesztik. Fiatal hajtásait, leveleit a spenóthoz hasonlóan főzelékként fogyasztják, bár nagyobb mennyiségben hashajtó hatása miatt káros is lehet.
Az Egyesült Államokban, Kanadában termesztik, és takarmányként használják a juhok, sertések etetésére. Indiában magját megőrölve kását készítenek belőle.

Igazi csodanövény

A libatop a kertekben és a nem művelt területeken való tömeges előfordulása, valamint magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos „vadon termő zöldségnövénynek” számít. Saláta, leves és ivólé készítésére egyaránt felhasználható.

Idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese és hólyagbántalmak, valamint hasmenés kezelésére is alkalmas. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó hatású. Interneten 500 forintért vehetünk fehér libatop magot, de mi magunk is összegyűjthetjük jártunkban-keltünkben.

Így készíthetünk belőle finom és laktató ebédet

Ha a háziasszonyok által ismert spenót elkészítési idejét vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy a libatopot kissé hosszabb ideig kell főzni, viszont elmaradhat az előzetes leforrázása. Íze is a spenótéhoz hasonlít. A magvakat megőrölve a pohánkalisztre emlékeztető anyagot kapunk, amelyet ahhoz hasonlóan készítünk el. Tavasszal az egész növény, később csak a hajtáscsúcsok ehetőek, illetve a kb. 20-30 cm magas növény ehető. A magvakat az első fagyok beköszönte után, a már elszáradt hajtásokon gyűjthetjük.

Libatop leves

Fél kg libatopot, hozzá pedig a mályva, tyúkhúr, mezei sóska, útifű, bakszakáll és laboda leveleit durvára vágjuk – ezek helyett használhatunk spenótot és sóskát is, összesen öt-tíz dekagarammot, majd fél óráig kevés vízben főzzük. Ezután leszűrjük és szitán áttörjük. Világos rántást készítünk amit főzővízzel felöntünk, és hozzáadjuk a pépet. Felforraljuk, fűszerezzük ízlés szerint sóval, fehér borssal, majd levesszük a tűzről. Tálalás előtt tojássárgáját is keverhetünk a levesbe, vagy grízgaluskával is kínálhatjuk.

Libatop főzelék

A libatop és a többi zöldnövény (mezei sóska, bakszakáll, útifű vagy helyettük spenót, sóska) leveleit megmossuk, sós vízben 30 percig főzzük, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Hagymát dinsztelünk, lisztet szórunk rá, és aranysárgára pirítjuk. A növényeket a főzővízzel felöntjük, fűszerezzük sóval, fehér borssal, és 5 percig lassú tűzön felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel dúsítjuk.

Libatop galuska

50 dkg nyersen megdarált libatoplevelet és 20 g lisztet 30 g vajban megpárolunk. Két zsömlét 5 dl tejbe áztatjuk, áttörjük, 50 g vajon kicsit megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és összekeverjük a libatoppal. Evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle, amit sós vízben kifőzünk. Forró vajban megforgatjuk, reszelt sajttal és vajon pirított morzsával meghintve tálaljuk.

A balkáni konyhában több országban is ismert a rétestésztába változatos formában csomagolva töltött túró és levélzöldségek keveréke. A bolgár „banitza”-ba például szezonális vad levélzöldségeket – csalánt, sóskát, libatopot, labodát – töltenek hagyományosan. A „gyomnövények” nagyobb leveleibe pedig húst is tesznek, a nálunk leggyakrabban használt káposztán és szőlőlevélen kívül a vadnövények közül a martilapu levelét leginkább az erdélyi konyha használta erre a célra, valamint kedvelt volt még a lósóska is.

(forrás: hellovidek.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon