Gyomnövény is lehet gyógynövény, sőt jól is lakhatunk vele! – Podcast
Gyomnövény is lehet gyógynövény, sőt jól is lakhatunk vele! – Podcast

A Holnapután aktuális adásában ehető vadnövényekkel foglalkozunk. Vendégem, Bukovicsné Békefi Daisy, akit a legtöbben a Greens of Daisy nevű csatornájáról ismernek, gyerekkora óta foglalkozik a természetben fellelhető, nemritkán gyógyhatású zöldekkel. Szenvedélyét sokan ismerik, hiszen TikTok-csatornájának több mint 300 ezer követője van, és most jelent meg könyve is, amely a kezdők számára jelenthet nagy segítséget. Az adásban több konkrét növényről és gyűjtésükről is szót ejtünk.

Egyes becslések szerint akár 300 ezer is lehet az ehető és tápláló növényfajok száma. Ennek ellenére az emberiség nagyjából 200 fajt fogyaszt nagyobb mennyiségben. Egy átlagos üzletben viszont ennek is csak a töredékével találkozunk. Ráadásul – nem függetlenül a klímaváltozás már ma is érezhető hatásaitól – áruk is egyre magasabb. Itt lenne hát az ideje, hogy kimenjünk a természetbe, és felfedezzük a könnyen hozzáférhető, egészséges, sőt gyógyhatású növényeket, melyek bio mivoltuk ellenére is teljesen ingyen vannak.

Daisy gyerekkora óta gyűjti a vadnövényeket. Némi hátszéllel indult, ugyanis édesanyja természetgyógyász, ezért már egészen kicsi gyermekként elsajátította a legfontosabb tudnivalókat, a gyűjtés szabályait, és megismerkedett a hasznosítható fajokkal. Ezek egy része egyébként olyan növény, melyeket a kertészkedők gyomnövénynek tartanak. Ilyen például a tyúkhúr, amellyel a hideg évszakban is össze lehet futni, íze kellemes, vitamintartalma magas. Teája gyógyhatású, jót tesz a koleszterinszintnek, és jótékony hatással van az epére is.

Olvasd el Daisy-vel készült korábbi interjúnkat is!

Vendégem egyik személyes kedvence a kertekben szintén gyomnövényként számon tartott csalán: az ugyancsak gyógyhatású növény sokféleképp elkészíthető, Daisy személyes kedvence a spenóthoz hasonló csalánfőzelék. Megfelelően elkészítve elveszíti csípősségét, íze selymes, lágy, ráadásul több vasat tartalmaz, mint a spenót.

A közismert növények mellett azonban vannak kevésbé ismertek is. Ezek beazonosítását meg kell tanulni: egyes növények mérgezők lehetnek! A legfontosabb annak a néhány növénypárnak a megtanulása, melyek egyikének a fogyasztása akár halálos mérgezést is okozhat. Közismert például a májusi gyilkosnak is nevezett gyöngyvirág és a medvehagyma hasonlósága. Daisy bevallása szerint a turbolyát és a bürököt még ő maga is össze tudja keverni, ha csupán látja: a két növény megszólalásig hasonlít egymásra. Szerencsére itt segítségül hívhatjuk a szaglásunkat is, hiszen míg a turbolya kellemes, ánizsos illatú, a bürök kifejezetten büdösnek mondható. A beszélgetésben szó volt a gyűjtés legfontosabb szabályairól, például arról, hogy hol érdemes szednünk, és mennyi növényt gyűjthetünk egyszerre.

Végül arra is kitértünk, hogy – amellett, hogy követjük Daisy csatornáját – honnan tudjuk megszerezni a szükséges tudást. Vendégem például számos régi füveskönyvet és szakmai munkát áttanulmányozott, hogy megszerezze a szükséges ismereteket, bár az okostelefonok korában már vannak kifinomultabb módszerek is. Mi is írtunk korábban olyan alkalmazásokról, melyek segítségével be tudjuk azonosítani a vadon termő növényeket. Ha viszont fogyasztásra gyűjtünk, érdemes nem ezekre hagyatkozni, hanem biztos tudásra: például olyan könyvekre, amelyekben fotók is segítik a növények beazonosítását. Ilyen többek között Daisy mostanság megjelent könyve, „A természet kincsestára”, melyről szintén beszélgettünk az adásban.

A cikkben felhasznált fotókat Daisytől kaptuk!

search icon