Lakjunk jól gyomnövényekkel! – Interjú Greens of Daisy-vel
Lakjunk jól gyomnövényekkel! – Interjú Greens of Daisy-vel

Menj ki a mezőre vagy csak a kertbe, és gyomláld ki az ágyásokat! Hiszed vagy sem, számtalan ehető, finom és rendkívül egészséges gyomnövény lapul a fűben, amit egy hétköznapi menübe könnyedén beilleszthetsz.

A fiatal kétgyermekes anyuka, Bukovicsné Békefi Daisy ezt a hasznos tudást osztja meg Instagram– és TikTok-csatornáján, ahol több százezren követik. A greens_of_daisy művésznév talán ismerősen hangzik, ez alatt keressétek a hasznos gyógynövényeket vagy éppen a gyomokból készült recepteket! Belefuthatsz orgonajégkrémbe, csalánfőzelékbe, ibolyaszirupba, tyúkhúrpesztóba és számtalan virágos süteménybe. De mielőtt kirohannál a kertbe, hallgasd meg, hogy Daisy mit mond a gyomnövényekről, és milyen menüt állít össze egy májusi réti séta után!

Daisy-nek az Instagramon 34 ezer, a TikTokon pedig több mint 220 ezer követője van.

Honnan jött az életedbe a növények szeretete és ez a széles körű ismeret?

Számomra ez nem újdonság, mindvégig jelen volt az életemben. Biogazdaságban nőttem fel, édesanyám természetgyógyász. Nálunk teljesen hétköznapi volt, hogy gyógynövényeket alkalmaztunk, és ismertük és használtuk azokat a növényeket, akár gyomokat, amelyek körülvesznek minket.

Hogyan tudja valaki képezni magát ebben?

Én kertészmérnökként végeztem, és bár tanultam gyógynövényismeretet, a modern mezőgazdaság máshogy viszonyul a gyomokhoz. A családi háttérnek köszönhetően sajátítottam el a legtöbb ismeretet. Szerintem az a legjobb, ha generációról generációra, anyáról lányára száll ez a tudás. Régen ezeket nem is kellett könyvekből tanulni. Elég hiányos is a szakirodalma, manapság már ritka az ilyen könyv, én is régi füveskönyveket bújtam, hogy jobban elmélyedjek a témában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daisy Bukovicsné Békefi (@greens_of_daisy) által megosztott bejegyzés

Évszaktól függetlenül mi a kedvenc gyomnövényed és a belőle készült fogásod?

Aki ismeri a videóimat, tudja, hogy nálam a csalán a favorit. Szeretem, hogy sokféleképpen el lehet készíteni, és tényleg teljesen olyan az íze, mint a spenótnak. Amiben a spenót finom, abban a csalán is működni fog, legyen ez főzelék, spenótos tészta vagy spenótos csirke.

Az elkészítése sem nehéz, és nem, nem fogja megszúrni a torkunkat. Pár percnyi főzés során leválnak a csalántüskék, elveszíti az erőteljes ízét, és egy kellemes, lágy spenótos ízt kapunk. És az sem utolsó, hogy a spenótnál is több vasat tartalmaz.

Mi a családod kedvence?

A gyerekek édesszájúak, így kedvenceik közé tartoznak a virágos sütemények, szörpök és szirupok. Ezek közül most aktuális az orgona- és az ibolyaszörp, de jégkrémet is csináltam belőlük. Az erdei virágok olyan jól mutatnak a kekszeken, hogy senki nem tud rájuk nemet mondani. Talán a férjem kedvence is a csalán, de mi csak spenótként hivatkozunk rá.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daisy Bukovicsné Békefi (@greens_of_daisy) által megosztott bejegyzés

Ha ismerősöknek főzöl, kelt némi meghökkenést, hogy miből készült az étel?

Csodálkozni szoktak, de csak miután elmondtam, hogy mi volt benne. De ezek mind finom és egészséges dolgok, ha nem azok lennének, nem fogyasztanánk őket. A mi családunknak egyáltalán nem furcsa. A hétköznapjainkhoz tartozik, hogy a veteményes zöldségein kívül gyógy- és vadnövényeket is használunk.

Ha most, május közepén kimennénk a rétre vagy az erdőbe, egy séta után milyen menüt tudnál összeállítani?

A már említett csalán is most hajt, ezt érdemes szüretelni. Nagyon sokat találhatunk ebben az időben turbolyából. Lehet, hogy a neve nem mond semmit, de szinte biztos, hogy találkoztál már vele. Erdei aljnövény, amely úgy néz ki, mint a petrezselyem. Hívják is édes petrezselyemnek vagy francia petrezselyemnek. Amellett, hogy gyógynövény, ugyanúgy lehet használni, mint a petrezselymet. Jól mutat pástétomban, de készíthető belőle leves, mártás és saláta is. (A francia konyha előszeretettel alkalmazza.)

Sokat lehet találni a tyúkhúrból, mely szintén sokoldalú. Számtalan gyógyszertári súlycsökkentő gyógynövénykeverékben megtalálható, mivel csökkenti a koleszterint, és zsírbontó hatású. Finom, ropogós és zsenge íze van. Ugyanúgy lehet belőle leves, főzelék. Az én kedvencem a tyúkhúrpesztó.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daisy Bukovicsné Békefi (@greens_of_daisy) által megosztott bejegyzés

Sétánk során találkozhatunk a vadhagymával. Ez olyan, mint egy kis fűcsomó, sötét színű snidlingre hasonlít. Az íze hasonló a medvehagymáéhoz, nem is értem, miért az terjed el, és a vadhagyma miért maradt ennyire a háttérben. Pedig antibakteriális hatású, és minden olyan jótékony hatása megvan, ami a medvehagymának is. Jó benne, hogy a hagymát mindenki ismeri, így nem okoz meglepetést.

Ott van még a pásztortáska, melyből biztos mindenki csinált csengettyűt gyerekként. Egyébként a káposztafélék közé tartozik, nyersen is fogyasztható, visszafogott káposztaíze van. De ami fontos, hogy gyógynövény, a nők orvosának is hívják. Tea formájában fogyasztva görcsoldó, vérzéscsillapító, és enyhíti a menstruációs fájdalmakat.

Ilyenkor akadhatunk össze a ragadós galajjal, amely aprócska növény. Onnan lehet ismerős, hogy mindig beleragad a nadrágunkba. Szintén hasznos gyógynövény, melynek teája vízhajtó, tisztítja a vesét, és a pattanásos bőrt is nagyon szépen rendbe teszi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daisy Bukovicsné Békefi (@greens_of_daisy) által megosztott bejegyzés

Térjünk át a virágokra…

Én idén ibolyalázban égtem, szinte mindent csináltam belőle. Az ibolyából készül szirup köhögéscsillapító, nyákoldó. Az íze annyira ellenállhatatlan, hogy szörpöt, lekvárt és jégkrémet is érdemes csinálni belőle. Az orgonát is hasonlóképpen tudjuk elkészíteni.

A virágok esetében hasonló az eljárás. Vízben áztassuk ki a nektárjukat! Ez adja az illatukat, és az ízükben is ez fog visszaköszönni. Szedhetünk százszorszépet is, de most bimbózik a magnólia, melyből akár savanyúságot is készíthetünk.

Csak nekünk, európaiaknak furcsa a virágok fogyasztása, számtalan kultúra széles körűen alkalmazza őket. Én például tölgyfalevelet teszek a kovászos uborka vizébe, magas csersavtartalma segít megőrizni az uborkák ropogósságát.

Tavaszi szendvicskrém friss virágokkal

Mire figyeljünk oda, ha így lakmározunk? Mely növények veszélyesek?

Hangsúlyozom, hogy ismeretlen növényeket ne szedjünk le, mert sok mérgező van köztük. Bár jellemzően enyhe mérgezéses tüneteket okoznak (pl. hasfájás, hasmenés), de léteznek veszélyesek is. Én úgy látom, hogy az erősen mérgezőek benne vannak a köztudatban: ilyen a gyöngyvirág, a hóvirág, a leander, a sisakvirág. De a legjobb, ha megtanuljuk, melyek ehetőek.

Néha összekeverik az emberek a fenyőt, a borókát és a tiszafát. A fenyő most nyíló friss rügyeiből szirupot lehet főzni, de a népi gyógyászatban a tűlevéltea is ismert. Ellenben a boróka és a tiszafa rendkívül mérgező.

Hogy képzeljük el? Tulajdonképpen termeszted a gyomokat és a vadnövényeket?

Nem, sokan azt gondolják, járom az árokpartot, és leszedem a füvet, és azt fogyasztom. Ez természetesen nem így van. Jó nagy biokertünk van, és az a legjobb a gyomnövényekben, hogy nem kell őket termeszteni, nőnek maguktól. Viccesen azt szoktam mondani, hogy ingyen van, vegyszermentes, finom és egészséges, ráadásul egy gyomlálás után jól is laksz.

Erdei túrázás során vigyünk magunkkal kosarat vagy zsákot, és gyűjtsük be a vadnövényeket! Ha a növény nem védett, egy ember egyféle növényből 2 kg-ot vihet haza. Ez rengeteg.

Mi a célod a videózással, az Instagram- és a TikTok-oldaladdal?

Az elején nem volt más célom, csak az ismeretátadás. A szakdolgozatom írása közben a kérdőívek kapcsán feltűnt, hogy a szóban forgó téma a mai fiatalok számára teljesen idegen. Az első videóim után sok negatív kritikát kaptam, azt hitték, ezeket én találom ki, pedig a gyógynövények már nemzedékek óta velünk vannak. Fontosnak tartom, hogy a TikTokon a legfiatalabb korosztály van jelen, így ők is szerezhetnek ismereteket a növényekről.

Körülbelül egy éve osztok meg folyamatosan tartalmakat, azóta megváltozott a vélemény. Rengeteg képet kapok, hogy megmutassák, kipróbálták egyik-másik receptemet. Örülök, hogy értékes régi tudást adhatok át. Jelen pillanatban egy saját könyvön dolgozok a témában.

search icon