Bárki vérbeli természetbúvár lehet egy mobillal

Bárki vérbeli természetbúvár lehet egy mobillal
Bárki vérbeli természetbúvár lehet egy mobillal

Aki jár a természetben, azért is teszi, hogy gyönyörködjön sokszínűségében és szépségében. Elég sokan vagyunk, akiknek ez önmagában nem elég:

azt is tudni szeretnénk, mit látunk.

Korábban bevált, ám lassú és körülményes módszer volt növény- és állathatározó könyvekkel felfedezni a különböző fajokat. A gyönyörű illusztrációk és a fotók miatt továbbra is szuper alternatíva lehet, ha magunkkal visszük a zsebkönyveinket.

Ha gyorsabb és egyszerűbb megoldást keresünk, akkor remek okostelefonos applikációkat hívhatunk segítségül. Ma három ilyet fogok bemutatni, amely segítségével megtudjuk, melyik bogár mászik a melyik fára felkúszó melyik indán.

Seek
A legjobb beazonosító alkalmazás, amit ismerek, mindenki telefonján ott a helye. Az app teljesen ingyenes, ráadásul aktív használatával a tudományos közösséget is hasznos információkkal látjuk el, hiszen minden megfigyelés bekerül egy adatbázisba. Növényeket és állatokat is azonosít, gombát, pókot, halat, madarat, szóval igen hasznos.

A program fejlett képfelismerő technológiát használ, melynek segítségével nagy pontossággal képes az azonosításra. Néha előfordul, hogy a fajt nem tudja meghatározni, de még ekkor is eredményesen szűkíti azt a kört, amiben ha mi kutakodunk, könnyen megtalálhatjuk az adott élőlényt.

A különböző élőlények megfigyeléséért jelvényeket is lehet szerezni, illetve kihívásokon is részt vehetünk, melyek további felfedezésekre motiválhatnak.

Az applikáció talán egyetlen negatívuma, hogy nem tud magyarul, így a növények, állatok angol illetve latin neveiben nem jártasaknak még egy gyors netes keresésre van szükségük, hogy a magyar megfelelőt is megtudják.

Ha megadjuk a tartózkodási helyünket, akkor a környék jellemző állatait is megtekinthetjük az alkalmazásban, ami szintén nagy segítségünkre lehet a felfedezésben.

Fa book
Nemrég jelent meg az Országos Erdészeti Egyesület gondozásában a Fa Book nevű, szintén teljesen ingyenes app, amely a hazai erdők felfedezésében lehet kiváló társ.

Más elven működik, mint a Seek, és csupán fák és bokrok azonosításában tud segíteni, abban viszont nagyon hatékony, és további nagy előnye, hogy nem szükséges internet a használatához.

A keresés során a nagyobbtól a kisebb felé haladva, laikusok számára is könnyen azonosítható tulajdonságok kiválasztásával szűkíthetjük a kört. Ha jól csináltuk, akkor a végül csak egy faj matad, vagy a fennmaradó lehetőségek közül könnyedén ki tudjuk választani, melyik fát vagy cserjét látjuk épp.

Az egyes fákhoz alapos leírások tartoznak, illetve az erdőkhöz tartozó további hasznos információk segítenek, ha szeretnénk elmélyülni a témában. Az év fájának választott fajok böngészésére is lehetőség nyílik.

Az applikációhoz tartozó honlapon fotótár is rendelkezésünkre áll, melyekből szabadon le is tölthetünk, illetve a képek forrásmegjelöléssel bármilyen ismeretterjesztő célra felhasználhatók.

PictureThis
Ez az applikáció csak növényeket tud azonosítani, de azokat nagyon jó találati aránnyal. Az egyes növényekhez komolyabb leírás is társul, viszont erre is igaz, hogy angolul kell hozzá tudni. Szobanövényeket is tud, és azok betegségeit is azonosítja a fotónk alapján.

Amiben eltér a másik két alkalmazástól, hogy néhány funkció használata, illetve a korlátlan azonosítás előfizetéshez kötött, kb. két mozijegy árát kell kifizetnünk évente.

Ezért cserébe menedzselhetjük rajta keresztül szobanövényeinket, értesítést kapva, hogy mikor érdemes locsolni, sőt a növények betegségeinek legyőzéséhez is hasznos tanácsokat kaphatunk.

Főleg kisgyerekeseknek lehet hasznos az a funkció, mely azonnal jelzi, ha egy növény mérgező. A prémium szolgáltatásban szakértőket is csatasorba állítanak, akik 24 órán belül válaszolnak a növényekkel kapcsolatos kérdéseinkre – ezt a funkciót akár egy éves időtartammal ajándékba is adhatjuk.

A program teljes funkcionalitásával egy hétig ingyen kipróbálható – érdemes ezt az opciót választani az előfizetés előtt.

Képek: borító – pixabay.com, producthunt.com, illetve az applikációkban készített saját fotók.

search icon