Így készít élelmiszer-hulladékból prémiumterméket egy magyar cég – Podcast
Így készít élelmiszer-hulladékból prémiumterméket egy magyar cég – Podcast

Az élelmiszeripar hulladékaiból csodák származhatnak: a korábban akár problémát jelentő melléktermékekből egészséges prémiumtermékek állíthatók elő. Ezzel foglalkozik a Grapoila, amely a kezdetektől fenntartható módon, zero waste működés mellett állít elő hidegen sajtolt olajokat különféle, máshol nem hasznosított magokból. Holnapután című rádiós podcastunk aktuális adásában a cég alapítójával, Pinczés Mariannával beszélgettünk.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

A jövőre 15 éves Grapoila – amely mára több mint 70 főt foglalkoztat – egyetemi projektként indult. Az ötlet az volt, hogy borászati melléktermékekből állítanak elő valamit. A borkészítés során visszamaradó törköly nagyon értékes alapanyagot rejt, amit a borászatok korábban nem hasznosítottak, hulladék lett, vagy jó esetben komposztálták. Ahogy Marianna meséli, a tandíjára félretett pénzből vásárolta az első présgépet, innen pedig nem volt megállás.

Különleges hidegen sajtolt olajok

Manapság a szőlőmag mellett a szőlő héját is feldolgozzák, és a préselés végén visszamaradó magkrémet is. A magkínálat is egyre bővül. Ahogy vendégem mondja, időről időre vannak kísérleti periódusok, amikor sok új termékük jelenik meg, a mostani is egy ilyen időszak. Így lehetséges, hogy mára már több mint 20 féle maggal dolgoznak, köztük olyan különlegességekkel, mint a málna- és a homoktövismag.

A volumen is felszökött, hiszen csak borászati törkölyből évente 1200 tonnát képesek feldolgozni. Az olajok mellett pedig különféle étrend-kiegészítőket, liszteket és kozmetikumokat is előállítanak, megvalósítva ezzel a hulladékmentes termelést. Marianna szerint náluk semmi nem megy veszendőbe. Azt, amit más módon nem tudnak hasznosítani – például a dió héját –, fűtésére használják fel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Grapoila (@grapoila) által megosztott bejegyzés

Hogy ezt mennyire komolyan veszik, azt jól jellemzi a törlőrongyok esete is. Az üzemekben használt rongyokat egy cégtől bérlik. Amikor ezek már tisztításra szorulnak, akkor a cég elviszi őket, a tisztításuk előtt pedig kipréseli a bennük felgyülemlett olajat. Ezután az olaj megy a kazánba, hogy segítsen előállítani a mosoda melegvizét.

Permakultúra és edukáció

Sokszor emlegetjük manapság a körkörös gazdaságot mint a fenntarthatóság egyik alapját. Megvalósulni viszont – néhány nagyszerű példától eltekintve – még alig-alig láttuk. A Grapoila a remélhetőleg egyre nagyobb számú kivétel egyike. Erről tanúskodik a cég edukációs programja is.

Az ökológiai lábnyomot nullára csökkenteni lehetetlen, hiszen itt vagyunk, élünk, és élni szeretnénk. Ha viszont lábnyomot hagyunk, akkor hagyjunk pozitív lábnyomot!

– mondja Marianna.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Grapoila (@grapoila) által megosztott bejegyzés

Budapesti telephelyükön néhány évvel ezelőtt indították el permakultúrás kertjüket. Itt minden évben több ingyenes nyílt nappal várják a látogatókat, akik a kertbejárás mellett különféle workshopokon vehetnek részt, és megtanulhatják a permakultúra alapjait. Ahogy Marianna mondja, a nonprofit láb a küldetésük, de ennek teljesülése váratlanul sokszor segíti a forprofit vállalkozást is, a fenntarthatóságba való befektetés tehát kifizetődő. Az pedig csak hab a tortán, hogy a kertben termelt zöldségeket és gyümölcsöket a dolgozók – mint egyfajta cafetériát – hazavihetik.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

search icon