Minden azon múlik, hogy át tudjuk-e adni a fenntarthatóság üzenetét a fiataloknak – Holnapután

Minden azon múlik, hogy át tudjuk-e adni a fenntarthatóság üzenetét a fiataloknak – Holnapután
Minden azon múlik, hogy át tudjuk-e adni a fenntarthatóság üzenetét a fiataloknak – Holnapután

A Petőfi Rádión futó Holnapután című rádióműsorunk aktuális adásának vendége az Alapértékek Nonprofit Kft. vezetője, Matolcsy Miklós. A fiatalok fenntarthatóságra nevelésével foglalkozó szakemberrel többek között arról beszélünk, mit gondolnak a diákok a témáról, és hogyan érdemes megszólítani őket.

Ahogy vendégünk elmondja, a fiatalok egyre többet tudnak a fenntarthatóságról, de a gyakorlat sokszor még elválik a tudástól. Szemléltetésül a PET-palackok példáját hozza: szinte minden diák hallott már a műanyag csomagolás körüli problémákról, mégis gyakran fogyasztanak PET-palackos üdítőket. Többek között e minta megváltoztatását célozza a tavaly óta a gimnáziumok számára választható tárgyként megjelenő fenntarthatóság tantárgy, illetve az ennek alapjául szolgáló Zöld Könyv tankönyvcsalád.

Utóbbiról, illetve a környezeti nevelés kihívásairól épp a napokban beszélgettünk Varga Attila környezeti nevelővel, az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézetének docensével.

Matolcsy Miklós az adásban hangsúlyozza: riogatással, a világvége belengetésével nem lehet valódi hatást elérni a fiataloknál. Ehelyett azokat a cselekvési tereket és lehetőségeket kell megmutatni, melyekhez kapcsolódni tudnak. Ez volt a mozgatórugója a sok éve futó Fenntarthatósági Témahét programnak is, melyhez mára több mint 1800 iskola csatlakozott.

Adásunkban az oktatási programok mellett sok szó esik az új fenntarthatósági tantárgyról is, melyből a tervek szerint jövőre már érettségizni is lehet majd. Ennek különlegessége, hogy nem a hagyományos érettségi vizsga keretei között valósul meg, hanem új formában, úgynevezett projektérettségiként. Hogy ez mit is jelent, az több más mellett kiderül a Holnapután aktuális adásából!

search icon