Minden, amit a betétdíjról tudni akarsz – aktualizált terméklistával
Minden, amit a betétdíjról tudni akarsz – aktualizált terméklistával

Betétdíjas terméknek az minősül, melyet „BETÉTDÍJAS TERMÉK” megjelöléssel gyártottak, illetve forgalmaznak, s betétdíjas termékként való első forgalomba hozatalát az illetékes hatóságnál bejelentették.

A megjelölésen kívül onnan ismerhetjük fel, hogy a számlán külön megjelenik a betétdíj, ami a betétdíjas termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj. A forgalmazó a betétdíjas termék fogyasztótól való visszaváltását a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan, teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen.

A legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani. Minden üzlet köteles visszafogadni azokat a palackokat, amelyeket forgalmaz, függetlenül attól, hogy ott vásároltuk-e a terméket.

A betétdíjas termék visszaváltásakor a forgalmazó köteles készpénzben visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a fogyasztó kérésére újabb termékvásárlás esetén azt a vételárba beszámítani. Helyenként csak az egyik lehetőség működik.

Egyutas vagy többutas? Nem kérdés, melyik a helyes út!

A betétdíj rendszere hazánkban jelenleg (sajnálatos módon csak) önkéntes alapon működik.

Tipikus betétdíjas termékek a sörös üvegek, bizonyos termelők boros üvegei, alkoholmentes termékek esetén a szörpös üvegek.

A vendéglátásban találkozhatunk még betétdíjas termékekkel, ásványvizek és szénsavas üdítők üvegei általában még újratöltésre kerülnek. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható betétdíjas termékek listája a betétdíj összegével ITT olvasható.

Miért jó a betétdíj? A rendszer előnyei

Ha a csomagolás betétdíjas, akkor is kifizetjük a csomagolást, de azt visszavihetjük, és a betétdíjat visszakapjuk, vagyis a termékhez oly módon jutottunk hozzá, hogy a csomagolás nem növelte a vásárlás költségét (csak időlegesen).

A visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után azok a töltőüzembe szállítva ismételten használhatók. Átlagosan 40-szer töltenek meg például egy sörösüveget, tehát ennyivel kevesebbet kell gyártani. Mindez a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését csökkenti, ami hosszú távú előnyökkel jár.

Az újratöltésre kerülő palackok szén-dioxid kibocsátása tized akkora, mint a végtelenszer újrahasznosítható alumínium csomagolásé.

Az üveg csomagolásnál biztosan nem kell attól tartanunk, hogy egészségre ártalmas vegyi anyagok oldódnak bele az italunkba, ételünkbe.

(Forrás: humusz.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!


search icon