Éld túl a Száraz novembert!

Éld túl a Száraz novembert!
Éld túl a Száraz novembert!

Bőven benne járunk már a novemberben, ami azt jelenti, hogy akik elkezdték, már a felét teljesítették is az idei Száraz novemberüknek. Az alábbiakban összeszedtük, miért is lenne fontos kevesebb alkohol társaságában töltenünk mindennapjainkat. Tippeket adunk, miként lehet ténylegesen véghezvinni a kihívást, és arra is felhívjuk a figyelmet, hogy kik azok, akiknek a pozitív célkitűzés ellenére sem tanácsos elkezdeniük az alkoholmentes hónapot.

Kiábrándító lehet, de érdemes szembenézni a ténnyel, hogy szabadidős tevékenységeink, nagyobb és kisebb ünnepeink mennyire összekapcsolódnak az alkoholfogyasztással. Iszunk, mert születésnapunk van, mert el kell búcsúztatni az óévet, mert leérettségiztünk vagy lediplomáztunk, vedelünk az esküvőkön, koccintunk a céges rendezvényeken, és a focimeccsek sem az igaziak a felszisszenő sörösdobozok nélkül.

Nemcsak az örömünket, a bánatunkat is alkoholba fojtjuk. A halálesetekkel, a munkahelyről való kirúgásokkal, a válásokkal, a szakításokkal és a sikertelenül végződő vállalkozásokkal is szinte mindig kézen fogva jár az alkohol, pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Erre igyekszik felhívni figyelmünket a Száraz november nevű kezdeményezés, melyet már csak azért is érdemes évről évre teljesíteni, hogy legalább egyetlen hónap erejéig mentes legyen a piálástól a munkaidőn kívüli életünk.

Fotó: Canva

A Száraz novemberről dióhéjban

Meglepőnek tűnhet, de a Száraz november egy nem is olyan régóta velünk lévő magyar kezdeményezés, mely a brit Sober October, azaz Józan október elnevezésű, hasonló célú kampány küldetését hivatott megvalósítani hazánkban. Az alkoholmentes kihívást 2016-ban indította útjára a Kék Pont Drogkonzultációs és Drogambulancia Alapítvány, azóta pedig évről évre egyre több embert sikerül rávenniük arra, hogy november 1-jén reggel 7 órától november 30-án este 7 óráig egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt. A program küldetése, hogy az önkéntes megvonás hatására elemezzük, majd pedig lehetőleg át is értékeljük az itallal való általános viszonyunkat, és ráébredjünk arra, mennyire fontos lenne, hogy az év más napjain is csupán mértékkel nyúljunk az üveg után.

Nem ajánlott azonban belekezdeni a Száraz novemberbe azoknak, akik súlyos alkoholproblémával küzdenek. Az addiktológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű gonddal élő embereknél az azonnali, máról holnapra történő italmegvonás nagyon komoly elvonási tüneteket idézhet elő, végső soron pedig akár halálhoz is vezethet. A súlyoson függő emberek a hirtelen megvonás következtében agykárosodást is szenvedhetnek, ez pedig egyedülálló jelenség, hiszen még a keményebb kábítószerek azonnali abbahagyása után sem lehet ehhez hasonlót tapasztalni.

A Száraz november nemcsak az akaraterőről, hanem a testi és a lelki egészségünkről is szól

Egyénenként változó lehet, mekkora akaraterőre és kitartásra van szükségünk ahhoz, hogy sikeresen végigcsináljunk egy Száraz novembert. Ez részben attól is függ, hogy az alkoholfogyasztási szokásainkat nézve melyik ivócsoportba tartozunk. El kell különíteni ugyanis egymástól a nagyivókat, a mértékleteseket, a ritkán alkoholizálókat és azokat, akik soha nem néznek a pohár fenekére. Mivel Magyarországon minden ötödik ember napi, de legalább heti szinten fogyaszt valamennyi alkoholt, az alkoholisták száma pedig egymillió felé tendál, sok embernek alighanem nem kis elhatározás szükséges ahhoz, hogy egy teljes hónapig nemet tudjon mondani a bódító hatású folyadékokra.

Ám ha mégis sikerül összegyűjteni az elégséges motivációt, a program meghálálja a beléfektetett energiát. Az alkoholmentes életmód hatására ugyanis csökkenni fog a koleszterinszintünk és a fogékonyságunk a cukorbetegség kialakulására, valamint határozottan javulni fog az emésztésünk és az immunrendszerünk kórokozókkal szembeni ellenállása is, nem beszélve a hangulatunkról. Ráadásul mivel nem alkoholizálunk mértéktelenül, nem tompul el az ítélőképességünk sem, így nem kell minden vasárnap reggel az előző esti viselkedésünk miatt szégyenkeznünk.

Így éld túl a Száraz novembert!

Annak, aki napi vagy legalább heti szinten fogyaszt alkoholt, nyilvánvalóan nem könnyű feladat az egy hónapig tartó absztinencia sikeres teljesítése. Alighanem sokakat emlékeztet is ez a kihívás az újévi fogadalmakra, amelyeket hatalmas fellángolással teszünk, de aztán hamar azon kapjuk magunkat, hogy már az első hónapban meg is szegtük őket. Egy felmérés szerint állítólag a legtöbben azért buknak el az önként vállalt megmérettetésen, mert képtelenek nemet mondani, amikor a barátaik itallal kínálják őket.

Annak, aki tudja magáról, hogy nehezen áll ellen a csábításnak, érdemes a gyökerénél megragadnia a problémát, és novemberben messzire elkerülnie a bárokat, kocsmákat, zenés-táncos szórakozóhelyeket. Ezek helyett inkább válassza a mozit, a színházat, a sportot vagy – akár szociális kikapcsolódásként – a kirándulást, hiszen ezek közül mindegyik segíthet elterelni a figyelmünket a sörözés utáni sóvárgásról.

Ne mondjunk le azonban a házibulikról, hanem inkább szervezzük őket magunk, de kössük ki meghívott vendégeink számára, hogy piát nem hozhatnak, így – ha valóban tiszteletben tartják a kérést – azt is megtapasztalhatjuk, milyen egy olyan összejövetel, ahol a pezsgést nem az alkohol, hanem a résztvevők személyisége szolgáltatja. Mivel pedig a Száraz november mindenkihez szól, egymást is támogathatjuk abban, hogy biztosan ne inogjunk meg a hónap közepén. Ha nem találunk ehhez partnert a környezetünkben, érdemes jelentkezni a Száraz november – Egymás közt nevű Facebook-csoportba, ahol nemcsak ismerkedhetünk a „sorstársakkal”, hanem mások tapasztalataiból, történeteiből is erőt meríthetünk a folytatáshoz.

Fotó: Canva

Száraz november után Nedves december? Csak rajtad múlik, hogy ne így legyen!

Szokás azzal legyinteni a Száraz novemberre, hogy nem sokat ér, ha utána nedves lesz a december. A megállapításnak nyilvánvalóan megvan a maga igazsága, ám elkerülhetjük a vádakat, ha a kihívást nem csupán letudjuk, hanem az út során megszerzett tapasztalatokat a célvonal átlépése után is hasznosítjuk. Csak rajtunk múlik ugyanis, mennyire lesz mértéktelen a karácsonyi időszakunk és a szilveszteri bulink. Ha pedig továbbra is nemet tudunk mondani az alkoholra, egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életmód lesz a jutalmunk.

Így, ha sikerült keretek közé szorítanunk italozási szokásainkat, érdemes az étkezésünkkel folytatni a sort, hiszen – ahogy egy korábbi, Planet Budapest 2023-cikkünkben felhívjuk erre a figyelmet – „az Európai Unióban az ökológiai lábnyomunk nagyjából 40 százalékát az étkezés adja. Mivel ehhez mindannyian hozzájárulunk, ez az a terület, ahol a leggyorsabb és a legnagyobb változást tudnánk elérni”.

Kiemelt kép: Canva

search icon