A farsang tradicionálisan vĂzkereszttĹ‘l hamvazĂłszerdáig tart. Mint a legtöbb ĂĽnnepnek, a farsangnak is számos kellĂ©ke van, amelyeknek talán nem mindenki ismeri az eredetĂ©t. Ilyen a karnevál Ă©s a hĂres farsangi fánk, amelyet akár az egĂ©sz hĂłnap cĂmerĂ©re is tűzhetnĂ©nk.
Megmutatjuk, hogy kellő tudatossággal a fánk is lehet fenntartható, és bizony a koleszterinszintünket sem muszáj az egekbe tornázni vele. Ha pedig mégis az olajban kisütött változatot preferáljuk, a fáradt zsiradék megfelelő kezelése érdemel figyelmet.
Minden az alapanyagoknál dől el!
Tej, tojás, vaj: a kikerĂĽlhetetlen hármas. Gyakorlatilag a kezdĹ‘ cukrászmestereknek is egyĂ©rtelmű, hogy aligha lĂ©tezik desszert az emlĂtett alapanyagok nĂ©lkĂĽl. Nemcsak a mi vĂ©lemĂ©nyĂĽnk, hanem a Magyar TojásszövetsĂ©gĂ© is, hogy – a kĂĽlföldiekkel ellentĂ©tben – a magyar gazdaságokban termelt tojás minĹ‘sĂ©ge jobb Ă©s biztonságosan fogyaszthatĂł. A papĂr tárolĂłdoboz felhasználási lehetĹ‘sĂ©geinek köre pedig vĂ©gtelen.
Az sem elrugaszkodott cselekedet, ha meglátogatjuk a közelünkben lévő piacokon a szabadon tartás mellett döntő tenyésztőket. A tejtermékekről hasonlóan gondolkodhatunk. Fontos kiemelnünk, hogy azt a jó minőségű nyers tejet, amelyet az állattartók Magyarországon termelnek meg, az országon belül dolgozzák fel, és itt is próbálják eladni. Arról nem is beszélve, hogy ma már a biofarmok termékei közül is válogathatunk.
De ne ijedjĂĽnk meg! Az sem marad farsangi szalagos fánk nĂ©lkĂĽl, aki a növĂ©nyi Ă©trendet preferálja, mivel vegán fánk kĂ©szĂtĂ©sekor az állati eredetű hozzávalĂłk teljesen kiválthatĂłk növĂ©nyiekkel.
SĂĽssĂĽnk, sĂĽssĂĽnk valamit, csak ne olajban!
SzemĂ©lyes tapasztalatunk Ă©s vĂ©lemĂ©nyĂĽnk „sajnos“ az, hogy az olajban sĂĽlt fánk mĂ©g mindig finomabb alternatĂv társainál. De semmi gond, van megoldás! Számos lehetĹ‘sĂ©gĂĽnk van a háztartásokban felgyĂĽlemlett fáradt olaj leadására, sĹ‘t mi több, egy kattintással rá is kereshetĂĽnk a gyűjtĹ‘pontokra. Ez valĂłban csak aprĂł lĂ©pĂ©s, miközben nem kell lemondanunk a nagymamáinktĂłl tanult mĂłdszerrĹ‘l, viszont nem szennyezĂĽnk egymilliĂł liter Ă©desvizet, azaz körĂĽlbelĂĽl 50 ember Ă©vi ivĂłvĂzkĂ©szletĂ©t. Ezt a mennyisĂ©get ugyanis egyetlen liter fáradt olaj kĂ©pes szennyvĂzzĂ© változtatni.
Az olaj vĂzbe kerĂĽlve, annak tetejĂ©n szĂ©tterĂĽlve pedig megakadályozza az oxigĂ©náramlást, Ăgy sĂşlyos károkat okozhat a növĂ©ny- Ă©s állatvilágban. Fontos szem elĹ‘tt tartani, hogy jelen adatok kizárĂłlag a lakossági eredetű, a konyhában felhasznált olajra Ă©rvĂ©nyesek, amelyet legfeljebb 10 literes kiszerelĂ©sben Ă©s 20 literes mennyisĂ©gben tudunk leadni. Ezt a tĂ©makört korábban alaposan körbejártuk, minden lehetĹ‘sĂ©get felmĂ©rve.
Timi kollégánk ki is próbált egy olajban sült, 100%-ig cukormentes receptet, mely osztatlan sikert aratott.
Hozzávalók a fánkhoz:
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor (megeszi az élesztő)
- 25 g friss élesztő
- 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 125 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 csipet sĂł
- 20–25 g 1:4 erĹ‘ssĂ©gű Ă©desĂtĹ‘szer (eritrit+stevia keverĂ©k)
- 2 tojás
- 90 g olvasztott vaj
- plusz étolaj a sütéshez
- olvasztott cukormentes csokoládé a mázhoz
Fanni kollégánk egy szintén cukormentes túrófánkkal vette ki a részét a fánkversenyből
Az eredeti recept nádcukrot Ărt, de a fánkok helyette kĂ©tszer több eritrittel kĂ©szĂĽltek, Ă©s tojásra sem volt szĂĽksĂ©g, nĂ©lkĂĽle is kellĹ‘en összeállt.
Eredetileg az volt a terv, hogy airfryer-ben kĂ©szĂĽl, de sajnos abban nem sĂĽlt meg. Második alternatĂva az lett volna, hogy kĂłkuszzsĂrban sĂĽl, de sajnos azt nem lehet 170–180 fokra hevĂteni, mivel hamarabb elkezd Ă©gni, Ăgy maradt az Ă©tolaj, de mind Ăzre, mind állagra ugyanazt hozta, mint a hagyományos párja.
Hozzávalók a túrófánkhoz:
- 25 dkg laktĂłzmentes tĂşrĂł
- 2 tojás (nem volt rá szükség)
- 15 dkg rizsliszt
- 1 zacskó sütőpor
- 5-6 ek nyers eritrit
- csipet sĂł
- hidegen sajtolt napraforgĂł olaj
Van fánk olajszag nélkül is!
Ha mĂ©gis az olaj nĂ©lkĂĽli verziĂłra szavazunk egĂ©szsĂ©gĂĽgyi megfontolásbĂłl vagy szimplán csak azĂ©rt, mert nem szeretnĂ©nk, ha az olajszag átvennĂ© a hatalmat a konyhában, van egy jĂł hĂrĂĽnk: a farsangi fánk Ăgy is mennyei lesz. FoszlĂłs, lĂ©gkönnyű Ă©s puha, csupán egy csipetnyivel több tĂĽrelemre lesz szĂĽksĂ©gĂĽnk, mert a várt állagot a sĂĽtĹ‘ben sĂĽlt alternatĂva esetĂ©ben Ăşgy Ă©rhetjĂĽk el, hogy a tĂ©sztát kĂ©tszer kelesztjĂĽk. Illetve nem mehetĂĽnk el szĂł nĂ©lkĂĽl az Ăşjhullámos receptek mellett sem, hiszen az almafánktĂłl kezdve a tönkölylisztes verziĂłn át a tĂşrĂłfánkig bĹ‘sĂ©gesen lĂ©teznek alternatĂvák.
DĂszĂtĂ©s nĂ©lkĂĽl nincs farsang!
Máz vagy cukorszĂłrás nĂ©lkĂĽl pedig nincs fánk! ElvĂ©gre legyĂĽnk Ĺ‘szintĂ©k, ki az, aki a sok fánk közĂĽl nem a cukorral legszebben megszĂłrtat vagy a mázzal borĂtottat választja?
SzerencsĂ©re ez a fázis is abszolválhatĂł Ăşgy, hogy közben Ă©szre sem vesszĂĽk, hogy alternatĂv megoldásokhoz nyĂşltunk! A szirupos máz kĂ©szĂĽlhet eritrit Ă©s gyĂĽmölcslĂ© keverĂ©kĂ©bĹ‘l, ahogyan a porcukor is helyettesĂthetĹ‘ xilittel vagy szintĂ©n eritrittel.
A lekvár, amely alig cukros, és még főzni sem kell
Ugyan a legfinomabb gyĂĽmölcsökre mĂ©g várni kell, lelki szemeink elĹ‘tt már ott lebegnek a tartĂłsĂtĂłszer- Ă©s cukormentes dunsztos ĂĽvegek, illetve egy csodálatos alapanyag, amely helyettesĂti a cukrot. Ez nem más, mint a chiamag! Jogos a kĂ©rdĂ©s, hogy ha nincs benne cukor, akkor mĂ©gis hogyan lesz Ă©des Ă©s szirupos a fĹ‘zĂ©s nĂ©lkĂĽli lekvár. Hát, a chiamagtĂłl, amely beszĂvja a friss gyĂĽmölcs levĂ©t, megduzzad, Ăgy elĂ©rhetjĂĽk a vágyott állagot. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy ez a superfoodkĂ©nt emlegetett alapanyag immunerĹ‘sĂtĹ‘, emĂ©sztĂ©st segĂtĹ‘, inzulinszint-beállĂtĂł hatásĂş amellett, hogy csordultig van ásványi anyagokkal, amelyek az izmok Ă©s az idegek működĂ©sĂ©Ă©rt Ă©s a csontjaink egĂ©szsĂ©gĂ©Ă©rt egyaránt felelnek.
Plusz előny, hogy a hőkezelés nélküli lekvárban nem bomlanak le a vitaminok. Bár az igaz, hogy februárban szűkebb a fenntarthatóan beszerezhető gyümölcsök piaca, amely többnyire a citrusokra és a magyar almafajtákra szűkül.
Ha cukorhelyettesĂtĹ‘t használunk, Ă©rdemes precĂzen követni a receptet Ă©s számolni, hiszen a kĂĽlönbözĹ‘ anyagoknak eltĂ©rĹ‘ az Ă©desĂtĹ‘ hatása. PĂ©ldául az eritrit Ă©desĂtĹ‘ ereje 60–80%-a a kristálycukorĂ©nak.
Mint mindennek, a fánknak is a termékenységhez van köze
Egy legenda szerint Bécsben egy pékasszony idegességében kenyértésztát dobott a forró serpenyőre, és a finom illat mindenkit annyira meggyőzött, hogy elkezdték árulni a süteményt. Ez a vicces történet inkább anekdotának vehető, reálisabbnak hangzik az a változat, hogy a fánk Marie Antoinette jóvoltából, a francia udvarból terjedt el. Az étel hazai eredete pedig Mátyás idejére nyúlik vissza: hitvese, Beatrix az itáliai karneválok révén kedvelte meg a fánkot, és hozta divatba Magyarországon.
A hazai kultúrában a fánk a termékenységgel van kapcsolatban. A szalagos farsangi fánk konkrétan a jegygyűrűt szimbolizálja, nem véletlenül volt kötelező fogás, ha a leendő vőlegény háztűznézőben járt a kiszemelt lány családjánál.
Arra biztatunk mindenkit, hogy a gazdagon terĂtett asztalok kĂnálatát maradĂ©k nĂ©lkĂĽl fogyasszák el, az esetlegesen megmaradĂł falatok pedig szĂĽlessenek Ăşjjá a maradĂ©kmentĂ©s jegyĂ©ben!
Fontos, hogy odafigyeljĂĽnk arra, hogy Ă©tkezĂ©seinket fenntarthatĂłan bonyolĂtsuk. A fenntarthatĂłsággal Ă©s azzal, hogy mi mit tehetĂĽnk bolygĂłnk vĂ©delmĂ©Ă©rt, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂł is.
Kiemelt kép: Canva