Növényi központú étrend
Növényi központú étrend

Növényi központú étrendnek nevezik az olyan étrendet, amely a növényi alapú táplálékokra helyezi a hangsúlyt. Követői azonban nem csupán zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, hanem egészséges zsírokban gazdag olajos magvakat, olajakat és (teljes kiőrlésű) gabonaféléket is.

Egészségi, környezetvédelmi és állatjóléti előnyei is vannak annak, ha mindennapi étrendünkben növeljük a növényi alapú élelmiszerek arányát. Egyes kutatások szerint a növényi alapú étrend csökkentheti a szívkoszorúér-megbetegedés, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. A tisztán növényi étrendet folytatók egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, például tejtermékeket, tojást és mézet sem.

A növényi alapú étrendek fő típusai:

Szemivegetarianizmus: a növényi eredetű táplálékok kibővülnek tojással, tejtermékekkel, szárnyasokkal, halakkal és időnként más hússal is.

Ovo-lakto-vegetarianizmus: a növényi eredetű élelmiszerek mellett tojás, tej és egyéb tejtermékek fogyasztása is megengedett.

Ovo-vegetarianizmus: növényi ételek fogyaszthatók, valamint tojás.

Lakto-vegetarianizmus: növényi ételek, tej és más tejtermékek szerepelnek az étrendben.

Veganizmus: tisztán növényi ételekből álló étrend (mögöttes tartalma az állatok kizsákmányolása elleni küzdelem).

Nyers vegetarianizmus: vegetáriánus ételek 75–100%-ban nyersen fogyasztva.

Bár erre vonatkozóan hazai adatok nem állnak rendelkezésre, a nemzetközi trendek arra engednek következtetni, hogy egyre többen választják a növényi alapú étrendek valamely formáját. Ugyanakkor számos tanulmány és cikk jelent meg a közelmúltban, amely rávilágított a hús- és tejtermék-központú táplálkozás okozta visszafordíthatatlan környezeti károkra.

A növényi alapú étrend valószínűleg a létező legjobb módja annak, hogy csökkentsük ökolábnyomunkat, nemcsak az üvegházhatást okozó gázokat, hanem a globális savasodást, az eutrofizációt, a földhasználatot és a vízhasználatot is beleértve. Ez sokkal jelentősebb eredménnyel járhat, mint a repülőutakról való lemondás vagy egy elektromos autó használata.

További szócikkek
search icon