Viszlát, cukor! Helló, édesítőszer?
Viszlát, cukor! Helló, édesítőszer?

Azt jól tudjuk, hogy bár nehéz lemondani a csábításról, a cukorfogyasztás nem éppen egészséges szokás. A cukor az elhízáson túl a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a zsírmáj kialakulásának a kockázatát is növeli. Mivel ahhoz a nemzethez tartozunk, amelyik finomított cukrot tesz a túrós-tejfölös, de még a káposztás tésztára is, érdemes feltérképezni, hogy milyen alternatívák léteznek az édesítésre.

Vegyünk sorra néhány természetes lehetőséget a kalóriát tartalmazó, illetve a kalóriamentes édesítőszerek csoportjából! Kezdjük az előbbivel!

Mitől barna a barna cukor?

Ha már a nádcukornál tartunk: ez az édesítőszer is a glükóz- és a fruktózmolekula összekapcsolódásából keletkezik. Tehát a vegyület megegyezik a kristálycukorral egyetlen apró, de annál jelentősebb különbség kivételével: a cukornádból kinyert szacharóz nincs finomítva! Ez az egyetlen eltérés többet nyom a latba, mint gondolnánk! A B-vitamin, a kalcium, a magnézium, a vas, a cink és a foszfor mind a természetes eljárásnak köszönhetően van jelen a nádcukorban. A mesterséges préselés, valamint a mésszel történő tisztítás következtében azonban ezek az anyagok a kristálycukorból hiányoznak. Ha viszont a környezettudatosság szemszögéből ítéljük meg a nádcukrot, akkor egy fokkal sem jobb a rengeteg vitamin ellenére sem, mint a répacukor. Ennek az oka nagyon egyszerű: a cukornád a mi éghajlatunkon nem terem meg, csak a trópusi, szubtrópusi klímát szereti, ezért onnan kell importálnunk.

melasz
Mind a cukornád, mind a cukorrépa feldolgozásakor keletkezik melasz.

Végül jöjjön a jolly joker, a nyírfacukor, csak hogy nehogy azt gondoljuk, hogy minden közismert módszerrel zsákutcába futunk! Az összes olyan pozitív tulajdonságot felsorolhatjuk, amely a cukrot nem jellemzi: alacsony glikémiás index, 40%-kal kevesebb kalória, minimális szénhidráttartalom, és folytathatnánk a sort egészen odáig, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják. A rend kedvéért azonban ennek az opciónak is van egy bökkenője: a nyírfacukor a házi kedvenceinkre nézve halálosan mérgező. Ezért sokan tartanak tőle, és nem merik bevállalni a háztartásban. Megfelelően tárolva, kellő elővigyázatossággal használva azonban kiküszöbölhető ez a probléma, és máris a kezünkben van a könnyen beszerezhető édesítőszer.

Méz

Ezt a legősibb édesítőszert talán senkinek sem kell bemutatnunk. Szerencsére mind a hagyományos, mind a modern konyhába belopta magát a méhek által növényi nektárból gyűjtött természetes édesítő. A mézet a méhek saját anyagaik hozzáadásával átalakítják, raktározzák, dehidratálják és lépekben érlelik, már ameddig hagyjuk. Tény, hogy annak, aki fogyókúra szándékával int búcsút a kristálycukornak és társainak, nem ez a legjobb választás, hiszen van benne kalória bőségesen, majdnem annyi, mint a cukorban. Emellett azonban nem vitatható el tőle az az érdeme, hogy 190 tápanyagot tartalmaz. A „Legtöbb vitamint tartalmazó versenyző” díját is a méz zsebeli be: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E-vitaminban gazdag. Magas cukor- és savtartalma miatt soha nem romlik meg. Egyiptomi sírokból ástak elő múmiákkal eltemetett csuprokat, bennük ehető mézzel.

Ha ezt az alternatívát választjuk, érdemes a termelői mézek felé venni az irányt, hiszen a hipermarketekben sokszor ipari körülmények között gyártott termékeket találunk. Ezek egészségügyi hatása meg sem közelíti a háztáji mézekét. Sőt bizonyos termékek olykor többet ártanak, mint amennyit használnak, nem beszélve a kínai mézhamisításról.

Kókuszvirágcukor

A kókuszcukor a közelmúltban egyre nagyobb teret hódít. A fehér cukor népszerű helyettesítője, mivel rendkívül alacsony a glikémiás indexe (54). Ez azt jelenti, hogy emésztésekor nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja, így bizonyos értelemben a kókusztermesztés melléktermékéből származik. Nem keverendő össze a pálmacukorral, amely bizonyos pálmák fájának – és nem a virágának – a nedvéből készül. Előállítása úgy történik, hogy a helyi termelők a kókuszpálmán megmetszik azokat a virágbimbókat, amelyek még nem nyíltak ki. Ezekből kifolyik az édesítőszer fő alkotóelemét jelentő nektár. Az összegyűlt nektárt alacsony hőmérsékleten sűrítik, megőrizve így értékes hatóanyagait. Mivel a kókuszdió a kókuszpálma virágából fejlődik ki, a nektár a kókusz minden értékes hatóanyagát és a növekedéséhez szükséges energiát is tartalmazza. Ezt kapjuk meg koncentráltan, kókuszcukor formájában.

kókuszvirág cukor
A kókuszcukornak csak a színe olyan, mint a barna cukoré, de 3-szor drágább nála.

Yacon szirup, azaz inkagumó

Állítólag az alma és a sárgadinnye zamatához hasonlítható ennek a ropogós és édes gumónak az íze, tehát valószínűleg teljesen más, mint például az általunk jól ismert édesburgonyáé. Ezt a megoldást bátran választhatják azok, akik a karácsonyi hajrá előtt megszabadulnának pár feleslegesnek gondolt kilótól. Főként azért, mert a kellemes ízű ital magas rosttartalma miatt elősegítheti a megfelelő emésztést, napi fogyasztása ezáltal kiemelkedő szerepet játszik a testsúly szabályozásában. Glikémiás indexe és kalóriatartalma a felsoroltak között a legalacsonyabb.

yacun gyökér
A yacon a burgonyához és a batátához hasonló gumós növény.

Térjünk át a nyugati világból érkező természetes édesítőszerekre!

Eritrit, más néven eritritol

Olyan cukoralkoholról van szó, amely természetes édesítőszer. 60-80%-kal édesebb a szacharóznál, ennek ellenére 1 grammjában 0, azaz nulla kalória van. Jobban mondva egyes mérések szerint 0,2 gramm. Valljuk be azonban, hogy a 387 kcal/100 grammhoz képest ez megbocsátható az eritritnek! Ha ez még nem lenne eléggé meggyőző érv az eritritol mellett, az egészségügyi hatása majd felteszi az i-re a pontot. Az eritrit legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak minimális mennyiség kerül belőle a vastagbélbe, így nem kell bélproblémák miatt aggódnunk. A kutatások szerint a felszívódott mennyiség több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel, 24 órán belül. Hogy még tovább fokozzuk: erős antioxidáns hatása is van, vagyis hatékonyan lép fel a szabad gyökök ellen, így képes lelassítani az öregedést. Valószínűleg nem szükséges senkit sem győzködni arról, hogy az eritrit a tökéletes cukorhelyettesítő.

Stevia

A méz után a legismertebb természetes édesítőszerek között a második helyen szerepel a stevia. A hírnév mögött feltehetőleg az áll, hogy miközben rendkívüli édesítő potenciállal bír, fogyasztása a magas vérnyomás és az érelmeszesedés területén jótékony élettani hatásokat eredményez. Emésztésünk során a bélrendszerben szteviolra bomlik, és az eritrithez hasonlóan később a vizelettel távozik a szervezetünkből. Mint az eddig említett összes alternatíva, ez is használható sütéshez, főzéshez, megfelelő a mindennapos fogyasztásra. Érdemes azonban tudni, hogy előállítási költségei miatt borsos áron találjuk meg az üzletek polcain.

Glycyrrhizin, vagy ahogyan többen ismerjük: édesgyökér

Az édesgyökér a benne lévő 5–9% glicirrizinnek köszönhetően mintegy ötvenszer édesebb vegyület a cukornál. Ahogyan életünk bármely területén érdemes mértéktartásra törekednünk, nincs ez másképp a szóban forgó és a korábban említett édesítőszerek esetében sem. Az édesgyökér amellett, hogy fokozza az emésztőnedvek kiválasztását, csökkenti a szteroid lebontását, ezáltal ödémát, magas vérnyomást, fejfájást és szívproblémát is okozhat. Férfiaknál csökkentheti a tesztoszteronszintet is.

cukormentes málnatorta
Az ügyesen megválasztott cukorral vagy édesítőszerrel még a desszertekről sem kell lemondani.

Gondosan figyeljünk a csomagoláson feltüntetett adatokra!

Napjainkban talán a bemutatott termékek beszerzése a legkisebb gond. Az ezt megelőző kutatómunka egy-egy alapanyaggal kapcsolatban olykor sokkal több időt vesz igénybe. A csomagolásokon feltüntetett adatok gondos értelmezése után megalapozottan dönthetünk egyik vagy másik termék mellett. Számtalan online webshop is a rendelkezésünkre áll már saját márkáival vagy a már jól ismert termékekkel. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy – bárhol vásárolunk – csak olyan természetes édesítőszer mellett tegyük le a voksunkat, amelynek összetevőiben 100%-ban megbízunk.

Fotók: canva.com

search icon