Kicsit kevesebb cukorral csodát lehetne elérni az egészségügyben
Kicsit kevesebb cukorral csodát lehetne elérni az egészségügyben

Épp a napokban írtunk arról, hogy egy alternatív összetételű sóval emberek millióinak lehetne egészségesebb az élete, egy friss kutatás pedig most a másik „fehér méregről” rántja le a leplet. Az amerikai kutatók eredményei szerint, ha csak kicsivel csökkentenénk az élelmiszerek cukortartalmát, azzal milliók maradhatnának egészségesek.

A Circulations című folyóiratban megjelent kutatás megállapításai szerint ha az előre csomagolt termékekben 20%-al, az üdítőkben pedig 40%-al csökkentenék a cukortartalmat, azzal csak az Egyesült Államokban 2,48 millióval csökkentené a szív- és érrendszeri események számát, 750 ezerrel a cukorbetegek számát, továbbá 490 ezerrel a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező haláleseteket –számol be róla a Qubit.

A fenti cukorcsökkentési elképzelések egyébként nem teljesen újak, azokat már 2018-ban javasolta az USA-ban a só- és cukorfogyasztás csökkentését célzó nemzeti kezdeményezés (NSSRI). Végleges javaslatuk egyébként épp idén februárban jelent meg, melytől azt remélik, hogy az iparági szereplők önként lépnek majd a változás útjára, és reformálják meg fokozatosan cukros élelmiszereiket.

A kutatócsoport és az NSSRI azt szeretnék, hogy eredményeik és a javaslat alapján szülessen törvény a cukortartalom csökkentéséről, ehhez azonban el kell nyerni a kormányzat támogatását is.

(…) a kereskedelmileg előállított ételek és italok cukortartalom-csökkentésének nagyobb hatása lesz az amerikaiak egészségére, mint bármely más, a cukorbevitel csökkentését szorgalmazó kezdeményezésnek a cukoradótól a hozzáadott cukor felcímkézésén át a cukros italok iskolai árusításának tilalmáig.

–mondta Siyi Shangguan, a tanulmány vezető szerzője

A kutatásban megalkotott modell alapján az NSSRI által javasolt szabályozás törvénybe iktatásának hatására 10 év elteltével 4,28 milliárd dollárral csökkenhetnének az egészségügyi kiadások az Egyesült Államokban. A cukorfogyasztás miatt kialakuló betegségek miatt kieső produktivitást is tekintetbe véve 160,88 milliárd dollárt lehetne megtakarítani. A kutatók szerint ezek az összegek valószínűleg konzervatív becslések, akár jóval magasabb is lehet az egészségvédelmi szabályozással megspórolható pénz.

Legalább ilyen fontos az is, hogy a szabályozás csökkenthetné a társadalmi egyenlőtlenségeket is, ugyanis a legtöbb cukrot épp a kevésbé iskolázott és szegényebb rétegek, főleg a fekete és spanyolajkú kisebbségek fogyasztják.

Eredményeink arra utalnak, hogy itt az ideje nemzeti programot bevezetni önként vállalt cukorcsökkentési célokkal, amivel jelentős javulást érthetnénk el az egészségügy, az egészségügyi egyenlőtlenségek és kiadások területén kevesebb mint 10 éven belül.

–mondta Dariush Mozaffarian, a Friedman-iskola dékánja, a tanulmány egyik szerzője

(Qubit)

search icon