A citrancs, avagy a megosztó grépfrút
A citrancs, avagy a megosztó grépfrút

Édeskés, savanykás és kesernyés is egyszerre. Különleges házasságból született, jótékony hatásai vitathatatlanok. Íme, a fanyar déligyümölcs, a grépfrút.

Grépfrútörténelem

A grépfrútot a 18. század közepén a Karib-térségben fedezték fel, jelenleg világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon. Ma a világ legnagyobb grépfrútültetvényei az Amerikai Egyesült Államokban találhatók, de Kína és a Dél-afrikai Köztársaság is grépfrútnagyhatalomnak számít. Európában csak az 1950-es években kezdett elterjedni. Bár az íze fanyar, jótékony hatásai miatt itthon az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbb.

A gyümölcsök és a gyümölcsalapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák között szerepelt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak egészségesebb ételek elkészítéséhez.

Kettőből egy

A grépfrút valójában két citrusféle kereszteződése. Az édes narancs és a pomelo házasításából született. A napjainkban egyre ritkábban használatos citrancs elnevezés is utal a keresztezésre, de a pomelo ismeretének hiányában itthon sokáig úgy tartották, a grépfrút nem lehet más, mint a citrom és a narancs sajátos hibridje. Ez a tévhit mára szertefoszlott.

grépfrút fa
A grépfrút a Karib-térség őshonos gyümölcse.

Jótékony hatásai

A gyümölcs számos jótékony hatást fejt ki a szervezetre, és szinte minden része fogyasztható. Már 20 dkg grépfrút fedezheti egy felnőtt minimális napi C-vitamin-szükségletét, illetve az ajánlott A-vitamin-bevitel kb. 40%-át, a kalciumszükséglet 5%-át és a magnéziumigény 3%-át. A grépfrút kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is.

A Harvard Medical School állítása szerint a grépfrút glikémiás indexe 25. Ez arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukor- és az inzulinszintet. A gyümölcs magas rost- és pektintartalma miatt hatékonyan segíti az anyagcsere-folyamatokat, így ha beiktatjuk az étrendünkbe, viszonylag gyorsan megszabadulhatunk az ünnepek alatt esetlegesen felkúszott kilóktól is.

Az igazi szomjoltó

A grépfrút jellemzően édeskés, savanykás és kesernyés ízvilágát (az édesszájúakon kívül) sokan kedvelik. Frissen facsart leve főként a forró éghajlatú országokban lett a legkedveltebb szomjoltók egyike. Jellegzetes kesernyés aromájáért elsősorban a héj belső részében koncentrálódó (a flavonoidok körébe tartozó) naringin, valamint a glikozid nevű vegyület a felelős. A fanyar, kesernyés aroma a gyümölcs típusától függően lehet erősebb vagy enyhébb. A grépfrútot fogyasztás előtt minden hártyájától érdemes megszabadítani, hogy élvezeti értéke megmaradjon.

Minden része érték

A grépfrút azon déligyümölcsök egyike, amelyeknek valóban minden része felhasználható. Gyümölcsként fogyasztják oly módon, hogy a termést keresztben félbevágják, és a terméshúst egy (speciális) késsel választják el a gerezdek héjától, majd kikanalazzák. A nagyobb méretű gyümölcsökből levet készítenek. Bogyói lekvár vagy zselé előállítására alkalmasak.

A pektinben gazdag héj kandírozható, de olajat is szolgáltat, amelyet üdítőitalok ipari előállításához használnak fel. A magokból értékes olajat sajtolnak. A feldolgozott termések maradványai takarmányként hasznosíthatók. A virágkivonatot pedig álmatlanság ellen és gyomorerősítőként alkalmazzák. A grépfrút 10–15 °C-on tárolva akár két hónapig is eltartható, miközben folyamatosan érik, így a téli hónapokban érdemes párat az éléskamránkban tartani immunerősítő gyanánt.

egy cikk és két egész grépfrút
A grépfrút minden része aranyat ér.

Tudtad?

Fontos tudnivaló, hogy bár a grépfrút egészséges gyümölcs, egyidejű fogyasztása bizonyos gyógyszerekkel erőteljes kölcsönhatást válthat ki. Kutatások szerint a grépfrút enzimgátló hatása miatt egyes gyógyszerek hatását gyengítheti vagy erősítheti. Ez különösen a magas vérnyomásra és a szívritmuszavarra szedett gyógyszerek esetében válhat veszélyessé. Így annak, aki gyógyszert szed – akár étrend-kiegészítő formájában – mindenképpen javasolt orvosával egyeztetni, mielőtt grépfrútot fogyasztana.

Fotók: Canva, Pixabay

search icon