
Ugyan a legtöbb zöldsĂ©g Ă©s gyĂĽmölcs hĂ©ja komposztálhatĂł, nem mindenki tart otthon erre a cĂ©lra szolgálĂł tárolĂłt. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosĂtani a komposztot. No, de mi a teendĹ‘, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerĂĽlĂ©snĂ©l jobb sorsot szánnánk a megmaradt hĂ©jaknak?
Nézzük meg A-tól Z-ig, mi mire jó!
Almahéj
Az almahĂ©j jĂł esetben olyan egy háztartásban, mint a maradĂ©k bor, azaz: nincs. Ha tehetjĂĽk, fogyasszuk hát hĂ©jastul, fĹ‘kĂ©nt ha bio, Ă©s/vagy alaposan megtisztĂtottuk. Az alma hĂ©jában lĂ©vĹ‘ vegyĂĽletek ugyanis erĹ‘sĂtik az immunrendszert, mi több: gyulladáscsökkentĹ‘ Ă©s rákmegelĹ‘zĹ‘ hatásuk is van. Ha ennek ellenĂ©re vagyunk olyan elvetemĂĽltek, hogy megpucoljuk, akkor sem kell örökre megválni a hĂ©játĂłl, mert mĂ©g számos mĂłdon felhasználhatĂł.
Fahéjas almacsipsz
Igazi egĂ©szsĂ©ges nassolnivalĂł, amely az esti Netflix+Chill program nĂ©pszerű kĂsĂ©rĹ‘je lehet. ElkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez össze kell keverni barna cukrot fahĂ©jjal Ă©s egy kevĂ©s liszttel, majd beleforgatni az almahĂ©jakat. 200 fokra elĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘ben 40–45 perc alatt ropogĂłsra sĂĽl, Ă©s már fogyaszthatĂł is.
Almatea
A házi almatea a macskagyökĂ©rhez Ă©s a citromfűhöz hasonlĂłan nyugtatĂł hatásĂş, ezĂ©rt Ă©rdemes este, lefekvĂ©s elĹ‘tt fogyasztani. ElkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez 2-3 alma hĂ©jára, 3 dl vĂzre, valamint egy kis fahĂ©jra Ă©s szegfűszegre van szĂĽksĂ©g. Mindezt 10 perc fĹ‘zĂ©s után leszűrve fogyasztjuk.
FotĂł: Canva
Arckrém
Az almában találhatĂł gyĂĽmölcssavak hámlasztĂł hatása miatt remek alapanyag bĹ‘rradĂrhoz, arckrĂ©mhez. Ha tág pĂłrusĂş, pattanásos, gyulladásra hajlamos a bĹ‘röd, kĂ©szĂts hetente egyszer pakolást ledarált almahĂ©jbĂłl, kend az arcodra, majd hĂşsz perc elteltĂ©vel tisztĂtsd le, Ă©s kenj rá olajmentes hidratálĂł krĂ©met!
Avokádóhéj
Az avokádĂł reneszánszát Ă©li a modern konyhában. Magas zsĂrtartalma ellenĂ©re mĂ©g a diĂ©tázĂłk is elĹ‘szeretettel fogyasztják a benne rejlĹ‘ temĂ©rdek hasznos tápanyag miatt. Sajnos ennek megfelelĹ‘en az ára is igen borsos, kĂĽlönösen, ha azt nĂ©zzĂĽk, hogy hány százalĂ©ka fogyaszthatĂł tulajdonkĂ©ppen.
JĂł hĂr, hogy az avokádĂł hĂ©ját nem kell feltĂ©tlenĂĽl kidobnunk. Ha a hĂ©jakat 10 perc alatt 150 fokos sĂĽtĹ‘ben megsĂĽtjĂĽk, majd kihűlĂ©s után finom porrá Ĺ‘röljĂĽk, akkor nĂ©mi mĂ©zzel Ă©s joghurttal összekeverve remek, táplálĂł arcpakolást kapunk.
Banánhéj
Korábban Ărtunk már arrĂłl, hogy mi mindenre használhatĂł a banánhĂ©j. SemmikĂ©ppen sem Ă©rdemes automatikusan a kukába dobni.
A banánhĂ©j elsĹ‘sorban a kertĂĽnkben tehet hasznos szolgálatot, ugyanis kiválĂłan alkalmas a virágföldek tápanyagtartalmának növelĂ©sĂ©re. EzenkĂvĂĽl alkalmas rovarok elriasztására, bĹ‘rcipĹ‘ fĂ©nyesĂtĂ©sĂ©re Ă©s mĂ©g számos dologra, amelyekrĹ‘l bĹ‘vebben itt olvashatsz:
Burgonyahéj
A burgonyát ritkán fogyasztjuk hámozás nĂ©lkĂĽl, pedig a hĂ©jában több rost, folsav Ă©s antioxidáns találhatĂł, mint a hĂşsában. Érdemes hát minĂ©l többször kĂ©szĂteni Ă©s enni hĂ©jában sĂĽlt krumplit, amely serkenti az anyagcserĂ©t, segĂt a vĂ©rnyomás Ă©s a koleszterinszint szabályozásában, ezáltal pedig a megfelelĹ‘ energiaszint fenntartásában.
Burgonyahéjcsipsz
Ha mĂ©gis meghámozzuk, akkor se váljunk meg a hĂ©játĂłl, hiszen ebbĹ‘l is kĂ©szĂthetĂĽnk csipszet. 220 fokra elĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘ben kis növĂ©nyi olaj felhasználásával 10 perc alatt ropogĂłsra sĂĽl. FűszerezĂ©sĂ©nek, ĂzesĂtĂ©sĂ©nek pedig csak a kĂ©pzeletĂĽnk szabhat határt.
FotĂł: Canva
Haj- és bőrápolás
A burgonya hĂ©jában találhatĂł vitaminok Ă©s ásványi anyagok serkentik a hajnövekedĂ©st, ezĂ©rt cĂ©lszerű hajmosás elĹ‘tt bedörzsölni vele a fejbĹ‘rt, majd 5–10 percig rajta hagyni. Tudjuk, hogy a tĂşl kevĂ©s vagy Ă©ppen tĂşl sok alvástĂłl felpuffadt, karikás szemekre igazi gyĂłgyĂr az uborkakarika, de az talán kevĂ©sbĂ© közismert, hogy ugyanerre a cĂ©lra a krumpli hĂ©ja is sikerrel alkalmazhatĂł.
Gyógyászat
Sebhelyek Ă©s sötĂ©tebb forradások kezelĂ©sĂ©re Ă©rdemes a burgonya hĂ©jábĂłl kötĂ©st kĂ©szĂteni, amely segĂt egyenletesebbĂ©, világosabbá tenni a sĂ©rĂĽlt bĹ‘rfelĂĽletet. A nĂ©pi gyĂłgyászatban elterjedt mĂłdszer a magas láz enyhĂtĂ©sĂ©re a lereszelt burgonyábĂłl kĂ©szĂtett dunsztkötĂ©s, amelyet egy zacskĂłval, majd zoknival kell rögzĂteni a beteg lábára.
Citrusfélék héja
Ahogyan errĹ‘l korábban már Ărtunk, a narancs Ă©s a citrom, de a többi hasonlĂł dĂ©ligyĂĽmölcs (pĂ©ldául a mandarin, a lime, a grapefruit) hĂ©ja is sokrĂ©tűen felhasználhatĂł. TermĂ©szetesen elsĹ‘sorban a gasztronĂłmiában kedvelt szárĂtott Ă©s kandĂrozott reszelĂ©kek juthatnak eszĂĽnkbe, de egy tavaszi vagy nyári salátához tökĂ©letesen illik pĂ©ldául a citrusos olĂvaolaj is. Lássuk, mire jĂł mĂ©g a citrusfĂ©lĂ©k lereszelt hĂ©ja!
FotĂł: Canva
Környezetbarát tisztĂtĂłszer
ZsĂros szennyezĹ‘dĂ©sek eltávolĂtásához szĂłrjunk sĂłt Ă©s szĂłdabikarbĂłnát a felĂĽletre, majd dörzsöljĂĽk át citromhĂ©jjal! A sĂł Ă©s a citrom kombináciĂłja tökĂ©letes rozsdamentes felĂĽletek, mosdĂłkagylĂłk fĂ©nyesĂtĂ©sĂ©re is. TeátĂłl, kávĂ©tĂłl elszĂnezĹ‘dött kannákkal is kĂ©pes csodát tenni egy kevĂ©s forrĂł, citromhĂ©jas vĂz. VĂzkĹ‘oldásra hatĂ©kony lehet a citrusecet. Ehhez az aprĂłra vágott hĂ©jat 2 hĂ©tig áztassuk ecetben, majd a leszűrĂ©st követĹ‘en az ecetet öntsĂĽk egy szĂłrĂłfejes flakonba, Ă©s máris takarĂthatunk vele.
Környezetbarát lĂ©gfrissĂtĹ‘
Egy edĂ©nyben fĹ‘zzĂĽnk össze citrusfĂ©lĂ©t fűszer- vagy gyĂłgynövĂ©nyekkel! Az elkĂ©szĂĽlt, leszűrt fĹ‘zet termĂ©szetes lĂ©gfrissĂtĹ‘kĂ©nt kellemes illatot varázsol a lakásba. SzemĂ©tkosárba is helyezhetjĂĽk, mert kĂ©pes elnyomni a kellemetlen szagokat. Ha pedig a cipĹ‘nkön Ă©rzĹ‘dik a tĂşl sok használat, Ă©rdemes egy kis narancshĂ©jat vászonzacskĂłba vagy sĂĽtĹ‘papĂrba csomagolva beletenni 24 Ăłrára, Ă©s mindjárt frissebb illatĂş lesz a lábbelink.
BĹ‘rradĂr
A reszelt citromhĂ©j kristálycukorral Ă©s olĂva- vagy kĂłkuszolajjal kikeverve zuhanyzás közben bĹ‘rradĂrkĂ©nt simává teszi a bĹ‘rt. Ha pedig egy kis citromlevet is adunk hozzá, halványĂthatjuk vele a pigmentfoltokat Ă©s a hegeket.
Tojáshéj
A tojáshéj igazi kincs. Ha legközelebb tojást esztek, semmiképpen se dobjátok a szemetesbe a lehámozott külső burkot!
FotĂł: Canva
TalajminĹ‘sĂ©g-javĂtĂł
Legfontosabb szerepe a banánhĂ©jhoz hasonlĂłan a kertben van, hiszen magas kalcium-, magnĂ©zium- Ă©s ásványianyag-tartalma miatt nagyszerű adalĂ©k bármilyen talaj feljavĂtásakor. Ha pĂ©ldául egĂ©szsĂ©ges paradicsomot Ă©s paprikát szeretnĂ©nk termeszteni, szĂłrjunk zĂşzott tojáshĂ©jat a növĂ©ny tövĂ©hez. KontĂ©neres ĂĽltetĂ©snĂ©l a növĂ©nyek gyökerĂ©hez halmozva javĂtja a talajvĂz-elvezetĂ©st, Ă©s biztosĂtja a megfelelĹ‘ gyökĂ©rlĂ©gzĂ©st.
Környezetbarát súrolószer
A konyhában is kiválóan alkalmazható vegyszermentes súrolószerként, de csak óvatosan, hiszen karcolhat.
Csont- és porcerő forte
A tojáshĂ©jport már a nagyszĂĽleink is elĹ‘szeretettel szĂłrták bele az Ă©teleikbe, hiszen remek kalciumforrás. Házi kedvenceinknek is bátran adhatjuk, de igyekezzĂĽnk minĂ©l finomabb porrá Ĺ‘rölni. A tojáshĂ©jpor almaecettel keverve bevethetĹ‘ ĂzĂĽleti fájdalmak kezelĂ©sĂ©re is, mivel kĂ©tnapos áztatást követĹ‘en a hĂ©jbĂłl kioldĂłdik többek között a kollagĂ©n Ă©s a glĂĽkozamin is, amelyekrĹ‘l köztudott, hogy csodákat tesznek az ĂzĂĽleteinkkel.
SzĂnes krĂ©ta
Ha termĂ©szetes alapanyagokbĂłl kĂ©szĂĽlt krĂ©tát szeretnĂ©nk adni a lurkĂłinknak, akkor jegyezzĂĽk meg ezt a receptet! Ugyanannyi arányban keverjĂĽnk össze tojáshĂ©jat, lisztet Ă©s termĂ©szetes Ă©telfestĂ©kkel (pĂ©ldául cĂ©klával, curryvel, spenĂłttal, áfonyával, lila káposztával, hagymahĂ©jjal) megszĂnezett vizet! A masszábĂłl formázzunk tetszĹ‘leges mĂłdon krĂ©tákat, majd pár napig hagyjuk Ĺ‘ket száradni! A krĂ©takĂ©szĂtĂ©s ráadásul igazi családi program is lehet, hiszen a gyerekek imádnak szĂnes masszákkal gyurmázni.
TermĂ©szetes arcradĂr
A felvert tojásfehĂ©rje Ĺ‘rölt tojáshĂ©jjal összekeverve termĂ©szetes bĹ‘rradĂrkĂ©nt működik, hiszen eltávolĂtja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segĂti a sejtek regenerálĂłdását is. Vigyázzunk vele, ne dörzsöljĂĽk vele tĂşl erĹ‘sen a bĹ‘rĂĽnket, mert ha nincs elĂ©g finomra darálva, akár karcolásokat, sĂ©rĂĽlĂ©seket is okozhat.
Ha még többet szeretnél tudni a tojáshéj hasznáról, kattints IDE!
Uborkahéj
Ha nem szeretjĂĽk az uborka hĂ©ját, vagy olyasmit kĂ©szĂtĂĽnk, amihez semmikĂ©ppen sem használhatĂł fel, akkor se dobjuk ki!
VĂz extrákkal
Az uborka Ăze igazán frissĂtĹ‘ tud lenni, fĹ‘leg a nyári hĹ‘sĂ©gben. Akár limonádĂ©ba is tehetjĂĽk, de ha csak egy kancsĂł vizet szeretnĂ©nk egyszerre dekoratĂvvá Ă©s izgalmassá tenni, akkor is jĂł szolgálatot tehet egy kis uborkahĂ©j. VĂ©kony csĂkokra vágva, nĂ©hány citromkarikával egy ĂĽveg kancsĂłba vagy pohárba helyezve egyszerre szĂ©p Ă©s finom innivalĂłt kapunk.
Növényápolás
Ha az uborkahĂ©jakat vĂzbe áztatjuk öt napra, majd leszűrjĂĽk, az Ăgy kĂ©szĂĽlt uborkás vizet használhatjuk a növĂ©nyeink táplálására is. Hálásak lesznek Ă©rte.
Arcpakolás
TermĂ©szetesen uborkahĂ©jbĂłl is kĂ©szĂthetĂĽnk pakolást vagy arcmaszkot. Pakolás kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez elĂ©g pĂ©pesre turmixolni, majd az arcunkra kenni, Ă©s 10–15 percig rajta hagyni. Az arcmaszkhoz 1 teáskanál zselatinport keverjĂĽnk el 2 evĹ‘kanál meleg vĂzzel! Ha már fĂ©lig megszilárdult a zselatin, adjunk hozzá 2 teáskanálnyi turmixolt uborkahĂ©jat. Ezután vĂ©konyan vigyĂĽk fel a megtisztĂtott arcbĹ‘rre, majd – miután megszáradt – egyszerűen lehĂşzhatjuk.
FotĂł: Canva
Zöldséghéjak
Talán a zöldsĂ©ghĂ©jak ĂşjrahasznosĂtását ismerik a legkevesebben, pedig a zöldsĂ©gek hĂ©jának összefĹ‘zĂ©sĂ©vel remek alaplevet kaphatunk. Szinte bármilyen hĂ©jat használhattok hozzá: sárgarĂ©pa, fehĂ©rrĂ©pa, zeller, karalábĂ©, karfiol, hagyma, pĂłrĂ©hagyma, krumpli, kelkáposzta, zöldborsĂł, zöldbab hĂ©ját, brokkoliszárat, a gomba levágott darabkáit, zöldfűszerek elhervadt leveleit, zöld levelesek fonnyadt rĂ©szeit, retek levelĂ©t Ă©s hĂ©ját. Az összevegyĂtett zöldsĂ©ghĂ©jakat forrásig hevĂtve, majd alacsony hĹ‘fokon 1 Ăłrán keresztĂĽl fĹ‘zve varázsolhatjuk fogyaszthatĂłvá. A leszűrĂ©st követĹ‘en a hĂ©jak továbbra is komposztálhatĂłk, a levet pedig tovább ĂzesĂthetjĂĽk mĂ©g friss fűszerekkel, tehetĂĽnk bele tĂ©sztát, májgaluskát, hĂşsgombĂłcot, vagy használhatjuk rizottĂł kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez. Ha nagyobb mennyisĂ©g kĂ©szĂĽl, kihűlĂ©s után az alaplĂ© akár le is fagyaszthatĂł. JĂ©gkockatartĂłba öntve pedig kis termĂ©szetes, mirelit Ă©telĂzesĂtĹ‘t nyerhetĂĽnk belĹ‘le, amelyet bármikor bevethetĂĽnk fĹ‘zĂ©s közben.