A zöldséghulladék nem szemét, hanem kincs
A zöldséghulladék nem szemét, hanem kincs

Egyre több olyan cikk és recept jelenik meg, melyek az zöldségek olyan részeit is felhasználják, amelyek korábban egyértelműen a kukában, vagy környezettudatos háztartás esetében a komposztban végezték volna.

Mi is beszámoltunk nemrég az IKEA szakácskönyvéről, mely többek között a banánhéj elkészítési módjáról is. Most a telex cikke foglalkozott a kérdéssel és több hasznos tippet is adtak a zöldségek minél nagyobb részének felhasználásához.

Ízletes italt készíthetünk például az alma vagy más fogyasztható héjú gyümölcs külső rétegéből annak fermentálásával. Ahogy a cikk írja, így nemcsak olcsó, környezetbarát, de elképesztően egészséges italt is nyerhetünk, hiszen a baktériumok csodákat tesznek a bélflórával, a víz pedig egy picit szénsavas, enyhén édeskés és gyümölcsízű lesz.

Ehhez csupán egy tiszta üvegre, két marék gyümölcshéjra és egy liter vízre van szükség egy kiskanál cukor (vagy párszem mazsola) mellett. A keveréknek lezárva kell pihennie néhány napot langyos helyen, majd amikor buborékozni kezd leszűrve a hűtőben tárolható és fogyasztható.

A cikk többek között arra az alapszabályra is felhívja a figyelmet, hogy a főzéskor keletkező konyhai zöldséghulladék valójában kincs. Ezt például a séfek tudják is, akik az alaplevek készítésénél olyan összetevőket is felhasználnak, mint a kukorica héja, a borsó hüvelye vagy épp a most szezonális spárga szára. Sokkal ízletesebbek lesznek az ételeink ha sima víz helyett ilyen alaplevekkel készítjük őket.

További tippeket pedig a Greendexen is lehet olvasni, számos cikkünk foglalkozik olyan élelmiszerekkel melyek eddig nem voltak nagy becsben tartva, és hasznos tippet adunk a növényi alapú étrenddel ismerkedőknek a hétfőnként megjelenő Meatless Monday című cikksorozatunkban is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon