Mit kezdjünk a banánhéjjal?
Mit kezdjünk a banánhéjjal?

Bár nem éppen szezonális, de egész évben elérhető jutányos áron a banán a hazai üzletekben, aminek nem csak a gyümölcsét fogyaszthatjuk el, hanem a héját is többféleképpen hasznosíthatjuk. Mivel évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el, rengeteg héj marad meg, ezért az alábbiakban a felhasználásukra vonatkozó tippet osztunk meg.

  1. Kertészkedés: Mivel a banán metángázt termel, ami szerint 84-szer intenzívebb, mint a szén-dioxid, felhasználhatjuk komposztálásra vagy kertészkedésre. Egyszerűen tekerjük a banánhéjat a növények töve köré, ami által olyan talaj jön létre, amely lassan felszabadítja a tápanyagokat, különösen a foszfort, ami nagyon értékes a növények számára. A banánhéjakat egy éjszakára vízbe is áztathatjuk, hogy olyan oldatot létrehozva, amely kiválóan alkalmas a szobanövények számára. A keveréknek körülbelül öt rész normál víz és egy rész banánhéjvíz között kell lennie.
  2. Házi készítésű rovarriasztó: A barkácsolás szerelmesei, otthon is készíthetnek rovarcsapdát használt banánhéjakból. Mindössze egy fedeles műanyag vödörre és banánhéjra van szükség. Lyukasszunk ki néhány lyukat a tetején, és helyezzük a banánhéjat a tartály belsejébe. A banán édes illatával a kis bogarak vonzódni fognak a héjhoz, és egyenesen a csapdába repülnek. Ha pedig esetleg bogárcsípéssel vagy kiütéses megbetegedéssel küzdünk, a banánhéjat közvetlenül a bőrre dörzsölve segít megszüntetni a viszketést.
  3. Pattanások és a hegek: A banánhéj akár az arclemosó és a krém mellett is megállja a helyét. Ha a banánhéj húsos részével közvetlenül bedörzsöljük az arcot és hagyjuk körülbelül 10 percig hatni, napi alkalmazással egy-két héten belül a pattanások és hegek halványulhatnak.
  4. Olcsó lakk: A banánhéj külső rétegét mindenféle bőrre, például bútorokra, cipőkre és pénztárcákra is kenhetjük. A héj belső részét a bőrtermékeken addig dörzsöljük, amíg fényes és foltmentes nem lesz.
  5. Főzés: Ha húst vagy halat főzünk, érdemes banánhéjat tenni a sütőedénybe, mert az segít nedvesíteni a húst vagy a halat, miközben fő, így az puhább lesz, mivel „takaróként” szolgál a húsnak, és megakadályozza, hogy a hús nedvessége elpárologjon.
  6. Étel: Mivel a banánhéj bővelkedik tápanyagokban és antioxidánsokban, igazából akár meg is ehetjük. Ahhoz, hogy könnyebben emészthető legyen, főzzük vízben körülbelül 10 percig, majd tegyük a gyümölcscentrifugába. A banánhéj önmagában is fogyasztható, de természetesen más gyümölcsökkel, például eperrel és banánnal együtt turmixolva frissítő turmixokat készíthetünk belőle.

(Goodnet)

(fotó: pexels – alleksana)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon