Megdőlhetnek a melegrekordok, növekszik az El Niño esélye
Megdőlhetnek a melegrekordok, növekszik az El Niño esélye

Megnőtt az esélye annak, hogy az elkövetkező hónapokban egy El Niño időjárási jelenség alakul ki – közölte az ENSZ, figyelmeztetve, hogy ez magasabb globális hőmérsékletet és esetleg új melegrekordokat okozhat.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerdán közölte, hogy becslése szerint most már 60 százalékos esély van arra, hogy július végéig kialakul az El Niño jelenség, szeptember végéig pedig 80 százalékos eséllyel számíthatunk rá.

Az El Niño, egy természetben előforduló éghajlati mintázat, amely jellemzően világszerte fokozott hőséggel, valamint a világ egyes részein szárazsággal, máshol pedig heves esőzésekkel jár, legutóbb 2018-19-ben fordult elő. 2020 óta azonban a világot egy kivételesen hosszú La Niña – az El Niño lehűlő ellentéte – sújtotta, amely az év elején véget ért, és utat engedett a jelenlegi semleges állapotoknak.

Ennek ellenére az ENSZ szerint az elmúlt nyolc év volt a valaha mért legmelegebb, annak ellenére, hogy a La Niña hűtő hatása ennek az időszaknak csaknem felén átnyúlt. E nélkül az időjárási jelenség nélkül a felmelegedési helyzet még rosszabb is lehetett volna.

A La Niña „átmeneti fékként hatott a globális hőmérséklet-emelkedésre. Most a világnak fel kell készülnie az El Niño kialakulására.

– mondta a WMO vezetője, Petteri Taalas egy nyilatkozatban.

A melegedő éghajlati mintázat várható érkezése valószínűleg a globális felmelegedés újabb kiugrásához vezet, és növeli a hőmérsékleti rekordok megdöntésének esélyét.

A 2014 és 2016 közötti időszakot minden idők legerősebbjei között tartották számon, ami szörnyű következményekkel járt. A WMO rámutatott, hogy 2016 a legmelegebb év volt a nagyon erős El Niño esemény és az üvegházhatású gázok által okozott emberi eredetű felmelegedés kettős csapása miatt. Mivel az El Niño hatása a globális hőmérsékletre általában a kialakulását követő évben érvényesül, a hatás valószínűleg 2024-ben lesz a legnyilvánvalóbb – áll a közleményben.

A WMO szerint noha az elkövetkező két évben a globális hőmérséklet komoly emelkedésére számíthatunk, az El Niño várható érkezésének lehetnek pozitív hatásai is, például enyhülést hozhat az Afrika szarván tapasztalható aszály alól.

(Forrás: The Guardian)

search icon