Foglalj tyúkot, egyél boldog tojást!
Foglalj tyúkot, egyél boldog tojást!

Amikor ezt a cikket írom, még húsvét előtt járunk, nemsokára a tojásé lesz a főszerep. Nézzétek el nekem, nem lustaságból késtem, időre volt szükségem a tapasztalatszerzéshez: vajon milyen lehet egy boldog tojás… Merthogy van ilyen: szabadtartású tyúktól származik.

Aki olvassa az írásaimat, tudhatja, hogy szentimentális vagyok. Amikor rátaláltam Balogh Ákosék YouTyúk oldalára, rögtön tudtam, hogy írni szeretnék a boldog, tápanyagban gazdag élelmiszerről. Novák Zsombor kollégám itt megjelent, tojásokról szóló cikkére hagyatkozva eldöntöttem, hogy idén nem bevásárlóközpontban vásárolok tojást. Keresek inkább egy gazdát, akitől beszerezhetem ezt a szuperélelmiszert.

Balogh Ákos és felesége 2014-ben alapította a YouTyúk oldalát, ahol boldog tyúkokat lehet örökbe fogadni.

Balogh Ákos - YouTyúk
Balogh Ákos, a YouTyúk atyja

A nagyvárosokban szinte lehetetlen beszerezni szabadon kapirgáló, boldog tyúkok által tojt tojást. Ákos, elmeséled, hogyan indult a YouTyúk?

Nagyon egyszerűen. A saját igényünkből indultunk ki 2014-ben. Budapesten éltünk, és éreztük, hogy a boltban kapható tojás meg sem közelíti azt, amit vidéken egy gazdától meg lehet vásárolni.

Szóval piaci rést találtatok … Össze kellett kötni a termelőket a vevőkkel.

Így van. A kezdet nagyon érdekes volt. Egy honlap és egy Facebook-oldal segítségével indítottuk útjára a szolgáltatásunkat. Már az első hetekben minden tyúkot örökbe fogadtak, és annyi tojást rendeltek, hogy alig tudtuk kielégíteni az igényeket. Az elején temérdek akadályba ütköztünk, nem várt nehézségekkel kellett szembe néznünk, de megérte. Sokan gondolják, hogy startup cég vagyunk, de nem így van. Lassan fejlődünk, nyugodtan dolgozunk és imádjuk a munkánkat.

háztáji tyúkok a YouTyúktól
A YouTyúktól érkező tojások 100%-ban háztáji termelésből származnak.

Hogyan találtatok rá a termelőkre?

Fél évbe telt, míg megtaláltuk a megfelelő termelőket, felmértük a piacot, és beszereztük a szükséges engedélyeket. Családjaink tyúktartó őstermelők, akiknél annyi tyúkot foglalhatsz le, amennyi fedezni tudja a tojásszükségletedet. A tyúkokat ők gondozzák, mi pedig elvisszük neked a „tyúkjaid” friss tojásait.

Mi a célotok a vállalkozással?

Egyrészt szeretnénk elérni, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet, és minél több vidéki gazda, illetve család számára jelentsen megélhetési lehetőséget a becsületes munka. Másrészt szeretnénk, ha a vásárlók igényét magyar, főként háztáji élelmiszer tudná kielégíteni nyomon követhetően, ellenőrizhetően, tisztán és feddhetetlenül.

Hogyan választhatunk gazdát?

Több termelővel dolgozunk együtt. Nekünk az a legfontosabb, hogy megpróbáljuk ezt az ökoszisztémát országszerte kiépíteni.

Gazdáink kiválasztásában az a legfőbb szempont, hogy az emberi értékek tekintetében rendben legyenek. Tudom, nagyon nyersen hangzik, de fontos, hogy ne csak a pénzt lássák ebben a körforgásban, hanem szemléletükkel az egész ügy sikerét szolgálják. Az érdeklődőknek mindig azt szoktam mondani, hogy azt a családot válasszák, amelyik a legrokonszenvesebb.

Bízunk abban, hogy a vállalkozásunk áthidalja azokat a nehézségeket, amelyek miatt a városiak nehezen jutnak boldog tojáshoz.

kapirgáló tyúkok
A vásárló azt a gazdát vagy udvart választhatja, amelyik számára a legszimpatikusabb.

Jó érzés úgy segíteni, hogy közben tudjuk: valódi értéket képviselünk, nem beszélve arról, hogy a tojás igazi szuperélelmiszer. Ahol csak tehetem, hangsúlyozni szoktam:

„Találjatok egymásra kedvenc őstermelőddel, és segítsétek egymás életét!” – erről szól a YouTyúk.

Fotók: YouTyúk

search icon