Ne dobd ki a tojáshéjat!
Ne dobd ki a tojáshéjat!

Itt a húsvét, amikor a hagyományoknak megfelelően főszerepet kap a tojás. A pirosra festett tojás az ünnep szimbóluma, mely az élet és az újjászületés jelképe. Magyarországon a teljes tojásfogyasztás évente közel 2,5 milliárd darab, ami fejenként 234 tojást jelent. A húsvét előtti hetekben viszont 30-35 százalékkal több tojást vásárolnak a háztartások, mint az év többi részében: 270–280 millió darab fogy el az ünnep alatt, ami az éves fogyasztás 10–11 százaléka.

tojáshéj a konyhában

A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálékunk: 40-féle fehérjét tartalmaz, és 18-féle aminosavat, melyek közül 9 esszenciális. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, optimális arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. Fontos egészségmegőrző szerepet tölt be, számos betegség előfordulásának kockázatát csökkenti, illetve erősíti az immunrendszert, ami a mostani vírusos időszakban különösen fontos. Tojásból fedezhető az emberi szervezet napi állatifehérje-szükséglete a legolcsóbban, ráadásul a legkisebb környezeti terheléssel ez állítható elő.

A tojásfogyasztás tehát nagyon előnyös, de még jobb, ha itt is szem előtt tartjuk a zero waste szemléletet. Hiszen mi az, amit mindig a kukába – jobb esetben a komposztba – dobunk? A tojás héja!

A tojáspor előnyei

A tojáshéj rendkívül sokoldalúan felhasználható. Természetesen érdemes mindenképpen bio vagy házi tojást venni. Az összegyűjtött héjakat alaposan szárítsuk ki, majd kávédarálóval őröljük porrá! Ha emberi fogyasztásra, kozmetikai célokra vagy állataink számára szeretnénk felhasználni, mindenképpen javasolt az őrlés előtt a héjakat fertőtleníteni, amit vízben főzéssel vagy sütőben szárítással tudunk megtenni.

Az így nyert tojáshéjpor patikában kapható aszkorbinsavval keverve a legolcsóbb, legtermészetesebb módja annak, hogy pótoljuk az emberi szervezet számára a kalciumot. Naponta egy mokkáskanálnyit célszerű belőle fogyasztani joghurtban, smoothie-ban, zabkásában vagy bármilyen italban elkeverve.

Ha szeretjük a kávé ízét, ám kevésbé keserű aromára vágyunk, főzés előtt tegyünk egy kis tojáshéjport az őrölt kávéhoz, nagyszerűen lágyítja az ízhatást. De kutyáink, macskáink, a kertet látogató madarak, illetve – amennyiben tartunk otthon – tyúkjaink számára is elsőrangú kalciumforrás, ha porrá őrölt héjat keverünk az eledelükbe vagy a madáretetőbe a magok közé.

Viszkető bőrre, különböző irritációkra megoldás lehet, ha egy darab tojáshéjat pár napig egy pohár almaecetbe áztatunk, majd az így kapott eleggyel bedörzsöljük a kritikus bőrfelületet. Ízületi panaszok esetén is jótékony hatású, ha ezzel a keverékkel borogatjuk az érintett testrészünket. Készíthetünk pakolást is tojásfehérjéből és tojáshéjporból: keverjük össze a két hozzávalót, körkörös mozdulatokkal vigyük fel arcunkra, nyakunkra és dekoltázsunkra! Hagyjuk megszáradni, majd meleg vízzel öblítsük le!

Nem gondoltuk volna, de még arról is van infó a neten, hogy ha éppen nincs otthon sebtapasz, akkor húzzuk le a nyers tojáshéj belső, puha hártyáját, és tekerjük a vágás vagy égési sérülés köré. Azt írják, segíti a véralvadást és a sebgyógyulást, miközben megakadályozza a különböző baktériumok bejutását a sebbe.

A tojáshéj tisztításra is használható

A háztartásban különböző, könnyen szennyeződő (nem érzékeny anyagú, pl. teflon) felületek, edények tisztítására nagyszerűen alkalmazható a tojáshéjpor akár önmagában, akár szódabikarbónával keverve. Kevés szappanos vízzel érdemes használni. Hatékony és természetes súrolószer konyhai, fürdőszobai, kerti használatra. Bevethető szűk nyakú, nehezen tisztítható üvegpalackok mosásakor is, ha a szappanos-vizes-tojáshéjas egyveleget az üvegekbe öntjük, és alaposan összerázzuk.

A mosogató lefolyóját is kitűnően megtisztítja a zsíros szennyeződésektől, ha néha egy kevés őrölt tojáshéjat öntünk bele. Aki esetleg konyhamalacot vagy hulladékaprítót használ, bátran alkalmazhatja bennük is.

A konyhakertben és a cserepes növényeink számára is nagyon előnyös a tojáshéj. Cserepes virágok alá kavics helyett szórjunk inkább durvára tört tojáshéjat, ami nemcsak a levegőzést és a vízelvezetést segíti, de értékes tápanyagokkal látja el a növényt. A tojáshéj eme jótékony hatásait a konyhakertünkben is kitűnőit kifejti, nagyszerű kalciumpótlás a növényeknek, ami különösen a paradicsom esetében fontos. Szórjunk a palánta szárához egy adag tojáshéjport, vagy még ültetés előtt tegyünk a palánta számára készített mélyedés aljába!

tojáshéj
Ültessünk tojáshéjba, tápláljuk ezzel is a palántákat!

A sok bosszúságot okozó csigákkal is felveszi a harcot, ehhez csak durvára tört héjat kell a veteményes köré szórni, és máris segít távol tartani őket. Ha magról szeretnénk ültetni, műanyag dobozok helyett használjunk bátran fél tojáshéjakat, amelyekbe földet teszünk, így helyezzük beléjük a magokat. A főtt tojás vizét pedig ne öntsük ki a mosogatóba! Miután kihűlt, öntözzük meg vele a növényeinket, értékes tápanyagokat tartalmaz a főzővíz is.

Kreatív tipp: természetes aszfaltkrétát készíthetünk gyermekeinknek néhány tojás összetört héjából, lisztből, vízből és természetes ételfestékből.

Tojásmentő ötletek

Nem mindig a héj az, ami megmarad, hanem sokszor a tojás maga. Például, ha a húsvéti tojásdíszítéshez kifújt tojást használunk, és a beltartalmat éppen nem tudjuk ételkészítéshez azonnal felhasználni, érdemes egyesével jégkockatartóban lefagyasztani.

Ha túl sok tojássárga maradt meg, étkezési felhasználáson kívül kitűnő megoldás a száraz bőr kezelésére: a felvert sárgáját egyszerűen fel kell vinni a bőrfelületre, majd 30 perc után leöblíteni. Zsíros bőr esetén ugyanezt a praktikát fehérjével, normál bőrtípus esetén pedig egész tojással érdemes bevetni. (A tojásfehérje egyébként nagyon jól funkcionál ragasztóként is papírhoz, ha a természetes megoldásokat részesítjük előnyben.)

Mi legyen a tojástartóval?

A papír tojástartót se dobjuk a kukába! Kisebb darabokra vágva kitűnően komposztálható, de használhatjuk akár palántaneveléshez is. Utóbbi esetben a papír tojástartóval együtt el lehet majd ültetni a növényt. A tartó kisebb tárgyak, magvak tárolására, szortírozására is jó. Száraz helyre téve készíthetünk belőle madáretetőt, de bármilyen kreatív alkotást – katicabogarat, hernyót is – festhetnek belőle a gyerekek.

Az interneten még számlatan praktika található ebben a témában is, bátran kutassunk, és próbáljuk is ki a tippeket!

search icon