Ne dobd ki a tojáshéjat!
Ne dobd ki a tojáshéjat!

Hamarosan itt a Húsvét, amikor a hagyományoknak megfelelően főszerepet kap a tojás. A pirosra festett tojás az ünnep szimbóluma, mely az élet és az újjászületés jelképe. Magyarországon a teljes tojásfogyasztás évente közel 2,5 milliárd darab, ami fejenként 234 tojást jelent. A Húsvét előtti hetekben viszont 30-35 százalékkal több tojást vásárolnak a háztartások, mint az év többi részében: 270-280 millió darab fogy el az ünnepek alatt, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka.

tojáshéj a konyhában

A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálékunk: 40 féle fehérjét tartalmaz és 18 féle aminosavat, melyből 9 esszenciális. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, optimális arányban tartalmazza a telített és telítetlen zsírsavakat. Fontos egészségmegőrző szerepet tölt be, számos betegség előfordulásának kockázatát csökkenti, illetve erősíti az immunrendszert, amely a mostani vírusos időszakban különösen fontos. Tojással fedezhető az emberi szervezet napi állatifehérje-szükséglete a legolcsóbban, ráadásul a legkisebb környezeti terheléssel állítható elő.

A tojásfogyasztás tehát nagyon előnyös, de még jobb, ha itt is szem előtt tartjuk a zero waste szemléletet. Hiszen mi az, amit mindig a kukába – jobb esetben a komposztba – dobunk? A tojás héja!

A tojáspor előnyei

A tojáshéj rendkívül sokoldalúan felhasználható – természetesen itt is érdemes mindenképpen bio vagy házi tojást venni. Az összegyűjtött héjakat alaposan szárítsuk ki, majd kávédarálóval őröljük porrá. Ha emberi fogyasztásra, kozmetikai célokra vagy állataink számára szeretnénk felhasználni, mindenképpen javasolt az őrlés előtt a héjak fertőtlenítése, amit vízben főzéssel vagy sütőben szárítással tudunk megtenni.

Az így nyert tojáshéjpor patikában kapható aszkorbinsavval keverve a legolcsóbb, legtermészetesebb módja az emberi szervezet kálcium-pótlására. Naponta egy mokkáskanálnyit célszerű belőle fogyasztani joghurtban, smoothie-ban, zabkásában vagy bármilyen italban elkeverve.

Ha szeretjük a kávé ízét, ám kevésbé keserű aromára vágyunk, főzés előtt tegyünk egy kis tojáshéjport az őrölt kávéhoz, nagyszerűen lágyítja az ízhatást. De kutyáink, macskáink, a kertet látogató madarak, illetve – amennyiben tartunk otthon – tyúkjaink számára is elsőrangú kalciumforrás, ha porrá őrölt héjat keverünk az eledelükbe, vagy a madáretetőbe a magok közé.

Viszkető bőrre, különböző irritációkra megoldás lehet, ha egy darab tojáshéjat pár napig egy pohár almaecetbe áztatunk, majd az így kapott egyveleggel dörzsöljük be a kritikus bőrfelületeket. Ízületi panaszokra is jótékony hatással bír, ha ezzel a keverékkel borogatjuk az érintett testrészünket. Készíthetünk pakolást is tojásfehérjéből és tojáshéjporból: keverjük össze a két hozzávalót, körkörös mozdulatokkal vigyük fel arcunkra, nyakunkra és dekoltázsunkra. Hagyjuk megszáradni, majd meleg vízzel öblítsük le.

Nem gondoltuk volna, de még arról is van infó a neten, hogy ha éppen nincs otthon sebtapasz, akkor húzzuk le a nyers tojáshéj belső, puha hártyáját, és tekerjük a vágás vagy égési sérülés köré. Azt írják, segíti a véralvadást és a sebgyógyulást, miközben megakadályozza a különböző baktériumok bejutását a sebbe.

A tojáshéj tisztításra is használható

Háztartásban különböző, nehezen tisztítható (nem érzékeny anyagú: pl. teflon) felületek, edények tisztítására nagyszerűen alkalmazható a tojáshéjpor akár önmagában, akár szódabikarbónával keverve. Kevés szappanos vízzel érdemes használni, hatékony és természetes súrolószer konyhai, fürdőszobai, kerti használatra. Szintén bevethető szűk nyakú, nehezen tisztítható üvegpalackok esetében is, ha a szappanos-vizes-tojáshéjas egyveleget az üvegekbe öntjük, és alaposan összerázzuk.

A mosogató lefolyóját is kitűnően megtisztítja a zsíros szennyeződésektől, ha néha egy kevés őrölt tojáshéjat öntünk bele. Aki esetleg konyhamalacot vagy hulladékaprítót használ, bátran alkalmazhatja azokban is.

A konyhakertben és a cserepes növényeink számára is nagyon előnyös a tojáshéj alkalmazása. Cserepes virágoknál a cserép aljára kavics helyett szórjunk inkább durvára tört tojáshéjat, ami nemcsak a levegőzést és a vízelvezetést segíti, de értékes tápanyagokkal látja el a növényt. Eme jótékony hatásait a konyhakertünkben is kitűnőit kifejti, nagyszerű kalciumpótlást ad a növényeknek, ami különösen a paradicsom esetében fontos. Szórjunk a palánta szárához egy adag tojáshéjport, vagy még ültetés előtt tegyünk a palántának készített mélyedés aljába.

tojáshéj
Ültessünk tojáshéjba, és azzal tápláljuk is a palántákat

A sok bosszúságot okozó csigák ellen is felveszi a harcot, ehhez csak durvára tört héjat kell a veteményes köré szórni, és máris segít távoltartani azokat. Ha magról szeretnénk ültetni, műanyag dobozok helyett használjunk bátran egy fél tojáshéjat, amibe földet teszünk és abba helyezzük bele a magot. A főtt tojás vizét pedig ne öntsük ki a mosogatóba! Miután kihűlt, öntözzük meg vele a növényeinket, értékes tápanyagokat tartalmaz a főzővíz is.

Kreatív tipp: természetes aszfaltkrétát készíthetünk gyermekeinknek néhány tojás összetört héjából, lisztből, vízből és természetes ételfestékből.

Tojásmentő ötletek

Nem mindig a héj az, ami megmarad, hanem sokszor a tojás maga. Például, ha a húsvéti tojásdíszítéshez kifújt tojást használunk és a beltartalmat éppen nem tudjuk különböző ételekhez azonnal felhasználni, érdemes egyesével jégkockatartóban lefagyasztani.

Ha túl sok tojássárga maradt meg, étkezési felhasználáson kívül kitűnő megoldást nyújt száraz bőr ellen: a felvert sárgáját egyszerűen fel kell vinni az adott bőrfelületre, majd 30 perc után leöblíteni. Zsíros bőr esetén ugyanezt a praktikát fehérjével, normál bőrtípusnál pedig egész tojással érdemes bevetni. (A tojásfehérje egyébként nagyon jól funkcionál ragasztóként is papír esetében, ha a természetes megoldásokat részesítjük előnyben.)

Mi legyen a tojástartóval?

A papír tojástartót se dobjuk a kukába! Kisebb darabokra vágva kitűnően komposztálható, de használhatjuk akár palántaneveléshez – ezesetben a papír tartóval együtt el lehet majd ültetni a növényt -, vagy különböző kisebb tárgyak, magvak tárolására, szortírozására. Száraz helyre téve készíthetünk belőle madáretetőt, de bármilyen kreatív alkotást – katicabogár, hernyó stb. – festhetnek belőle a gyerekek.

Az interneten még számlatan praktika található ebben a témában is, bátran kutassunk és próbáljuk ki a tippeket!

search icon