Kevesebb szemét, büntetlen élvezet – Grillezz fenntarthatóan!

Kevesebb szemét, büntetlen élvezet – Grillezz fenntarthatóan!
Kevesebb szemét, büntetlen élvezet – Grillezz fenntarthatóan!

Igen, grillezni is lehet fenntarthatóan. Már az olyan apróságok is segíthetnek, hogy nem veszel eldobható tányérokat és evőeszközöket, és nem PET-palackos üdítőkkel kínálod a vendégeket. A grillparty alapvetően egy kellemes kültéri étkezés, amelyet görcsök nélkül is át lehet élni kevesebb szeméttel és szezonális zöldségekkel. Például így!

A kültéri főzés, a nyári napsütés, a hideg italok, mind a forró hónapok részei, és nem is kell ennek másképp lennie. Azonban elég szétnézni a tűzrakóhelyek körül vagy a kerti grillpartik környezetében, és láthatod a hulladékkupacokat, a húshegyek lenyomatát. Nem leszek képmutató: én is ettem már eldobható műanyag tányérból a grillkolbászt és a csirkecombot. És megtéríteni sem akarlak, hogy azt gondold: már megint egy felesleges fenntarthatósági cikk, amelyben rád akarják erőltetni, amit nem akarsz. De apró dolgok, új szokások kipróbálásával, izgalmas kísérletezésekkel eljuthatsz odáig, hogy a grillezés kevesebb szeméttel jár majd, és ugyanazt a csodás, szabadtéri és közösségi élményt nyújtja, mintha ezekre nem figyelnél. Sőt, példát mutathatsz a vendégeidnek is!

A legfontosabb: válassz tudatosan ételeket!

A nyári grillpartik a baráti összejövetelek csúcsai: illatok, ízek és főképp húsok. De hogyan tehetjük ezt az élményt környezetbarátabbá anélkül, hogy lemondanánk a finomságokról? Nem kell róluk lemondanod, csak tudatosabban döntened! Az alábbi szempontokat kövesd, ha úgy érzed, kis lépésekben haladnál, de haladnál!

A bevásárlás az első pont.
Kép: canva
  • Vásárolj helyi, szezonális alapanyagokat! Az a jó a nyárban, hogy dúskálunk a zöldségekben és a gyümölcsökben. De sajtokat, gombát vagy tofut is grillezhetsz, a későbbiekben mutatok pár szuper ötletet.
  • Húsból is csak okosan! Van egy klassz termelő a környezetedben, vagy ismersz egy fenntartható gazdaságot? Tőlük vegyél húst! De már a helyi hentes is jó döntés.

Eszközök és tüzelő: zöldebb választások

Az eszközökön és a tüzelőn is sok múlik. A hagyományos grillbrikett helyett például használhatsz fenntartható forrásból származó faszenet, például FSC-minősítéssel ellátottat. A gázgrill vagy elektromos grill is jó döntés, ezek ugyanis nem füstölnek annyira. A tartós grillrácsok és fogók is kicsi, ám lényeges lépésnek tűnnek, de a rozsdamentes acélból készült, vagyis a nem eldobható eszközök is számítanak.

Ha már eszközök: az evőeszközök és a tányérok okozzák a legnagyobb környezeti terhelést. Én sem szeretek mosogatni, de miért is ne vihetnéd ki a tartós tányérokat? Ha ez gondot okoz, vegyél olyan fa vagy tartós műanyag esetleg fém étkészletet, amelyet újra és újra használni tudsz. Ez jó beruházás, hiszen sokszor használhatod, nem csak a grillpartik során.

A komposztálható megoldás is jó döntés lehet, de ezeket valóban mindig komposztáld el! Ezt a megoldást azoknak ajánlom, akiknek megvan erre az infrastruktúrájuk. Ha esti díszítésre vágysz, ledes vagy napelemes fényfüzéreket válassz, vagy tegyél teamécsest befőttesüvegekbe, a hangulat így is lenyűgöző lesz!

A tányérok, poharak kérdésköre mindig kardinális.
Kép: canva

Nem kell mindent kidobni

A tányér- és pohárkérdés tehát kardinális. Míg előbbihez már adtam tippeket, utóbbi esetében szintén lehet tartósban, üvegben is gondolkodni. Az újratölthető kulacs sem ördögtől való. A megmaradt ételt csomagoljátok el és osszátok szét, így elkerülhető az élelmiszer-pazarlás. De a pontos vendéglista is segíthet abban, hogy ne kelljen kidobni a maradékot, így ugyanis éppen annyit főzöl majd, amennyire szükségetek lehet.

A zöldségek héját, a kukoricacsutkát vagy a gyümölcsmaradványokat komposztálhatod, így a grillparti nyomán még a talajt is kap tápanyagot! Az italfogyasztás hulladékát is csökkentheted: nagy üveg limonádék, szörpök, kancsók és előre bekevert italok is segíthetnek a helyzeten. A szelektív hulladékgyűjtést meg sem kell említenem (remélem).

Az alapanyagok kiválasztásának fontos szerepe van!
Kép: canva

Mit grillezz?

Bátran gondolkozhatsz növényi alapú ételekben is, nem bűn, ha a hús mellé (vagy helyett) zöldségnyársakat is készítesz. Színes, finom zöldségek és gyümölcsök állnak rendelkezésedre nyáron, és várják, hogy megedd őket. Nem mellesleg nagyon egészséges választás, ha ezeket is belevonod a buliba:

  • grillezett zöldségtál: padlizsán, cukkini, paprika, hagyma, gomba, kukorica, káposzta;
  • fűszeres grillezett tofu vagy szejtán;
  • vegán saslik: felváltva zöldségek, füstölt tofu, gomba;
  • grillburgonyák fóliában: rozmaringgal, fokhagymával, olívaolajjal;
  • vegaburger: házi babos vagy csicseriborsós pogácsával.

Fenntartható húsos alternatívák:

  • kisebb adag, de jó minőségű hús (pl. szabadtartásos csirke, biomarha);
  • hús–zöldség kombók: saslik csirkéből és paprikából, nyárs marinált halból és zöldségből;
  • házi kolbász helyi hentestől.
Grillezett bőség
Kép: canva

Kiegészítők, saláták:

  • tabulé bulgurral vagy kuszkusszal;
  • friss zöldsaláta magvakkal és öntettel;
  • padlizsánkrém, hummusz, zakuszka friss pitával,

Desszert:

  • grillezett gyümölcsök: őszibarack, ananász, banán mézzel és fahéjjal;
  • házi jégkrém növényi tejből, gyümölcsből.

    Mindezt persze a végtelenségig fokozhatod: rengeteg lehetőség van arra, hogy valami izgalmasat hozz ki az ételeidből. A grillparti a nyár egyik kedvenc időtöltése, de ha csak minimálisan is szem előtt tartjuk a bolygót, akkor nemcsak élvezetes, hanem bűntudatmentes is lehet a szórakozás.

    search icon