A padlizsán gyönyörű lila színe, különleges íze és sokoldalú felhasználhatósága miatt a növényi étrenden élők nagy kedvence. Persze nemcsak nekik érdemes rendszeresen beépíteni az étrendjükbe a tojásgyümölcsöt. Ha valaki nem tudná, mihez kezdjen a padlizsánnal, a Felelős Gasztrohős segítségével bevezetjük ennek a finom zöldségnek a rejtelmeibe.
A szép színű zöldség nem csak padlizsánkrémként vagy francia lecsóban állja meg a helyét. Habár nem mindenki szereti jellegzetes ízét, szerencsére mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend a zöldségételek kedvelőinek körében.
A kiskertek, veteményesek állandó lakója, nemcsak sötétlila színben, hanem fehér vagy cirmos változatban is kapható.
Eredeti hazája Kelet-India, de Európa déli tájain is hamar megismerték. Nem csoda, hogy a mediterrán konyha szívesen használja!
Mitől olyan nagyszerű zöldség a padlizsán?
Amellett, hogy sokoldalúan elkészíthető, tápanyagokban igen gazdag, jótékony hatásait pedig – kis túlzással – a végtelenségig lehetne sorolni. Magas C-vitamin-tartalma mellett vérképző és vízhajtó hatású, javítja a máj- és az epefunkciót, emellett egyes kutatások szerint a koleszterinszintre is jó hatással van.
Persze nem csak emiatt olyan népszerű. Sokrétű felhasználhatósága, egyszerű kezelhetősége és könnyű termeszthetősége egyre magasabbra repíti a kedveltségi skálán.
Padlizsán a veteményeskertben
Szaporítani legegyszerűbben magról lehet. Ha azonban a palánta mellett döntesz, fontos, hogy csak akkor ültesd ki, amikor már kellemes az idő. Ugyanis a padlizsán a meleget kedveli. Legjobban meleg és napos időben fejlődik. Érdemes a paradicsommal együtt, vagy még inkább utána kiültetni.
Mielőtt kiülteted, öntözd és trágyázd meg alaposan a földjét, mivel ha nem kap elég tápanyagot, visszamarad a fejlődésben. A magokat március végén, a palántákat pedig május közepén ültesd ki. A napos, öntözött környezet ideális a padlizsán számára.
Padlizsán a konyhában
A padlizsánt akár a vegák baconjének is kikiálthatjuk, hiszen vékonyra szelve, fűszerezve valóban készíthetünk belőle a szalonnához hasonló ízvilágú „pacont” (azaz ’padlizsánbacont’).
A tojásgyümölcsként is emlegetett zöldség júniustól egészen szeptemberig, akár októberig is terem. Szerencse, hogy itthon ilyen hosszú ideig hozzá tudunk jutni, így a végsőkig kihasználhatjuk a benne rejlő lehetőségeket, és még télire is tehetünk el belőle. Erre a célra legjobb, ha valamilyen szendvicskrémet, például zakuszkát készítünk belőle. A receptet illetően ahány ház, annyi szokás.
Az ismertebb és itthon is kedvelt nemzetközi konyhák legtöbbje előszeretettel használja a padlizsánt, ami a saját konyhánkban is inspirációt nyújthat. Az olaszok paradicsomszószos, parmezános rakott ételt készítenek belőle, a görögök muszakába teszik – a húst ebben az esetben helyettesíthetjük lencsével vagy más hüvelyessel –, a franciák a híres ratatouille-ba teszik, a törökök sűrű joghurttal fogyasztják, az indiaiak pedig curry-t készítenek belőle.
A paradicsomhoz nagyon jól illik, így mindenféle tésztaétel szuper kiegészítője, dúsítója lehet. Ha valami extrára vágyunk, akkor készíthetünk belőle „húsgombócot”, és megidézhetjük Susie és Tekergő ikonikus vacsoráját.
A már említett zakuszka vagy erdélyi padlizsánkrém mellett még számos szendvicskrémet, mártogatóst dobhatunk össze belőle. Vékony szeletekben megsütve, olívaolajban, fokhagymával, chilivel, citromhéjjal eltéve pedig saláta vagy pizza tökéletes kiegészítője lehet.
Sőt nemcsak sós, de édes ételekhez is felhasználhatjuk: Steiner Kristóf zseniális vegán csokifelfújtját padlizsánnal készíti. Ha kicsit furcsán is hangzik, mindenképp próbáld ki!
Extra tipp: A téli import vásárlása helyett érdemesebb a szezonjában betárazni padlizsánból. Sütve, darabolva, csíkozva vagy pürésítve is lefagyaszthatjuk, kiolvasztva pedig a fenti ötletek mindegyikét megvalósíthatjuk belőle télen is.
Az alábbi recept pedig egy igazi könnyű étel elkészítésében segít!
Sült paprikás padlizsánkrém
Hozzávalók a krémhez:
- 2 db padlizsán
- 2 db kápia paprika
- só, bors
- fokhagyma
- citromlé
Így készítsd el a krémet!
A padlizsánt szurkáld meg villával, majd egészben tedd a sütőbe kb. 40–50 percre! Eközben a paprikákat kívülről égesd feketévé, majd zárd dobozba 10–15 percre! Ezután könnyen leszedheted a héjukat, és finom, füstös ízt kapnak.
Ha elkészültek a zöldségek, turmixold össze őket a többi alapanyaggal! Pirítóssal, pitával vagy tésztával igazi finomság lesz a végeredmény.
A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.
Fotók: Canva