Ezen a térképen meg tudod nézni, hogy mikor melyik zöldség-gyümölcsnek van szezonja
Ezen a térképen meg tudod nézni, hogy mikor melyik zöldség-gyümölcsnek van szezonja

Az egészséges étrend akkor lehet fenntartható is, ha a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket részesítjük előnyben. Az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC) által a héten kiadott térkép abban segíthet, hogy beazonosítsuk, melyik élelmiszer mikor szezonális az adott európai országban.

A térképen országra, évszakra illetve hónapra is lehet szűrni, így meg tudjuk nézni, hogy a 24 ország, 6 éghajlati övezetének több mint 200 zöldsége és gyümölcse hol és mikor szezonális.

A most elkészült térkép, illetve a többi hasonló kezdeményezés azért nagyon fontos, mert a globális kereskedelem korszakában Európában szinte teljesen függetlenítettük magunkat a szezonális élelmiszerektől. Télen nyári terményeket eszünk és egész évben hozzáférünk a trópusokon megtermelt gyümölcsökhöz.

Pedig nem lenne muszáj a távoli országokból érkező import élelmiszereket fogyasztani. Az EUFIC térképének segítségével megtudhatjuk, hogy májusban már többféle friss gyümölcs közül választhatunk Magyarországon is, míg a friss zöldségek száma a 30-at is megközelíti.

Az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC) által kiadott térkép arról, melyik élelmiszer mikor szezonális az adott európai országban.

A szezonális és helyi élelmiszerek fogyasztása élettanilag is kiemelt jelentőségű, mert a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok többsége körülbelül 24 órával a szedés után elvész.

A klímaváltozás elleni küzdelemben kiemelt jelentőségű, hogy minél közelebb megtermelt élelmiszereket válasszunk és törekedjünk arra, hogy étrendünk minél inkább növényi központú legyen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon