Csúcson Kína szén-dioxid kibocsátása
Csúcson Kína szén-dioxid kibocsátása

Kína szén-dioxid-kibocsátása valószínűleg rekordot fog dönteni 2023-ban a gazdasági fellendülés következtében, de a zöld energia gyors terjeszkedése lehetővé teszi, hogy kibocsátása hamarosan tetőzzön, és 2023-ban elérje minden idők legmagasabb szintjét.

Kína, a világ legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója szén-dioxid-kibocsátása 4%-kal nőtt az idei első negyedévben 2022 azonos időszakához képest, és elérte a 3 milliárd tonnát. Ez az eddigi legmagasabb első negyedévi szám. A növekedés hátterében a kínai zéró Covid-politika megszűnése utáni gazdasági fellendülés, a gazdaságélénkítő intézkedések és a folyamatos szárazság miatti gyenge vízenergia-termelés áll – közölte a Helsinki székhelyű Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA).

A kibocsátás növekedéséhez a legnagyobb mértékben a villamosenergia-termelés járult hozzá. A jelentés szerint a szénből származó teljesítmény 2%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A szén a fő energiaforrás Kínában, és széles körben használják fűtésre, energiatermelésre és acélgyártásra.

Az ország tavaly nyár óta fokozta a széntermelést , amikor az elmúlt évtizedek legrosszabb hőhulláma és aszály sújtotta a vízenergiát, az ország második legnagyobb energiaforrását. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben 11 százalékkal nőtt a széntermelés 2021-hez képest.

A szénimport fellendítése érdekében Kína az év elején eltörölte az ausztrál szénre vonatkozó korlátozásait, gyakorlatilag véget vetve a több mint két évig tartó nem hivatalos tilalomnak. Az első negyedévben Kína teljes szénimportja 96%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Kína elkötelezett a net zero mellett – mondta a vezető ázsiai fejlesztési bank vezetője a COP27-en. Hszi Csin-ping elnök februárban megismételte elképzelését a „zöld” és „szép” Kínáról, és energiaforradalomra szólított fel a szén-dioxid-semlegesség hosszú távú elérése érdekében.

Az Országos Energiaügyi Hivatal által közzétett legfrissebb adatok szerint a napelemes telepítések 34 gigawattra nőttek az év első három hónapjában, ami csaknem megháromszorozza a 2022 azonos időszakában elért 13 GW-ot. Az új szélerőművek is rekordszintet értek el. 2023 januártól márciusig hozzáadott 10,4 GW 32%-os növekedést jelent a 2022-es időszakhoz képest.

A CREA elemzői szerint ezek az energiaforrások, beleértve a megújuló energiaforrásokat és a nukleáris energiát, meghaladták Kína beépített energiakapacitásának 50%-át az első negyedévben, és a történelem során először megelőzték a fosszilis tüzelőanyag-alapú kapacitást. Márpedig ha az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia növekedése eléri, majd meghaladja a villamosenergia-igény éves növekedését, akkor az ágazat CO2-kibocsátása tetőzik.

(Forrás: cnn)

search icon