Kína 2060-ra karbonsemleges lesz

Kína 2060-ra karbonsemleges lesz
Kína 2060-ra karbonsemleges lesz

Hszi Csin-Ping kínai elnök a tegnapi ENSZ Közgyűlésen fontos bejelentést tett: Kína szigorú intézkedésekkel az évtized végére, 2030 előtt jelentősen csökkenteni akarja szén-dioxid-kibocsátását, és 2060-ra eléri a karbonsemlegességet. A világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójaként és megújuló energia felhasználójaként most először tett Kína ilyen vállalást.

Hszi „zöld forradalmat” sürgetve felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-világjárvány megmutatta, mekkora szükség van a környezet megóvására. Úgy véli, hogy

„Az emberiség nem engedheti meg többé magának, hogy figyelmen kívül hagyja a természet ismételt figyelmeztetéseit”

Hszi bejelentését üdvözölték a klímavédők. többek között Jennifer Morgan, a Greenpeace igazgatója „fontos jelként” utalt Kína vállalásaira. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a bejelentést mielőbb konkrét tervvé kell alakítani, hogy a helyi kínai döntések megfeleljenek ennek a kötelezettségvállalásnak.

Frans Timmermans, az EU Zöld Megállapodásának elnöke is örömét fejezte ki a kínai vállalás kapcsán, és kiemelte, hogy minden ország határozott közös fellépésére van szükség ahhoz, hogy a klímaváltozást kezelni lehessen.

(cnn.com)

search icon