Úszó ökofalu PET-palackból és nejlonszatyorból
Úszó ökofalu PET-palackból és nejlonszatyorból

A dán MAST építészstúdió Land on Water, azaz Föld a vízen koncepciója fenntarthatóbb a hagyományos anyagokhoz képest.

A MAST egy új, egyszerű, lapos, újrahasznosított megerősített műanyagból készült modulokból álló rendszert képzelt el, amely könnyen szállítható a világ minden tájára, és számtalan konfigurációba összeállítható, biztonságos úszó alapot biztosítva. A rendszer fenntartható és rendkívül rugalmas megoldást kínál szinte bárminek a vízen történő felépítéséhez; a seattle-i úszóházaktól az oslói fjordon lévő úszó kempingeken át a Hobart folyópartján található szaunákig. 

Fotó: MAST

A dán építészstúdió egy úszó pavilon prototípusát fejleszti a „Land on Water” rendszer felhasználásával, és hasonló gondolkodású partnereket keres, akik érdeklődnek az innovatív és fenntartható úszó projektek fejlesztése iránt. 

A konténerek újrahasznosított és megerősített műanyagból készülnek, és lapra szerelt állapotban a világ bármely tájára könnyen elszállíthatók. A dobozokat helyben gyűjtött lebegő anyagokkal, műanyag-hulladékkal lehet feltölteni, így például PET-palackkal. 

Az újfajta moduláris szerkezetből bármi megépíthető. Kisebb lakóházak alapjaként, táborhelyként, természetes úszómedence falaként, úszó kertként is szolgálhat. Az egymás mellett lebegő építmények úszó lakóparkokként is összekapcsolhatók.  

A MAST jelenleg a prototípus megépítésén dolgozik, amelyet a 2023-ban Koppenhágában megrendezésre kerülő UIA építész világkongresszuson terveznek bemutatni.

(MAST)

search icon