A bitcoin bányászatának éghajlati hatása a földgázkitermelés szintjén van
A bitcoin bányászatának éghajlati hatása a földgázkitermelés szintjén van

A bitcoin kevésbé „digitális arany”, inkább „digitális marhahús” – derül ki az Új-Mexikói Egyetem tanulmányából, amely szerint a kriptovaluta éghajlati hatása nagyobb, mint az aranybányászaté, és a földgázkitermelés vagy a húshasznú szarvasmarha-tenyésztés szintjén van. A kutatás a különböző nyersanyagok klímaköltségét értékelte a teljes piaci értékük arányában.

A közgazdászok szerint a digitális valuta előállításának klímakárosító hatása az elmúlt öt évben átlagosan a piaci értékének 35%-át tette ki, és 2020-ban 82%-ban tetőzik. Ez hasonló a marhahúshoz, amely a piac 33%-ának megfelelő kárt okoz, vagy a földgázhoz, amely 46%-ot tesz ki. És ez messze meghaladja az aranyat, amelyhez a kriptovalutát a támogatói leginkább hasonlítják, és amelynek éghajlati hatása piaci értékének mindössze 4%-a, köszönhetően annak, hogy hatalmas összértéke eltörpül a kitermelésének nagy környezeti hatása mellett.

A digitális valuta aránytalan klímakárosító hatása abból ered, hogy a tranzakciók ellenőrzésére szolgáló, „proof-of-work bányászatnak” nevezett folyamatra támaszkodik, amely hatalmas áramkiadásokat igényel. A kutatók által vizsgált időszak 20 napjából több mint egy napon az ilyen „bitcoin-bányászok” által okozott klímakár meghaladta az előállított érmék értékét, túlnyomórészt ennek az áramfogyasztásnak köszönhetően.

Egyesek azzal érveltek, hogy a megújuló energiaforrások fedezhetnék ezt az igényt, de a tanulmány szerzői szerint a bitcoin esetében a létrehozott érték minden egyes dollárjára vetített klímakár tízszer rosszabb volt, mint a szél- és napenergia-termelés esetében.

A Cambridge-i Egyetem bitcoin villamosenergia-fogyasztási indexe már régóta nyomon követi a bitcoin-hálózat becsült energiafelhasználását.

Az eredmények azt mutatják, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a teljes villamosenergia-mix közel kétharmadát (62,4%), a fenntartható energiaforrások pedig 37,6%-át teszik ki (ebből 26,3% megújuló energiaforrások és 11,3% nukleáris energia). Az eredmények így érezhetően eltérnek az iparági megállapításoktól, amelyek a fenntartható energiaforrások arányát a bitcoin villamosenergia-mixben 59,5%-ra becsülik

– írta Alexander Neumueller cambridge-i kutató.

Ugyanakkor, bár a termelési mix még mindig szén-dioxid-intenzív, a bitcoin teljes kibocsátása 14%-kal csökkent az elmúlt 12 hónapban a kriptovaluta értékének erőteljes csökkenése miatt.

(Forrás: The Guardian)

search icon