Milyen jövő vár a kriptovalutákra? – Holnapután
Milyen jövő vár a kriptovalutákra? – Holnapután

A Holnapután aktuális adásában a kriptovalutákról beszélgetünk. A bitcoin és társai sokakat lázban tartanak, de igazán csak kevesen értik, mik ezek. A kevesek egyike Bátorfi Botond, a Peak elemzője a vendégünk, akinek segítségével kicsit jobban beleláthatunk ebbe a misztikus és a környezetvédelem szempontjából sem közömbös világba.

Amit az egyszeri környezetvédő tud a bitcoinról (és általában a kriptovalutákról), az, hogy hatalmas mennyiségű energiafelhasználás, ennélfogva komoly karbonlábnyom kapcsolódik hozzá. Szakértőnk szerint ez tavaly 57 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást jelentett, ami alig kevesebb, mint a világ legnagyobb cégének, az olajipari óriás Saudi Aramconak az emissziója.

A kriptókhoz kapcsolódó rengeteg felhasznált energia elsősorban a technológiai elgondolásokból fakad. Az első és máig legnagyobb kriptónak számító bitcoin a „proof of work” szisztémát használja, amelyhez a hírekből már ismert, óriási számítógépes kapacitás (és ezzel együtt energiafogyasztás) szükséges. A másik vezető kriptó, az Ethereum is hasonló elven működik, ám ők néhány éve ígéretet tettek egy új rendszerre való átállásra.

Ez lenne a „proof of stake” rendszer, melyet már ma is használ néhány kriptovaluta. Ez 99%-kal kevesebb energiát használ, mint a másik megoldás. Tehát a szektorhoz kapcsolódó kibocsátást képes lenne lényegében felszámolni. Ezzel párhuzamosan viszont néhány aggály is felmerül ezzel a megoldással kapcsolatban, például az, hogy kevésbé demokratikus. Vendégünk az adásban részletesen elmagyarázza a két technológia egymáshoz viszonyított előnyeit és hátrányait is.

Azt, hogy végül mi lesz a kriptovaluták jövője, vagy hogy ezt miképp befolyásolhatja napjaink energiaválsága, még nem lehet tudni. Bátorfi szerint a kriptovaluták nem fogják átvenni a mai pénzügyi rendszer helyét, de fontos szerepük lehet a jövőben.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon