Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja
Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja

Novemberben kezdődik a MOHU nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programja, amelynek első helyszíne Esztergom, ezután pedig a következő 10 évben országszerte további 82 létesítmény épül. Az esztergomi hulladékudvar ünnepélyes alapkő-letételére november 15-én került sor.

Az eseményen először Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere szólalt fel. Elmondta, hogy Esztergom sok más városhoz hasonlóan régóta küzd az illegális hulladéklerakással, az utak mellé kitett szemét pedig nemcsak esztétikai problémát jelent. Azt is hozzátette, hogy az előzetes lakossági felmérések alapján igen nagy igény lenne egy hulladéklerakóra, hiszen ez nem csupán Esztergom 28.000 fős lakossága számára, hanem a térség további településeivel együtt nagyjából 60.000, illetve ha a teljes agglomerációt nézzük, akkor 130.000 ember számára jelentene megoldást.

A polgármester büszke arra, hogy a MOHU Magyarországon Esztergomban építi meg a projekt első hulladékudvarát, és elmondása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a lakosság és az intézmények megfelelő tájékoztatást kapjanak a leadás pontos kritériumairól.

Ezután Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója vette át a szót. Elmondta, hogy nemcsak Esztergom és a térség történetében mérföldkő ez az esemény, hanem a MOHU számára is, ugyanis ez egy új és modern hulladékudvar-program kezdete. Terveik szerint a következő évtizedben a hulladék-újrahasznosítás mértékének el kell érnie a 65%-ot (jelenleg 30% felett van hazánkban), amihez elengedhetetlen, hogy legyenek hulladékudvarok.

A vezérigazgató elmondta, hogy a megyei jogú város Magyarország 38. legnépesebb települése, azonban sem Esztergomban, sem a környező településeken nem működik jelenleg hulladékudvar, pedig minden 10.000 lakosnál népesebb településen szükség lenne ilyen létesítményre. Az esztergomi hulladékudvar ráadásul nem csupán a város, hanem a környező települések lakosságát is kiszolgálja majd.

A számoknál maradva Pethő Zsolt kifejtette, hogy a következő 10 évben 185 milliárd forintot fognak fejlesztésekre fordítani, amelyből több mint 10 milliárd forintot az új hulladékudvarok megépítésére költenek majd el. Több mint 80 hulladékudvar létrehozását tervezik országszerte. Kifejtette a hulladékudvarok fontosságát, ahová az emberek a kommunális és a szelektív szemétbe nem helyezhető különféle, sokszor veszélyes hulladékot – műszaki cikket, használt sütőolajat, elemet, gumiabroncsot, bútort – kényelmesen leadhatják. A hulladékudvar megnyitására a tervek szerint 2024 első felében kerülhet sor.

Az esemény harmadik felszólalójaként Szendrői Márton, a MOHU-beruházás vezetője beszélt részletesen a programról az alábbi 3D-s látványterv videójának segítségével.

A típustervek elkészítése során a MOHU kiemelt szempontként kezelte, hogy az új udvarok a helyszíni lehetőségek függvényében modern, lakosságbarát kialakításúak legyenek, a lehető legkönnyebb megközelíthetőséggel, parkolóhelyekkel és akadálymentesítéssel.

A MOHU a nyitvatartási idő meghatározásakor is szem előtt tartotta a lakossági igényeket, így az új hulladékudvarok egységesen heti 48 órás nyitva tartással – ebből egy hétvégi napon is – várják az ügyfeleket.

A tervezés során a MOHU a környezetvédelmi és a munkavédelmi szempontokat is maradéktalanul figyelembe vette, ügyelve egyebek mellett a veszélyes hulladékok megfelelő átvételét, tárolását és szállítását lehetővé tevő feltételek megteremtésére, hogy veszélyes hulladék semmiképp ne juthasson ki a környezetbe.

A MOHU már eddig is jelentősen egyszerűsítette és gyorsította a hulladékgyűjtő udvarokban történő hulladékleadás menetét. Ennek köszönhetően 2023. július 1-jétől a lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait.

Erős Gábor, országgyűlési képviselő, Pethő Zsolt, MOHU vezérigazgató és Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város képviselője leteszik az alapkövet.
Fotó: MOL Nyrt.

Hol lesznek még hulladékudvarok?

A tervezett új hulladékudvarok helyét a társaság minden esetben a településnek és térségének lakosszáma, illetve a szolgáltatás helyi elérhetősége alapján választja ki. A MOHU ez alapján első körben azokat a települési önkormányzatokat kereste meg fejlesztési terveivel, ahol a lakosság nagysága megkívánja a hulladékudvar létesítését, illetve a környező településeken sem áll rendelkezésre ilyen létesítmény. A Koncesszió keretébe foglalt vállalás alapján minden 5000 főt meghaladó népességű településen mobil vagy fix hulladékudvart, minden 10 000 főnél több lakosnak otthont adó településen és a 25 000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvart szükséges létesíteni, illetve üzemeltetni.

Miben lesznek másak az új hulladékudvarok?

A korábbi, széttöredezett rendszerben nagyon eltérő és változó volt a leadható hulladéktípusok jegyzéke hulladékudvaronként. Volt, ahol fémet, volt, ahol textilt nem lehetett leadni, és szinte minden udvar saját maga döntötte el, mit vesz át. Ez a rendszer nagyon megnehezítette a hulladékok leadását és nyomon követését. A MOHU által fejlesztett rendszer működése sokkal egyszerűbb lesz, hiszen az új hulladékudvarok mindegyikében ugyanazokat a hulladéktípusokat lehet majd leadni.

Az udvarok kialakításában fontos szerepe lesz annak is, hogy a különböző hulladéktípusokat külön raktározzák, ezek ne keveredjenek, és a leadott anyagokat mérhetően gyűjtsék. A hulladék mennyiségét és útját az ún. Waste tracking rendszerbe kell a hulladékudvarnak regisztrálnia. A pontos adatszolgáltatás érdekében minden udvarban hídmérleg, illetve lapmérleg is működik majd. Ez az egyik legfontosabb újítás, hiszen ennek köszönhetően országos szinten átlátható lesz a leadott hulladékok típusa, mennyisége és útja. Az így nyerhető adatok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön az újrahasznosítás.

Kiemelt kép: Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere
Forrás: MOL Nyrt.

search icon