Hogyan birkózhatunk meg a karácsonykor keletkező hulladékkal?
Hogyan birkózhatunk meg a karácsonykor keletkező hulladékkal?

Elérkezett az ünnepi időszak, amikor sok időt tölthetünk a szeretteinkkel és remekül érezzük magunkat – közben pedig hatalmas mennyiségű hulladékot termelünk. A karácsony az év legcsodálatosabb és egyben a legpazarlóbb időszaka.

Az ünnepek alatt együtt vagyunk a családdal és a barátokkal, rengeteget eszünk-iszunk és gyakran túl sokat költünk ajándékokra, karácsonyi képeslapokra. A karácsonyi vásárok és ajánlatok is arra biztatnak minket, hogy csillogó új ajándéktárgyakat, lakásdíszeket és ünnepi finomságokat vásároljunk, mindezt pedig drága csomagolásba csomagoljuk. Ennek nagy része pedig sajnos a szemétbe kerül.

Az ünnepi időszakban keletkező többlethulladék

A karácsonyt „a világ legnagyobb éves környezeti katasztrófájaként” is emlegethetnénk, mert óriási hatással van a környezetszennyezésre és a keletkező hulladékra. Becslések szerint egyes brit családok a bevételük 60%-nál is többet költenek el ilyenkor, az ünnepi időszakban pedig 30%-kal több háztartási hulladék keletkezik a megszokottnál. Az ünnepi élelmiszer-hulladékkal, szalagokkal és masnikkal, csomagolóanyagokkal, bevásárlószatyrokkal és csomagolópapírral teli kukák hetente további 1 millió tonnával járulnak hozzá az Egyesült Királyság szeméttelepeihez.

Fogyasztóként egyre jobban aggódunk a környezetre gyakorolt hatások és a tevékenységeink fenntarthatósága miatt, és ebbe a karácsony is beletartozik. Becslések szerint az Egyesült Királyságban karácsonykor 125 000 tonna műanyag csomagolóanyag keletkezik, mely számot valószínű meglepő olvasni. A britek évente átlagosan 228 000 mérföld csomagolópapírt dobnak ki, amivel olyan hosszú utat lehetne papírral beborítani, ami majdnem eléri a Holdat.

Csökkentsük a hulladék mennyiségét a karácsonyi ünnepek alatt!

A karácsonyi időszakban sokkal több szilárd és műanyag hulladékot termelünk, ezzel károsítva a környezetet. Az ünnepek alatt ezért különösen fontos a szilárd hulladék megfelelő kezelésének gyakorlása. A jelenleg hulladéklerakókba kerülő csomagolópapír mennyiségének csökkentése érdekében használjunk inkább biológiailag lebomló papírt, kendervászont és egyéb szövetet az ajándékok becsomagolásához. A legtöbb barna papír újrahasznosítható és komposztálható, és mivel fehérítetlen, a gyártás során minimális kémiai kezelésen esik át. Ezenkívül vicces és kreatív lehet a csomagolás, ha színes újság- vagy magazinoldalakat használunk, vagy újra felhasználjuk a már meglévő csomagolópapírokat és ajándéktasakokat.

Az ajándékok esetében segíthet csökkenteni a pazarlást, ha tartós és újrafelhasználható tárgyakat keresünk, és ellenállunk a legújabb „hóbortoknak” a bevásárlóközpontokban. Gondoljunk csak bele, mennyi felesleges kacat kerül a szemétlerakókba! Bár jó az illatuk és igazán ünnepi hangulatot kölcsönöznek otthonunknak vagy munkahelyünknek, az igazi karácsonyfákkal az egyik probléma, hogy a statisztikák szerint hatalmas mennyiséget (az Egyesült Királyságban 250 tonnát) dobnak ki belőlük az ünnep után, holott komposztálhatóak lennének. Vásárlás helyett választhatunk bérelhető fát, országszerte több kertészeti ponton kínálják ezt a szolgáltatást. Másik lehetőségként vásárolhatunk földlabdás fát, amelyet évről évre megtarthatunk. Az Egyesült Királyságban például évente átlagosan 7 millió karácsonyfa kerül hulladéklerakóba, és ez több mint 100 000 tonna üvegházhatású gázt termel.

Saját készítésű ajándékokkal és meglepetésélményekkel a hulladékcsökkentésért

Gondolkodjunk házi készítésű ajándékokban: házi sütik, lekvár, kis használati tárgyak, játékok. Vagy olyanokban, amelyek egyáltalán nem termelnek hulladékot: mozi-, színház- vagy koncertjegyek, vacsora egy étteremben. Illetve olyanokban, amik „elhasználódnak”: mint a kézzel készített gyertyák, szappanok vagy magvak a jövő évi veteményesbe. Kerüljük a műanyag dekorációkat! Válasszunk üveget, fát, fémet és természetes dekorációkat a műanyagok helyett! Akár szórakoztató tevékenység is lehet, ha saját természetes vagy újrahasznosított dekorációt készítünk.

Ha ünnepi extravagáns rendezvényt szervezünk, ragaszkodjunk a kerámia- vagy az újrafelhasználható tányérokhoz, valamint az üveg-, kerámia- és fém edényekhez és evőeszközökhöz! Akár arra is buzdíthatjuk a barátainkat vagy a családtagjainkat, hogy hozzanak saját poharat a vendégségbe.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kapcsán: „A fenntarthatósági fordulat ott rejlik mindannyiunkban, egyben mindannyiunk felelőssége is! A naponta többször is szembejövő döntési helyzetek – például mi legyen az ebéd, hogyan menjek munkába, vagy hol vásároljak –, mind felkínálják annak lehetőségét, hogy a fenntarthatóságot válasszuk.” Visszhangozzon a fejünkben ez a gondolat az ünnepi időszakban is!

Forrás: evreka.co

search icon