A legjobb fenntartható mikuláscsomagok házilag
A legjobb fenntartható mikuláscsomagok házilag

Egyáltalán nem szükséges műanyagba csomagolni a gyerekek mikulásajándékát. Elhoztuk a legjobb low waste mikuláscsomag-ötleteket és a gyakorló háziasszonyok praktikáit.

A Műanyag nélkül boldogan elnevezésű Facebook-csoportban tette fel az egyik szülő azt az érdekes kérdést, hogy milyen környezetbarát mikuláscsomag-alternatívák léteznek, amelyek a gyerkőcöknek is megfelelnek. Ezen felbuzdulva igyekeztem felkutatni nemcsak a csomagolás, de a beltartalom egészséges alternatíváját is.

A konkrét kérdés így hangzott: „A négyévesem már emlékszik a tavalyi textilzsákra, de minden évben nem akarok újat venni, ti hogyan oldjátok meg?”

Mikuláscsomag-alternatívák

Tiszta csizma az ablakban! A legegyszerűbb megoldás az, ha a régi klasszikushoz nyúlunk vissza, és a kipucolt lábbelikbe tesszük az ajándékokat. Ennek az előnye, hogy semmilyen csomagolással nem jár, és nevelő célzata is van.

Papírzsák, amely mehet a szelektívbe! Alap, hogy ne gyártsunk semmilyen szemetet! Ha mégis muszáj, akkor legalább olyat, amit lehet szelektálni! Erre tökéletes megoldás a papírzacskó. Papírboltban, de ebben az időszakban a szupermarketekben is lehet kapni mikulásos zacskókat. Én mégis azt javaslom, szerezzük be ezeket máshonnan. Egyszerű sütőipari papírzacskók már 5–10 Ft/db áron elérhetőek, ráadásul különböző méretekben kaphatók. Ezek a zacskók nemcsak mikulásra elsőosztályúak, hanem – ha már rendelünk – a karácsonyi ajándékaink egy részét is igényesen becsomagolhatjuk velük.

egyszerű pékipari papírzacskóból is lehet mikuláscsomag
Az egyszerű pékipari papírzacskó nemcsak csomagolásra jó, hanem jó kezdet a nejlonzacskó elhagyásában.

Ezeket a zsákokat aztán festhetjük, matricázhatjuk, és szalaggal is díszíthetjük. Személyes kedvencem az, amikor csak egy fahéjrúd van a csomagra kötve. Előnye, hogy viszonylag gyorsan sok egyforma csomagot lehet belőle gyártani, így akár iskolás vagy óvodás csoportoknak is könnyedén készíthetnek belőle csomagokat.

Pinteresten a rénszarvasos csomagolás megy nagyon, de ezek is sima papírzacskóból készültek.
Egy fekete és piros filctollal személyre szóló csomagot és dekorációt csinálhatunk.

Saját dedikált zokni! Lehet erre a célra vásárolni vagy díszíteni egy saját zoknit, amelyet aztán az angolszász országok szokásához hasonlóan a gyerekek kiakaszthatnak az ünnep előtt. Felmerült kérdésként, hogy a Mikulás misztériumát hogyan őrizhetjük meg ezzel a módszerrel. Ez nem jelenthet gondot, hiszen már a 2–3 éveseknek is elmondhatjuk, hogy büszkén őrizzék meg saját zoknijukat, hogy majd azzal várhassák a Mikulást.

Zsédely Mónika 30 éve tanít alsó tagozatos gyerekeket. Elmondta, hogy az ő osztályaiban bevett szokás, hogy advent közeledtével technikaórán a gyerekek az otthonról hozott régi zoknijukba hímzik a nevüket. Ezt aztán december 6-án kiteszik, hogy a Mikulás megtalálja. Az alsó tagozatosok többsége már átlát a Mikulás történetén, tehát nem a mese a lényeg, hanem az, hogy a gyerekek ezzel a cselekedetükkel elutasítják a műanyag zacskók használatát. Sőt aztán a hímzett zokni egész decemberben uzsonnászsákként is használható.

Több low waste szülő megjegyezte, hogy náluk vászonzsák van használatban. Ezt az alkalom után eldugják, majd következő évben újra előveszik. De olyat is hallottam, hogy a túl jól sikerült húsvéti tojáskeresésen fellelkesülve a gyerekek a mikulásajándékokat is a kertben gyűjtik össze.

+ 1 Ne feledd, a csoki alufólia csomagolása is mehet a szelektívbe!

Ha kerül a csomagba csokimikulás és más hagyományos édesség, érdemes tudni, hogy a csokoládé alufólia csomagolása az alumínium italosdobozokhoz hasonlóan mehet a műanyaggyűjtő szelektívbe. Ezzel szemben a műanyag celofánt már nem lehet újrahasznosítani, csak a normál kukába dobhatjuk.

mikulás csoki fólia

Fotók: pinterest

search icon