A legjobb fenntartható mikuláscsomagok házilag
A legjobb fenntartható mikuláscsomagok házilag

Egyáltalán nem szükséges műanyagba csomagolni a gyerekek mikulásajándékát. Elhoztuk a legjobb low waste mikuláscsomag-ötleteket és a gyakorló háziasszonyok praktikáit.

A Műanyag nélkül boldogan elnevezésű Facebook-csoportban tette fel az egyik szülő azt az érdekes kérdést, hogy milyen környezetbarát mikuláscsomag-alternatívák léteznek, amelyek a gyerkőcöknek is megfelelnek. Ezen felbuzdulva igyekeztem felkutatni nemcsak a csomagolás, de a beltartalom egészséges alternatíváját is.

A konkrét kérdés így hangzott: „A négyévesem már emlékszik a tavalyi textilzsákra, de minden évben nem akarok újat venni, ti hogyan oldjátok meg?”

Mikuláscsomag-alternatívák

Tiszta csizma az ablakban! A legegyszerűbb megoldás az, ha a régi klasszikushoz nyúlunk vissza, és a kipucolt lábbelikbe tesszük az ajándékokat. Ennek az előnye, hogy semmilyen csomagolással nem jár, és nevelő célzata is van.

Papírzsák, amely mehet a szelektívbe! Alap, hogy ne gyártsunk semmilyen szemetet! Ha mégis muszáj, akkor legalább olyat, amit lehet szelektálni! Erre tökéletes megoldás a papírzacskó. Papírboltban, de ebben az időszakban a szupermarketekben is lehet kapni mikulásos zacskókat. Én mégis azt javaslom, szerezzük be ezeket máshonnan. Egyszerű sütőipari papírzacskók már 5–10 Ft/db áron elérhetőek, ráadásul különböző méretekben kaphatók. Ezek a zacskók nemcsak mikulásra elsőosztályúak, hanem – ha már rendelünk – a karácsonyi ajándékaink egy részét is igényesen becsomagolhatjuk velük.

egyszerű pékipari papírzacskóból is lehet mikuláscsomag
Az egyszerű pékipari papírzacskó nemcsak csomagolásra jó, hanem jó kezdet a nejlonzacskó elhagyásában.

Ezeket a zsákokat aztán festhetjük, matricázhatjuk, és szalaggal is díszíthetjük. Személyes kedvencem az, amikor csak egy fahéjrúd van a csomagra kötve. Előnye, hogy viszonylag gyorsan sok egyforma csomagot lehet belőle gyártani, így akár iskolás vagy óvodás csoportoknak is könnyedén készíthetünk belőle csomagokat.

Pinteresten a rénszarvasos csomagolás megy nagyon, de ezek is sima papírzacskóból készültek.
Egy fekete és piros filctollal személyre szóló csomagot és dekorációt csinálhatunk.

Saját dedikált zokni! Lehet erre a célra vásárolni vagy díszíteni egy saját zoknit, amelyet aztán – az angolszász országok szokásához hasonlóan – a gyerekek kiakaszthatnak az ünnep előtt. Felmerült kérdésként, hogy a Mikulás misztériumát hogyan őrizhetjük meg ezzel a módszerrel. Ez nem jelenthet gondot, hiszen már a 2-3 éveseknek is elmondhatjuk, hogy büszkén őrizzék meg saját zoknijukat, hogy majd azzal várhassák a Mikulást.

Zsédely Mónika 30 éve tanít alsó tagozatos gyerekeket. Elmondta, hogy az ő osztályaiban bevett szokás, hogy advent közeledtével technikaórán a gyerekek az otthonról hozott régi zoknijukba hímzik a nevüket. Ezt aztán december 6-án kiteszik, hogy a Mikulás megtalálja. Az alsó tagozatosok többsége már átlát a Mikulás történetén, tehát nem a mese a lényeg, hanem az, hogy a gyerekek ezzel a cselekedetükkel elutasítják a műanyag zacskók használatát. Sőt aztán a hímzett zokni egész decemberben uzsonnászsákként is használható.

Több low waste-szülő megjegyezte, hogy náluk vászonzsák van használatban. Ezt az alkalom után eldugják, majd következő évben újra előveszik. De olyat is hallottam, hogy a túl jól sikerült húsvéti tojáskeresésen fellelkesülve a gyerekek a mikulásajándékokat is a kertben gyűjtik össze.

+ 1 Ne feledd, a csoki alufólia csomagolása is mehet a szelektívbe!

mikulás csoki fólia

Ha kerül a csomagba csokimikulás és más hagyományos édesség, érdemes tudni, hogy a csokoládé alufóliacsomagolása az alumínium italosdobozokhoz hasonlóan mehet a műanyaggyűjtő szelektívbe. Ezzel szemben a műanyag celofánt már nem lehet újrahasznosítani, csak a normál kukába dobhatjuk.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Fotók: pinterest

search icon