A legegészségesebb finomságok a mikuláscsomagba

A legegészségesebb finomságok a mikuláscsomagba
A legegészségesebb finomságok a mikuláscsomagba

Közeleg a gyerekek kedvenc ünnepe, a Mikulás hamarosan telepakolja a csizmákat mindenféle finomsággal. Habár az üzletekben már október végén megjelentek a csokimikulások, és valóban könnyű elcsábulni, mindig van egészségesebb alternatíva. Ha egy kicsit is otthonosan mozogsz a konyhában, ezeket az édességeket könnyedén elkészítheted.

Személy szerint a télben az ünnepi időszak a kedvencem. Amióta pedig az édesanyák táborát erősítem, ez nagyjából milliószor izgalmasabb számomra, mint korábban. A tavalyi ünneplésből még alig fogott fel valamit a gyermekem, idén azonban az adventtől kezdve, a Mikuláson át egészen a karácsonyig, mindenbe szeretném bevonni.

Habár nálunk még a zero cukor elve él, nem vagyok naiv, ez az állapot nem maradhat így sokáig. Azonban szentül hiszek abban, hogy lehet egészséges irányba terelni a gyerekek ízlését, ha jól választjuk meg, mit teszünk a tányérjukra. Tény, hogy ez időigényesebb és sokszor macerásabb, de ha abból indulok ki, mennyi betegséget okozhat a helytelen táplálkozás, akkor nem engedhetem meg, hogy sutba dobjam az elveimet (inkább ússzon a lakás, de legyen rendes kaja a tányéron).

Ennek apropóján most olyan, mikuláscsomagba is beleilleszthető finomságokat hoztam, amelyek között te is találhatsz kedvedre valót. Ha már csak egy-két csokit kiváltasz velük, nyert ügyed van. Nem írnám most le a nyilvánvalót (gyümölcs, magvak, aszalványok), hiszen ezeket te is biztosan alkalmazod, ha az egészséges táplálkozás híve vagy.

Következő cikksorozatunkban háromféle módját mutatjuk meg annak, hogyan készíthetsz finom és egészséges finomságokat. Kezdjük a legegyszerűbbekkel: a golyókkal!

Karácsonyi golyók

Az energiagolyókkal jóformán sosem lőhetsz mellé. Mondhatnánk, hogy ez a „lusta ember édessége”, de ki ne akarna gyorsan enni valami finomat és egészségeset? Íme, az ünnepi változat!

Hozzávalók 25 golyóhoz:

  • 90 g friss datolya mag nélkül,
  • 60 g szárított áfonya,
  • 40 g apró szemű zab,
  • 40 g dió (a mandula, a dió és a pekándió is jól működik),
  • 40 g kókuszreszelék,
  • 2 ek kókuszvaj vagy normál vaj (szobahőmérsékleten, kockára vágva),
  • 1 ek chiamag,
  • 1/2 ek kakaópor,
  • 1/2 tk vaníliakivonat,
  • 2 ek szárított kókuszdió vagy kakaó a külsejére.
Kép: canva

Így készítsd el!

Áztasd a datolyát és az áfonyát egy pohár vagy kis tál meleg vízben 15 percig, vagy amíg megpuhul! Amikor a gyümölcsök puhák, csepegtesd le a datolyát, és tedd egy aprítóba!

Add hozzá a többi hozzávalót, és addig daráld, amíg össze nem áll (a „tészta” elég sűrű és ragacsos lesz, ha megfelelően összekeverjük). Vedd ki a keveréket a robotgépből, és készíts belőle teáskanál méretű golyókat!

Forgasd meg a golyókat a kiválasztott bundában, és tedd be őket a hűtőbe! A mikuláscsomagba nyugodtan beleteheted egy kis dobozban is.

Kókuszos hógolyók

Ha a golyóknál maradunk, íme a fehér változat. Még egy fokkal ünnepibb, mint az előző!

Hozzávalók 16 golyóhoz:

  • 130 g kókuszreszelék,
  • 50 g mandulaliszt,
  • 3 ek xilit vagy eritrit,
  • 80 g víz,
  • 3 ek kókuszolaj.
Kép: canva

Így készítsd el!

Egy tányért fedj le sütőpapírral! 

Tedd az összes hozzávalót egy konyhai aprítóba, majd közepes fokozaton aprítsd 1-2 percig, amíg ragacsos, nedves tésztát nem kapsz! Formálj golyókat a kezeddel, ha túl száraz, adj hozzá még 1 evőkanál vizet, összesen legfeljebb 2 evőkanálnyi mennyiséget! 

A legegészségesebb házi trüffel

Kevés ünnepibb (és egyszerűbb) édesség van, mint a jó házi trüffel. Íme, egy egészségesebb megoldás.

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 6 nagy datolya kimagozva,
  • 3 ek tejszín,
  • 3 ek víz,
  • 1 ek tiszta vaníliakivonat,
  • 150 gramm étcsokoládé apróra vágva,
  • cukrozatlan kakaópor a külsejére.
Kép: canva

Így készítsd el!

Egy serpenyőben közepes lángon keverd össze a kimagozott datolyát a tejszínnel! Amikor a datolya felmelegszik, folyamatosan kevergesd és pépesítsd, ha szükséges! Adj hozzá vizet, amíg sima pasztát nem kapsz!

Vedd alacsonyabbra a hőt, adj hozzá vaníliát és apróra vágott csokoládét, és addig keverd, amíg a csokoládé sima állagúra olvad! Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni! Tedd egy lefedett edénybe, és mehet a hűtőbe néhány órára. Miután a keverék megdermedt, készíts belőle golyókat, majd hengergesd meg egy tálban kakaóporban!

Következő cikkünkben a kekszek felé vesszük az irányt, amelyekkel nem csak az adventi időszakot édesítheted meg.

Kiemelt kép: canva

search icon