Igazi kalóriabomba a mikuláscsomag

Igazi kalóriabomba a mikuláscsomag
Igazi kalóriabomba a mikuláscsomag

Ne tömjük feleslegesen a gyerekeket! Óvatosan azzal, hogy mi kerül a mikuláscsomagba, mert egy kisebb zacskó is könnyedén tartalmazhat több kalóriát, mint egy gyerek napi teljes szükséglete. Hozunk pár trükköt, amivel finommá és egészségessé tehetjük a mikuláscsomagokat.

Mennyi kalóriát tartalmaz egy átlagos mikuláscsomag?

Teremy Alex táplálkozási tanácsadó pár éve egy mikuláscsomagok árusításával és házhoz szállításával foglalkozó cég kínálata alapján kiszámolta, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy átlagos csomag. Az eredmény körülbelül 1000 kcal volt.

3 db szaloncukor (30 g)110 kcal
4–6 db mogyoró (20 g)121 kcal
1 db Balaton szelet (30 g)150 kcal
1 db csokoládé Mikulás figura (30 g)178 kcal
1 db nyalóka (10 g) 40 kcal
1 db Sportszelet (33 g)140 kcal
2 db tejkaramella (20 g) 87 kcal
1 db Cerbona szelet (25 g) 89 kcal
1 csomag cukrozott kukoricapehely (20 g) 74 kcal
Összesen 218 g990 kcal

Gyerekkoromban nagyjából ilyen tartalmú csomagokat kaptam az óvodában, majd az iskolában. Nem mondhatnám, hogy méretes batyuk voltak. Ha beletennénk a csomagba még egy 100 grammos táblás tejcsokoládét, az 530 kcal többletet jelentene. (Az azonos típusú édességeknek márkától függetlenül hasonló az energiatartalmuk.)

Ha már kiszámoltuk, hogy mennyi kalóriát tartalmaz az ajándékunk, jó tisztában lenni azzal is, hogy bizonyos korú gyerekeknek mennyi a kalóriaszükségletük.

  • 1 és 3 éves kor között 1000–1400 kcal a gyerekek napi energiaszükséglete. 1 éves kor után ez kissé lecsökken: míg a csecsemőknek 0,5 kilogrammonként 35–50 kcal-ra, addig a totyogó gyerekeknek 35–40 kcal-ra van szükségük.
  • 4 és 6 éves kor között 1200–1800 kcal a gyerekek napi szükséglete.
  • 7–9 éves korban minimálisan emelkedik, 1200–2000 kcal-ra. Az egyéni igény természetesen el is térhet az átlagtól. Főleg akkor, ha például sport vagy rendszeres szabadidős tevékenység kerül gyermekünk napirendjébe. Arra fontos odafigyelni, hogy a pubertáskort megelőző időszakban nagyobb az esély túlsúly kialakulására.

Egészséges alternatívák mikulásajándék gyanánt

Nehéz dolga van a szülőnek, mert a csokival nem lehet versenyezni. Ezért ne is zárjuk ki, csak próbáljuk minimálisra csökkenteni a mennyiségét! A legkézenfekvőbb természetes édességek az aszalványok és a gyümölcsszirmok, arra azonban figyeljünk, hogy a csomagolt termékek – mint például a datolya vagy a füge – tartósítás céljából jócskán tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Bár a kalóriatartalmat nem befolyásolja, fenntarthatósági szempontból nem mindegy, mibe csomagoljuk a csemeték csemegéjét. Használjunk papírból készült, lebomló, illetve komposztálható zacskót, esetleg újra felhasználható textilzsákokat!

A piacon és a csomagolásmentes boltokban azonban széles választék van a natúr aszalványokból is. (Akinek van saját aszalója, valószínűleg tudja, hogy nemcsak étkezésre, hanem díszítésre is aszalhatunk gyümölcsöket. Erre a célra a narancs a befutó!) Tehetünk még a zsákokba bőségesen magvakat és csonthéjas gyümölcsöket. Szerencsére ezeket már a szupermarketekben is megvehetjük kimért formában. Vegyítsük a kesudiót, a mandulát, a földi és a török mogyorót, és nem marad el a siker! A magvakat feldobhatjuk, ha mézzel vagy némi cukorral lepirítjuk, és fahéjba forgatjuk őket.

Fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vehetünk a csomag összeállításakor. Próbáljunk szezonális és helyben elérhető gyümölcsöket és magvakat választani! Banán és mandarin helyett kerülhet a csomagba alma és dió vagy épp frissen készült birsalmasajt. A körte, a naspolya, a törökmogyoró és a mazsola is jó választás lehet.

Ha van időnk és lehetőségünk, süssünk zabkekszet vagy mézeskalácsot! A hozzáadott cukrot magunk állíthatjuk be, de természetes édesítőt is használhatunk. Kis karácsonyi díszítéssel ugyanolyan hatást keltenek, mint a bolti édességek.

földimogyoróból készült apróságok mikulás alkalmából
Ha van kedvünk, és az időnk is engedi, földimogyoróból remek apróságokat készíthetünk.

Alternatív bonbon és kézzel készített finomságok

A banán a gyümölcsök között viszonylag kalóriadús, de a csokihoz képest lightnak mondható, 100 gramm banán energiatartalma 89 kcal. Vágjuk fel kisebb darabokra a banánt, és pálcikára szúrva mártsuk bele olvasztott csokoládéba, majd hempergessük kókuszreszelékbe vagy valamilyen tört magba. A banánszeleteket érdemes úgy belemártani a csokiba, hogy az teljesen ellepje, így hűtőben vagy hűvös helyen pár napig eláll.

csokiba mártott banán
A pálcára húzott és csokiba mártott banán a legjobb alternatíva nyalóka helyett.

De nem muszáj csak a banánnál maradni, ezt a mártogatós módszert kipróbálhatjuk almaszeletekkel, ananásszal, körtével és áfonyával, de almaszirmokkal is. Csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt. Attól függően, hogy a csemeténk mennyire szereti, próbálkozhatunk magasabb kakaótartalmú étcsokoládéval is. Ennek a tejcsokiéhoz hasonló az energiatartalma, de 40%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

Lehet, hogy ezt a nagyobbak jobban értékelik, de finom ajándék lehet a házi granola vagy a garantáltan pálmaolajmentes házi mogyorókrém.

search icon