Ajándékok és antiajándékok: mi kerüljön a fa alá?

Ajándékok és antiajándékok: mi kerüljön a fa alá?
Ajándékok és antiajándékok: mi kerüljön a fa alá?

Megint itt a karácsony, megint nyakunkon az ajándékvásárlás nyűgje. De szerencsére egyben itt az újabb esélyünk arra is, hogy felhagyjunk a kínos mosolyokban és totálisan felesleges tárgyakban kicsúcsosodó szokással! Ajándékozni persze öröm, de ne feledjük: az sem utolsó szempont, hogy a megajándékozott is örüljön! Sajnos ez az esetek jelentős részében nem jön össze. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek lehetnek azok az ajándékok, amelyeket ideje lenne elfelejtenünk, de (fenntartható) alternatívákat, valóban használható ajándékötleteket is szállítunk!

Ruhavásárlás karácsonyra?

Aki kapott már karácsonyra ruhát, és hát tulajdonképpen mindenki kapott már, az tudja: vagy a méret, vagy a stílus biztosan nem stimmel. Esetleg egyik sem. A ruhavásárlás alapvetően intim dolog, nem olyasmi, amit helyettünk bárki letudhat. Hiszen honnan is tudhatná más, hogy melyik darab tetszik nekünk a legjobban, vagy épp azt, hogy melyik méret az, amelyik pontosan ránk van szabva? A ruha tehát önmagában nem jó ajándék.

rossz karácsonyi ajándék
Ugye ilyesminek te sem örülnél?

Alternatíva: közös ruhavásárlás
Ha csak annyira voltál kreatív, hogy ruhát vettél a másiknak, akkor az legalább legyen kedvére való. Karácsony után menjetek el közösen, és válasszátok ki az ajándékozottnak leginkább tetsző darabot! A fa alá pedig kerülhet egy szép ajándékkártya a vásárlás részleteivel. Így nemcsak egy tényleg jó ruhát ajándékozhatunk, de a sokkal értékesebb közösen töltött perceket is.

Fenntarthatósági bónusztipp:
Használtruha-üzletben, turkálóban kutassátok fel az új kedvenc pulcsit, zakót, nadrágot!

Dísz- és lakberendezési tárgyat soha többet!

Avagy plüss szarvastrófea aranyozott műanyag aganccsal! Nehezen találni más ajándékot, amellyel egy teljesen felesleges, oda nem illő dísztárgyhoz hasonló módon lehetne belegázolni a másik magánszférájába. Honnan tudnánk, vagy milyen alapon határoznánk meg, hogy a megajándékozott milyen tárgyakkal akarja körülvenni magát? Hiszen gondoljunk csak bele: szándékunk szerint az év 365 napján, lehetőleg hosszú évekig fogja bámulni egyszeri meggondolatlanságunk gyümölcsét. Mentő körülmény, ha háztartáson belül ajándékozunk ilyesmit. Viszont a kérdés ekkor is adja magát: tényleg annyira fontos neked a másik, hogy ennyi energiát sikerült beletenned az ajándék kiválasztásába? Akkor inkább ne ajándékozz, már csak azért se, mert csak egy kínos, kényszeredett mosoly lesz a jutalmad!

Háztartási gép mint ajándék? Jaj, ne!

Az érvek részben átfedésben vannak az előző ponttal: évekig fogjuk használni az új mikrót, a forró levegős fritőzt vagy épp a hajvasalót. Tényleg jó, ha valaki más választja ki helyettünk? Nyilván nem. Már csak azért sem, mert a legjobban épp a megajándékozott tudja, hogy ilyen téren mire, és abból milyen funkciókkal bíró, mekkora és milyen teljesítményű berendezésre van szüksége. Tehát semmiképp sem az ajándékozó. Háztartáson belül persze más a helyzet, de azért gondoljuk át: biztosan szívesen kapnánk karácsonyra egy hűtőt a szeretteinktől?

Fenntarthatósági bónusztipp:
Ha nem tudunk ellenállni a kísértésnek, és mindenáron háztartási géppel lepnénk meg szeretteinket, szenteljünk különösen nagy figyelmet az energiacímkékre! Az elszabaduló energiaárak mellett nagyon fontos, hogy energiahatékony háztartási gépeket használjunk!

(szinte) Alternatíva nélkül: parfüm és tusfürdő

SOHA NE VÁSÁROLJ AJÁNDÉKBA PARFÜMÖT! Ez talán még a ruhavásárlási intelmeimnél is hangsúlyosabb. Egyetlen kivétel, ha pontosan tudjuk, hogy a megajándékozott melyik márka melyik illatát használja. Minden más esetben felejtsük el a parfümöt! És ha már a kozmetikumok és illatszerek szóba jöttek: a tusfürdő, a sampon és társaik ugyancsak meglehetősen illúzióromboló ajándékok.

Alternatíva: csomagolásmentes kozmetikumok
A csomagolásmentes termékek puritánságukban is exkluzívabb benyomást keltenek, mint akármelyik színes műanyagba zárt versenytársuk. Jellemzően összetevőiket tekintve is sokkal természetesebbek, így használatuk is egészségesebb. Egy kellemes illatú száraz samponnal, szappannal extra, de mégis hasznos ajándékot adhatunk.

Fenntartható ajándékötletek

Végignéztük, mi az, amivel nem érdemes traktálni a szeretteinket. De akkor mégis mit ajándékozzunk? – merülhet fel jogosan a kérdés. Szerencsére számos dolog közül válogathatunk, jelentős részük ráadásul fenntartható. Saját tapasztalat, hogy egy kreatív ajándék, amely lehet, hogy akár csak néhány száz- vagy ezer forintba kerül, sokkal nagyobb örömet tud okozni, mint egy sok tízezres vacak: míg előbbibe beletettük az energiánkat, utóbbival csak meg akartuk úszni az ajándékozást.

Ajándékozz könyvet!

Ahogy mondani szokás, a könyv mindig jó ajándék. Bár az ízlés dolgában itt is mellényúlhatunk, de ez leginkább azon múlik, mennyire ismerjük a megajándékozottat. Könyvet ajándékozni nagy felelősség, hiszen rögtön rendelkezünk is az illető szabadidejéről. Érdemes tehát jó könyvet választani.

Fenntarthatósági bónusztipp:
Ajándékozz e-könyvet! Egyetlen fát sem kellett hozzá kivágni, bárhol és bármikor elérhető, ráadásul olcsóbb is, mint a nyomtatott kiadások. Hátránya, hogy nem lehet tovább- vagy kölcsönadni. Szintén jó megoldás lehet használt könyvet ajándékozni vagy akár saját polcunkról egy szívünknek kedves kötetet leemelni. Egy kedves, személyes üzenettel szép ajándék lehet.

Ajándékozz szemléletet!

Egy jó ajándékkal magunkból is adhatunk egy darabot, és ha nekünk fontosak bizonyos dolgok, azokra is fel tudjuk hívni a figyelmet. Ilyen ajándék lehet például egy szép kulacs, melyet azzal a céllal is ajándékozunk, hogy majdani használója ne vásárolja egyre-másra az egyszer használatos műanyagba csomagolt üdítőket vagy vizeket. Vagy épp egy méhviaszos kendő, mely a konyhában tehet jó szolgálatot, és az otthoni hulladéktermelést mérsékelheti.

Próbáltál már saját szappant készíteni? Ajándéknak is tökéletes lehet!

Ajándékozz jó cselekedetet!

Az ajándékozottnak már mindene van, és sehogy nem jut eszedbe egy jó ajándék az idei karácsonyra? Keress egy szívednek kedves célért dolgozó civil szervezetet, és adományozd nekik az összeget, amit az ajándékra szántál! Sok helyen az adományért cserébe jár valami, legalább egy oklevél. Ezt írasd a megajándékozott nevére, és tedd a fa alá! Igazi win-win megoldás, a siker garantált!

Egy örök klasszikus: ajándékozz társasjátékot!

A társasok reneszánszukat élik az utóbbi években. Olyanok is leülnek játszani, akiket korábban nem érintett meg a műfaj, az izgalmas és szépen kidolgozott játékok pedig valódi társas időtöltést nyújtanak.

Fenntarthatósági bónusztipp:
Amellett, hogy a társasjátékok felfutásával párhuzamosan egyre több játékot szerezhetünk be használtan, mind több a kölcsönzős és előfizetős megoldás is. Nézzünk szét a piactereken, vagy keressünk más megoldást, hogy ne egy újonnan legyártott társast kelljen megvásárolni!

Elfogyasztható ajándékok

Csokit adni ajándékba elég megúszós dolog. De mi van akkor, ha mi készítettük?! Egy házi bonbonválogatással egy csapásra meghódítjuk az exkluzivitás Mount Everestjét, ha a csomagolása is saját kezünk munkája, akkor egyből oxigénpalack nélkül abszolválhatjuk a csúcstámadást! Tavaly összegyűjtöttünk egy csokorra való gasztroajándékot, érdemes ezekből szemezgetni, vagy sajátokat kitalálni! Persze a kísérletezést most érdemes félretenni, hiszen egy ajándék esetében mégsem annyira jó magyarázkodni: betonbiztos, kikísérletezett receptekkel érdemes belevágni a konyhai ajándékkészítésbe!

Karácsonyi ajándék
Az otthon készített csoki remek ajándék lehet!

Legyél kreatív, ajándékozz közös időt!

Egy bármikor beváltható, együtt főzött vacsora elfogyasztására érvényes kupon? Esetleg egy hétvégi bringatúra a városban? 5 alkalmas masszázsbérlet, melyet a nappaliban lehet beváltani, és a szakember a kanapénál fogad? Az ajándék nem feltétlenül boltban vásárolt tárgy, hanem közös élmény is lehet. A legminimalistább ajándék, ha kitalálsz néhány menő dolgot, és megírsz néhány nálad beváltható kupont, melyek úgyis mind olyan dolgokat tartalmaznak majd, amiket szeret a család. Lehet romantikusra hangolni a dolgot, de szülők és nagyszülők számára is ki lehet találni remek közös programokat, melyekre a nagy rohanásban sokszor nem jut elég idő. Lassulj le, és gondold ki, milyen közös időtöltést élveznétek a legjobban, aztán rajzolj hozzá egy szép kupont! Garantáltan ennek az ajándéknak lesz a legnagyobb a sikere!

search icon