Adventi naptár házilag – Készítsd hulladék nélkül!
Adventi naptár házilag – Készítsd hulladék nélkül!

Decemberben amúgy is többet költünk a kelleténél, így érdemes okos ötleteket kipróbálni és az adventi naptárt házilag elkészíteni. Összegyűjtöttünk pár kreatív ötletet, amit még a hétvége előtt be tudsz vetni. Valamikor a legjobb a papírzacskós megoldás, de lesz ingyenesen letölthető és kinyomtatható adventi kalendárium is.

Mennyit költünk karácsonykor?

A karácsonyi ajándékok nélkül decemberben az átlagos fogyasztási cikkekre is 10%-kal többet költünk, mint más hónapokban. Idén komolyan érezzük a bőrünkön mind az élelmiszerek, mind a fogyasztási cikkek árának emelkedését, így érdemes lesz okosabban tervezni, és ezt az advent kapcsán is érdemes szem előtt tartani.

A 2021-es karácsonyi ajándékokra fordított keretünk átlagosan 60.417 forint volt, ami 15,5%-kal több az előző évben költött 52.300 forintnál. Az ajándékokra szánt havi kiadás egyes családoknál elérheti a család teljes nettó bevételének a 17%-át is, derül ki az Árukereső.hu megbízásából, a GKI Digitál által, 1575 online kitöltő részvételével elvégzett felmérésből.

2022-ben átlagosan 47.500 forintos keretben gondolkodtak, akik meg akarták lepni valamivel szeretteiket. Hiába törekedtek tehát a magyarok a karácsonyi költségeik visszaszorítására, úgy tűnik, azért továbbra is mélyen a zsebükbe nyúltak.

Jó ráhangolódás az adventi kalendárium

Tökéletes ráhangolódás a valódi ajándékokra egy adventi naptár elkészítése és napi nyitogatása. Ez persze elsősorban a gyerekeknek szól, de ne higgyük, hogy a felnőtteket nem tudja lázba hozni az advent varázsa! Ígérem, lesz olyan low waste ötlet is, amely biztosan megmelengeti felnőtt rokonaink vagy párunk szívét.

Az adventi naptár eredete

A legenda szerint az első adventi kalendáriumot a 20. század fordulóján egy német édesanya készítette türelmetlen fiának. Mivel a gyermek már hetekkel karácsony előtt alig bírta kivárni az ajándékozást, édesanyja egy játékot talált ki neki. Egy kartonlapot felosztott 24 részre, és mindegyik rubrikába édességet tűzött.

Valójában az adventi naptár hagyománya a 19. századig nyúlik vissza. Elődje a protestánsok körében terjedt el. A legelső kézzel alkotott adventi naptár 1851-ben készült, de távolról sem hasonlított a mai naptárakhoz. A vallásos családokban naponta kis bibliai képeket akasztottak a falra, vagy meggyújtottak egy gyertyát, esetleg krétával húztak egy vonalat a padlóra december elsejétől karácsony napjáig.

Az első nyomtatott adventi naptárt Gerhard Lang készítette 1908-ban. Ezen még nem voltak ablakok, csak színes képeket lehetett feltűzni egy kartonra. Később a nyitható változatot is ő kezdte nyomtatni, az ablakok mögé kicsi, vallásos témájú képeket rejtett. (A legenda szerint Gerhard édesanyja volt az az asszony, aki az első kalendáriumot készítette.) A 20. században már nyomdákban készültek az olyan naptárak, amelyek ablakai mögött bibliai idézetek rejtőztek. A második világháború hatására a kalendárium terjedése megtorpant, mivel a kartonlap hiánycikk lett. Csak 1946-tól folytatódott a szokás a ma is működő Sellmer nyomda révén. 1958-tól már a ma is jól ismert, csokikat rejtő változat volt forgalomban.

Készíts hulladék nélkül adventi naptárt!

Legegyszerűbb a papírzacskós változat, melyet több helyen megvásárolhatunk. De a legegyszerűbb és legolcsóbb, ha töredék áron megvehető sütőipari zacskókat szerzünk be, melyből létezik fényes és könnyen dekorálható natúr változat is.

Natúr vagy fényes sütőipari papírzacskót nem nehéz beszerezni.

A legtöbb blogon és Facebook-csoportban ezt a változatot ajánlják. Itt a papírzacskókat egy kifeszített madzagra erősítik fel. A zsákocskákat lehet festeni, számozni, de talán a legegyszerűbb az, ha mindegyikre ragasztunk egy karácsonyi matricát. Ennek a módszernek jóformán végtelen változata létezik, a pinterest ötlettára kifogyhatatlan. Van, aki szalvétából, papírból vagy újságból csinál csomagokat, és ezeket kötözgeti fel hasonlóképpen.

adventi naptár papírból
adventi kalendárium
A legegyszerűbb változat, ha papírzacskókat csíptetünk madzagra. Ez is lehet dekoratív.

A csomagokat táblára is tűzhetjük. Ehhez megfelelő egy rajztábla vagy parafa tábla, de jól jöhet egy felújításból vagy vásárlásból megmaradt hungarocell tábla is, amelyet egyébként máshogy nem is lehet újrahasznosítani.

Szintén nem túl bonyolult, talán egy fokkal több kézügyességet és szabadidőt igényel, ha ugyanezeket a formákat maradék textilanyagból varrjuk meg. A zsákocskák így kicsivel strapabíróbbak lesznek.

adventi naptár textilből
adventi kalendárium
Adventi kalendárium textilből.

Puzzle az adventi kalendáriumba

Szerintem az a legkreatívabb ötlet, ha egy nagyobb ajándékot „osztunk el” az advent napjaira. Legtöbben egy nagyobb, legalább 500 db-os puzzle-t javasolnak. Ilyenkor egyedül arra kell figyelni, hogy ne összevissza kerüljenek a zsákokba a kirakó darabjai. Tehát advent előtt mindenképpen ki kell raknunk, hogy szét tudjuk osztani 24 részre! Még bensőségesebb az ajándékozás, ha saját családi képből csináltatunk kirakóst. Ugyanez a kirakósdi remekül működik legóval is. Ennek az is előnye, hogy mivel úgysem dobozostul kerül a játék az adventi kalendáriumba, nyugodtan keresgélhetünk használt készletek között is, a gyerekeknek nem fog feltűnni.

Biztos, hogy tárgynak kell lennie?

Több gyakorló családanyától hallottam, hogy legnagyobb sikere nem a tárgyi ajándéknak és az édességnek van, hanem az élménynek. Búza Veronika, zöld újságíró és édesanya azt írja, hogy volt olyan év, amikor minden napra egy ünneppel kapcsolatos mese vagy mondóka volt elrejtve a borítékban. Egy másik advent idején pedig minden napra más-más karácsonyi ének volt a meglepetés.

adventi naptár házilag
adventi kalendárium
Adventi naptár házilag.

Élmények kapcsán nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. Nagyszerűek a közös családi programok: például a mézeskalácssütés, a pizzasütés, kilátogatás a karácsonyi vásárba, a társasjáték, a közös családi filmezés. Ha élményt ajándékozunk, hasznos feljegyeznünk, hogy milyen kellékekre van szükségünk. Például legyen otthon méz, amikor mézeskalács-készítés a program, és ne vállaljunk dupla műszakot, amikor családi filmnézés lesz az ajándék!

Ingyen letölthető adventi kalendárium

Ha nem lenne semmi ötletünk, akkor sem kell aggódni, ugyanis az interneten nyomtatóbarát verzióban lelhetünk fel ingyenesen letölthető adventi kalendáriumokat. A személyre szabható kialakításnak csupán a fantáziánk állít határt, ám jó megoldás lehet például, ha a kihajtható fülek mögé apró cetlikre írt, személyes jókívánságokat rejtünk azoknak, akik majd napról napra nyitogatni fogják a kalendáriumot.

Mesékkel az ünnepi hangulatért

A meseajándékozás remek változata, ha diafilmeket rejt a naptár. Persze ez akkor a legjobb, ha már van saját vetítőnk. Ha esetleg még nincs, legjobb döntés, ha ezt is használtan szerezzük be. Az ismert „adok-veszek” oldalakon már viszonylag olcsón elérhetőek a jó állapotú klasszikus darabok, és mesékből is remek a választék.

A lehetőségeket kombinálhatjuk is. Bárhogyan döntünk azonban, advent idején se feledjük, hogy az ajándékdömping helyett sokszor a figyelmesség nagyobb értékű, nem mellesleg 100%-ban zero waste!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép és fotók: Canva, Pinterest

search icon