Milyen csomagolóanyaggal lehet fenntarthatóbb a karácsonyi ajándék?

Milyen csomagolóanyaggal lehet fenntarthatóbb a karácsonyi ajándék?
Milyen csomagolóanyaggal lehet fenntarthatóbb a karácsonyi ajándék?

Ha a fenntarthatóság szóba kerül, nem kerülhetjük el a karácsonyi ajándékok kérdéskörét. Sokan vagyunk, akik ragaszkodunk a hagyományokhoz, és bár törekszünk arra, hogy minimalizáljuk a tárgyi ajándékok számát, azért egy-egy kézzel fogható ajándékkal meglepjük a szeretteinket. Úgy illik, hogy ezeket be is csomagoljuk, hiszen a meglepetés így az igazi. Az ajándékozásnak szerves része az ajándékok kibontása. A csomagolás egy kis kreativitással simán lehet fenntartható!

Az ajándékok becsomagolásával sajnos feleslegesen terheljük a környezetünket. Beszédes adat, hogy karácsony tájékán termelődik az egész évben termelt papírhulladékunk 15%-a. Gondoljunk csak bele: a csomagolóanyagnak csupán epizódszerep jut az ünnep forgatagában, legtöbbször csak néhány percig van funkciója, mielőtt hulladék keletkezik belőle! Ennek ellenére kár lenne lemondani róla, hiszen a karácsonyi idillhez hozzátartozik.

Az alábbiakban néhány környezetbarát tippel szeretnénk segíteni abban, hogy zöldebb lehessen a karácsony! A tippek összeállításában ügyeltem arra, hogy lehetőleg az összes kivitelezhető legyen olyan anyagokból, melyek egy átlagos háztartásban megtalálhatók. Így még vásárolnunk sem kell majd.

Műanyag masni helyett

Az ajándékok elmaradhatatlan kelléke a csomagolás mellett egy kis díszítés, az általában műanyagból készülő masni. De vajon muszáj a piros masnihoz ragaszkodnunk, vagy használhatunk mást is helyette? A válasz egyértelműen igen! Elég, ha csak a konyháig megyünk: egy-egy rúd fahéj vagy kiszárított narancsszelet remekül mutathat a csomagon, és még az illatuk is kellemes. Készíthetünk mézeskalácsból is díszt, esetleg egy festett toboz is szép és fenntartható helyettesítő lehet. Merjünk kreatív lenni!

Csomagolás újságpapírral

Ha porosodik otthon néhány régi magazin, akkor mielőtt a szelektív gyűjtőbe kerülnének, adhatunk nekik egy új funkciót. Az ajándékunk sokkal egyedibb lesz egy ilyen csomagolásban, mintha egy csillogó, műanyaggal felturbózott papírba csomagolnánk. Csak arra figyeljünk, hogy ne a rossz hírek kerüljenek felülre!

újságpapír mint csomagolás
Szárított növényekkel, fenyőággal, fahéjjal vagy csillagánizzsal még hangulatosabbá tehetjük az csomagolást.

Kartondobozok

Ebből is van minden háztartásban. Akkor az ideális, ha nem nyomtattak rá semmit. De ha ilyenünk nincs, akkor a feliratos dobozokat is el tudjuk maszkírozni némi festékkel, esetleg papírból kivágott díszítéssel. A legjobban talán a cipősdobozzal járunk, mert sok minden belefér, mégsem túlságosan nagy.

cipősdoboz
A díszítésnek már csak a képzelet szabhat határt.

Régi térképek

Manapság sajnos már szinte mindannyian az okostelefonjaink térképeire hagyatkozunk, így a szép régi papírtérképek elvesztették funkciójukat. Kidobni azonban nincs szívünk őket. Annál viszont kevés menőbb dolgot tudok elképzelni, mint egy térképbe csomagolt ajándék!

térkép-csomagolás
Elképesztően menő pakkokat lehet összehozni régi térképek segítségével.
Fotó: Pinterest

Régi csomagolóanyagok

Nem tudom, másoknál mi a helyzet, de azt tudom, hogy nálunk sokáig el voltak téve a korábbi évek sértetlenül maradt csomagolóanyagai. Ezek persze nem a legfenntarthatóbbak, de legalább többször fel lehet őket használni. Ha nálatok is van ilyen maradék a korábbi évekből, mindenképp használjátok fel! Ha pedig még tovább meg akarjátok őrizni, akkor ragasztószalag helyett érdemes spárgával rögzíteni a csomagolópapírt.

Furoshiki, a japán módszer

Japánban több évszázados hagyománya van a textilcsomagolás művészetének. Manapság legtöbbször kendőket használnak erre a célra, melyeket évről évre újra fel lehet használni, két karácsony között pedig akár a ruhatár részét is képezhetik.

Egyéb csomagolási trükkök

Az ajándékokat nem csak kimondottan csomagolóanyagba öltöztethetjük. Népszerű, bár az én véleményem szerint megúszós és nem túl hangulatos megoldás az ajándéktáskák használata. Ezekből tényleg mindenkinek van otthon legalább néhány, de csak akkor érdemes ezt az utat választani, ha az utolsó pillanatban vagyunk, és a csomagolást már nem tudjuk máshogy megoldani.

2 in 1 csomagolás

Kézenfekvő megoldás lehet, hogy ha egy embernek több ajándékot is adunk, akkor – amennyiben ez megoldható – az egyik ajándék szolgáljon a másik csomagolásául. Nagyon jó érzés, amikor csak egyetlen ajándék van a fa alatt, amelyet lemondóan bontogatunk, és ekkor újabbakat fedezünk fel benne!

fenntartható csomagolás

Zacskók, zsákok, zoknik mint csomagolás!

A legtöbb háztartásban akad némi nem használt textília is. Ezekből egy kis munkával szuper zsákokat, zacskókat varrhatunk, de ha az örökzöld zokniajándékozás mellett döntünk, abba is tudunk tenni egy-egy kisebb meglepetést. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon megfelelő anyag. Nézz szét a szekrényben, hátha van olyan ruhád, amelyet már úgysem vennél fel! Csomagolóanyagnak még kiváló lehet!

vászonzsák mint csomagolás

Csomagolj olyanba, ami később újra felhasználható

Egyre többen ajándékoznak különleges, sajátkezűleg készített gasztromeglepetést. Ha tervezünk lekvárt, házi tésztát, kandírozott gyümölcsöt vagy bármi hasonlót ajándékozni, törekedjünk arra, hogy olyan tárolót használjunk, melyet a megajándékozott később újra felhasználhat. A műanyag helyett részesítsük előnyben a fémből vagy az üvegből készült megoldásokat!

befőttesüveg
Egyre népszerűbbek az otthon készült gasztroajándékok.

Készítsd magad az üdvözlőkártyát!

Ha szoktál karácsonyi üdvözlőkártyákat adni vagy kapni, akkor tudod: ezek nagyjából egy kaptafára készülnek, és bár vannak köztük szépek, de egyik sem igazán emlékezetes. Hiányzik belőlük az egyediség. Mi lenne, ha idén karácsonykor te magad készítenéd, festenéd, rajzolnád az üdvözlőkártyát? Kétségtelenül fenntarthatóbb megoldást jelent, ráadásul a megajándékozott is sokkal jobban értékeli majd, hiszen a beletett időt és energiát is látni fogja!

Lapul egy régi írógép a padláson?

Stílusos és egyedi üdvözlőkártyák készíthetők az évtizedek óta porosodó írógépekkel is, feltéve persze, hogy leporoljuk őket. Ha lapul egy régi darab a padláson, érdemes elővenni és beüzemelni. A legjobb az egészben, hogy nem csak a megajándékozott kap majd különleges, személyre szabott üdvözletet, de az ajándék készítőjének is komoly élmény lesz, hogy annyi év digitális írás után valami kézzelfogható születik a keze alatt. Az analóg varázsa, hogy ha hibázunk, azt nem tudjuk egyetlen gombnyomással jóvá tenni: vagy újra kezdjük, vagy valamilyen kreatív megoldást keresünk.

search icon