Dobd fel a fádat fenntartható karácsonyfadíszekkel!
Dobd fel a fádat fenntartható karácsonyfadíszekkel!

Egyre inkább észrevehető, hogy a kereskedők is rájöttek arra, hogy a vásárlók egyre kevésbé szeretnének műanyag karácsonyi díszeket és rengeteg műanyag csomagolást. A legjobb megoldás azonban az, ha nem veszünk minden évben új karácsonyfadíszeket, vagy saját készítésű díszekkel dekorálunk. 

Ha szeretnétek tippeket, hogyan készíthettek sajátkezűleg dekorációt és karácsonyfadíszeket, amelyek ráadásul fenntarthatóak, és az upcycling elvét követik, olvassatok tovább! Ezeket elkészíthetitek gyerekekkel vagy barátokkal, családtagokkal együtt is. Emlékezetes időtöltés lehet. Olyan díszeket gyűjtöttünk össze nektek, amelyeket nagyon könnyedén, a legtöbb esetben otthon is megtalálható anyagokból és hulladékból készíthettek el. Így lesz műanyag- és hulladékmentes a karácsonyfátok díszítése, és még örömötök is telhet e kreatív tevékenységben. 

Hóember kartonból vagy kupakból

Kartonból kivágott körökből, de akár összefűzött kupakokból is nagyon helyes kis hóembereket készíthetünk.

Vécépapír-gurigából is készülhetnek, bár mi abból inkább angyalkákat alkottunk.

Forrás: makeandtakes.com

Festett fadísz PET-palack aljából

Ez a dísz talán akkor a legemlékezetesebb, ha a legkisebbeknek adjuk ki a feladatot, hogy fessék meg a PET-palackok levágott alját hópehely mintájúra. Ha több egyszínű díszt készítünk, akkor akár egy kisebb fát kizárólag ezzel is feldíszíthetünk, és elmondható, hogy az idei karácsonyfa az upcycling jegyében született.

Forrás: icreativeideas.com

Angyalka vécépapír-gurigából kétféleképpen

A vécépapír-gurigából hóemberen kívül mást is készíthetünk, például angyalkát, a papírguriga csíkokra vágásával. Nekünk ez az egyik kedvenc díszünk, végtelenül egyszerű, fehérre vagy aranyra festve pedig nagyon elegáns megjelenésű, és kifejezetten szép dísze lehet a fának. A vécépapír-gurigát kizárólag egy kivágott csillaggal dekoráljuk.

Forrás: sinnenrausch.at

Masnis karácsonyfa fahéj- vagy vaníliarúdból

Nagyon ötletes egy egyszerű fahéj- vagy vaníliarúdra masnikat kötni úgy, hogy a masnik fenyőformát alkossanak. Gyakorlatilag bármilyen használt vagy megmaradt textilt felhasználhatunk. Remek módja annak, hogy az egykor kedvenc, de már esetleg tönkrement ruhadarabokat ily módon örök emlékké varázsoljuk. 

Forrás: rustic-crafts.com

Karácsonyfa természetes anyagokból

Ha természetes alkotóelemekből szeretnénk mini karácsonyfát varázsolni, akkor egy fadarabra ragasszunk fel fenyőágakat, és gombokkal díszítsük fel! Különlegesen egyedi, végtelenül helyes kis dísz lesz az eredmény. De akár füzért is készíthetünk több mini fából. 

Forrás: livelaughrowe.com

Virágfüzér gombokból

A gombok másra is használhatók. Nagyon hangulatos virágfüzért készíthetünk, ha felfűzzük őket. A nagymama varródobozában biztosan találunk néhány gombot, amelyek dekorációs elemként új értelmet nyernek. 

Forrás: pinterest.com

Csillag fonálból

Ennek a dísznek az elkészítése bizonyára sokakat az általános iskolai technikaórákra emlékeztet majd. Épp ezért lehet jó móka újra elkészíteni belőle párat. A csillag alakúra vágott kartont egyszerűen tekerjük be fonallal!

Egér vagy hóember parafadugóból

Parafadugóból készíthetünk akár nagyon egyszerű hóembert is, melyre a festés után csupán kartonkalapot kell tennünk, a kicsit nagyobb kihívást kedvelők pedig elkészíthetik ezt az aranyos karácsonyi egeret. A lábai lehetnek fémből, de akár textilből is. Az alábbi linken egyébként további parafadugós ötletet is találhattok.

Valódi és kartonból készült mézeskalács 

Nagyon egyedi hangulatú lehet a fa, ha minden évben kizárólag mézeskaláccsal dekoráljuk. A díszek lehetnek valódi mézeskalácsok vagy barna kartonpapírra festett mézeskalácsfigurák is. 

Díszek kagylóból

Annak, aki szeretné a tenger hangulatát is megidézni karácsonykor, ideális lehet előkeresnie az egykor összegyűjtött tengeri kagylóit. Egy nagyobb, két kisebb kagylóból és egy gyöngyből bájos angyalkát készíthetünk, ahogy a képen látható.

Forrás. supermomnocape.com
search icon