Fenntarthatósági dilemmák karácsonykor – Podcast
Fenntarthatósági dilemmák karácsonykor – Podcast

Egyre több családban kezd a fenntarthatóság szemlélete a hétköznapokon túl az ünnepekbe is beszivárogni. Persze karácsonykor jóval nehezebb megtalálni az egyensúlyt, hiszen egyik oldalról kötelez a hagyomány, ami leginkább a túlfogyasztásban ölt testet, a másik oldalról viszont próbálunk megfelelni a környezettudatos életmódnak.

Ha karácsonyfát, akkor milyet?

A karácsonyi fenntarthatósági dilemmák egyik legrégebben tárgyalt témája, a „Milyen fenyőt válasszunk?” kérdés. A válasz viszont nem egyértelmű. A beszélgetés során szó esik majd arról, hogy szénlábnyomát tekintve mikor lehet optimális választás a műfenyő, valamint arról is, hogy érdemes-e a földlabdás vagy a vágott változatot választani.

Jó ajándékot keresel?

Ha karácsony, akkor ajándék! Ez is olyan hagyomány, amely elválaszthatatlanul hozzátartozik az ünnephez. Ezt talán máshogyan is meg lehet közelíteni, mint ahogyan korábban tettük: nemcsak a sokszor felesleges tárgyak lehetnek ajándékok, hanem bármi, ami kezünk alól kikerül, de egy élmény is kitűnő ajándék lehet.

És mi lesz a karácsonyi menüvel?

Kár lenne tagadni, a karácsony jelentős részben a végeláthatatlan közös étkezésekről szól. Hogy ez mennyire jó, azt nem tudjuk, de arról beszélünk, hogy miként tehetnénk ezt kicsit fenntarthatóbbá. Még most sem késő a piacot, az őstermelőket választani a nagyáruházak helyett, és talán még arra is jut idő, hogy kiválasszunk egy-egy zöldséges fogást, amellyel színesebbé tehetjük az idei menüt. Arról is beszélünk, hogy okos tervezéssel és kisebb adagokkal kalkulálva – melyek így is bőven elegendők lesznek – nemcsak a gyomorrontást, de az élelmiszer-pazarlást is elkerülhetjük!

search icon