„Mit főzzek? Te mit főzöl? Hányféle süti legyen? Egy kis bejgli mindenképp, a család felének halászlé, másik felének pulyka. A biztonság kedvéért még hókifli, na jó, egy kis töltött káposzta is legyen! Atyaég, mit csináljak ennyi maradékkal?” Karácsony környékén sok (szerencsésebbek közé tartozó) családban hangoznak el hasonló kérdések. Az ünnepek, az ünnepi étkezések jobban megviselik a bolygót, mint gondolnánk.
Nincs karácsony maradék nélkül?!
Sokak számára – bevallom, Ă©n is közĂ©jĂĽk tartozom – az Ă©v legjobban várt ĂĽnnepe a karácsony. A sok örömteli pillanat Ă©s pozitĂvum mögött azonban ott rejtĹ‘zik a Grincs Ă©s vele egyĂĽtt a karácsony káros környezeti hatása. Sajnos hazai kutatások mĂ©g nem szĂĽlettek a tĂ©mában, már ami az ĂĽnnep lábnyomát, Ă©lelmiszerekkel kapcsolatos hatását illeti. Nemzetközi – egĂ©szen szĂvbe markolĂł – adatokat azonban találni az elmĂşlt Ă©vekbĹ‘l. A Manchesteri Egyetem kutatásábĂłl kiderĂĽl, hogy karácsonyi degeszre evĂ©seink karbonlábnyoma akkora, mintha autĂłval hatezerszer körbeutaznánk a Földet.
Az angolok ebben az ĂĽnnepi idĹ‘szakban 80%-kal több Ă©lelmiszert fogyasztanak, mint az Ă©v többi napján, amiben persze rĂ©sze van annak is, hogy ilyenkor összegyűlik a család, távoli rokonok is Ă©rkeznek látogatĂłba. Azt azonban be kell látnunk, hogy hajlamosak vagyunk ilyenkor tĂşlbiztosĂtani magunkat. A tĂşlbiztosĂtás pedig általában Ă©lelmiszer-pazarláshoz vezet. ĂŤgy van ez a szigetországban is, ahol az Unilever adatai szerint 4,2 milliĂł karácsonyi vacsorával egyenĂ©rtĂ©kű Ă©lelmiszert dobnak ki.
Becsomagoljuk a bolygĂłt
Ráadásul nemcsak Ă©lelmiszerrel tömjĂĽk meg ilyenkor a szemetesĂĽnket, hanem csomagolĂłanyag is jĂłcskán landol a kukában. Az angol csomagolĂłanyag-gyártĂł GWP Group felmĂ©rĂ©sei alapján 125 ezer tonna műanyag Ă©lelmiszer-csomagolás, 500 milliĂł alumĂnium italosdoboz Ă©s 13 350 tonna ĂĽvegpalack kerĂĽl a szemĂ©ttelepekre. CsomagolĂłpapĂrbĂłl pedig annyit használunk, amennyivel kilencszer körbetekerhetnĂ©nk az EgyenlĂtĹ‘ mentĂ©n a bolygĂłt.
Kis karácsony, zöld karácsony!
Habár – ahogy a fenti adatok is mutatják – a karácsonynak megvan a sötét oldala, szeretnénk adni néhány tippet, hogy zöldebben ülhessük körül a karácsonyi asztalt.
- A tudatosság a bevásárlásnál kezdődik. Írjunk listát, válasszunk helyi, szezonális alapanyagokat a termelői piacokon, online piactereken vagy a szupermarketben! Kész ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, inkább főzzünk kevesebb félét, de friss alapanyagból!
- A menĂĽ megtervezĂ©se segĂthet a bevásárlĂłlista összeállĂtásában, ezáltal az impulzusvásárlás elkerĂĽlĂ©sĂ©ben is, ami kĂmĂ©li a pĂ©nztárcánkat Ă©s kĂ©sĹ‘bb a szemetesĂĽnket is.
- Egy Ă©tkezĂ©s, Ăgy az ĂĽnnepi vacsora lábnyomának is a 70%-át a menĂĽben szereplĹ‘ hĂşs adja. Már azzal is csökkenthetĂĽnk ezen az adaton, ha marha vagy bárány helyett pulykát – ha tehetjĂĽk, hazai, szabadtartásos vagy biogazdaságbĂłl származĂłt – vagy hazai halat választunk. JelentĹ‘s csökkenĂ©st azonban a növĂ©nyi alapĂş fogások jelentenek. TermĂ©szetesen a növĂ©nyi alapĂş fogások esetĂ©ben sem mindegy, hogy avokádĂłs ananászszĂłszt vagy gesztenyĂ©s spenĂłtsalátát teszĂĽnk-e az asztalra. Helyi Ă©s szezonális alapanyagokbĂłl is lehet kĂĽlönleges Ă©s finom a menĂĽ.
- Ha valamilyen EurĂłpán kĂvĂĽlrĹ‘l Ă©rkezĹ‘ alapanyagot szeretnĂ©nk beĂ©pĂteni a menĂĽbe, elsĹ‘ körben ellenĹ‘rizzĂĽk, helyettesĂtjĂĽk-e hazai termĂ©kkel! Ebben segĂtsĂ©gĂĽnkre lehet a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s AlapĂtvány Magyarországi Superfood-tĂ©rkĂ©pe. Ha nem találtunk alternatĂvát, akkor válasszunk vĂ©djeggyel (pl.: FairTrade, bio) ellátott termĂ©keket!
- Hogy elkerĂĽljĂĽk az Ă©telek felhalmozĂłdását, beszĂ©ljĂĽk meg a családdal, hogy a kedvencekbĹ‘l mindenki hoz egy kisebb adagot! ĂŤgy biztosan talál az összes családtag kedvĂ©re valĂłt az asztalon, de csak kisebb adagokban, ami segĂt megelĹ‘zni az Ă©lelmiszer-pazarlást.
+1. Az ünnepi időszakban is vannak, akiknek nem jut étel az asztalukra, és az utcán töltik a karácsonyt. Gondolj rájuk is, tegyél a városban található adománydobozokba pár finom falatot!
Ha további tippeket, recepteket szeretnĂ©l a fenntarthatĂł ĂĽnnepi kĂ©szĂĽlĹ‘dĂ©shez, csatlakozz a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s AlapĂtvány Ă©s a ZöldĂtĹ‘k „Környezetbarát karácsonyi asztal” webinárumához november 30-án 18 ĂłrátĂłl.
FotĂłk: canva.com