5+1 tipp az egyszerűbb és zöldebb karácsonyi menü tervezéséhez
5+1 tipp az egyszerűbb és zöldebb karácsonyi menü tervezéséhez

„Mit főzzek? Te mit főzöl? Hányféle süti legyen? Egy kis bejgli mindenképp, a család felének halászlé, másik felének pulyka. A biztonság kedvéért még hókifli, na jó, egy kis töltött káposzta is legyen! Atyaég, mit csináljak ennyi maradékkal?” Karácsony környékén sok (szerencsésebbek közé tartozó) családban hangoznak el hasonló kérdések. Az ünnepek, az ünnepi étkezések jobban megviselik a bolygót, mint gondolnánk.

Nincs karácsony maradék nélkül?!

Sokak számára – bevallom, én is közéjük tartozom – az év legjobban várt ünnepe a karácsony. A sok örömteli pillanat és pozitívum mögött azonban ott rejtőzik a Grincs és vele együtt a karácsony káros környezeti hatása. Sajnos hazai kutatások még nem születtek a témában, már ami az ünnep lábnyomát, élelmiszerekkel kapcsolatos hatását illeti. Nemzetközi – egészen szívbe markoló – adatokat azonban találni az elmúlt évekből. A Manchesteri Egyetem kutatásából kiderül, hogy karácsonyi degeszre evéseink karbonlábnyoma akkora, mintha autóval hatezerszer körbeutaznánk a Földet.

Az angolok ebben az ünnepi időszakban 80%-kal több élelmiszert fogyasztanak, mint az év többi napján, amiben persze része van annak is, hogy ilyenkor összegyűlik a család, távoli rokonok is érkeznek látogatóba. Azt azonban be kell látnunk, hogy hajlamosak vagyunk ilyenkor túlbiztosítani magunkat. A túlbiztosítás pedig általában élelmiszer-pazarláshoz vezet. Így van ez a szigetországban is, ahol az Unilever adatai szerint 4,2 millió karácsonyi vacsorával egyenértékű élelmiszert dobnak ki.

Becsomagoljuk a bolygót

Ráadásul nemcsak élelmiszerrel tömjük meg ilyenkor a szemetesünket, hanem csomagolóanyag is jócskán landol a kukában. Az angol csomagolóanyag-gyártó GWP Group felmérései alapján 125 ezer tonna műanyag élelmiszer-csomagolás, 500 millió alumínium italosdoboz és 13 350 tonna üvegpalack kerül a szeméttelepekre. Csomagolópapírból pedig annyit használunk, amennyivel kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítő mentén a bolygót.

Kis karácsony, zöld karácsony!

Habár – ahogy a fenti adatok is mutatják – a karácsonynak megvan a sötét oldala, szeretnénk adni néhány tippet, hogy zöldebben ülhessük körül a karácsonyi asztalt.

  1. A tudatosság a bevásárlásnál kezdődik. Írjunk listát, válasszunk helyi, szezonális alapanyagokat a termelői piacokon, online piactereken vagy a szupermarketben! Kész ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, inkább főzzünk kevesebb félét, de friss alapanyagból!
  2. A menü megtervezése segíthet a bevásárlólista összeállításában, ezáltal az impulzusvásárlás elkerülésében is, ami kíméli a pénztárcánkat és később a szemetesünket is.
  3. Egy étkezés, így az ünnepi vacsora lábnyomának is a 70%-át a menüben szereplő hús adja. Már azzal is csökkenthetünk ezen az adaton, ha marha vagy bárány helyett pulykát – ha tehetjük, hazai, szabadtartásos vagy biogazdaságból származót – vagy hazai halat választunk. Jelentős csökkenést azonban a növényi alapú fogások jelentenek. Természetesen a növényi alapú fogások esetében sem mindegy, hogy avokádós ananászszószt vagy gesztenyés spenótsalátát teszünk-e az asztalra. Helyi és szezonális alapanyagokból is lehet különleges és finom a menü.
  4. Ha valamilyen Európán kívülről érkező alapanyagot szeretnénk beépíteni a menübe, első körben ellenőrizzük, helyettesítjük-e hazai termékkel! Ebben segítségünkre lehet a Felelős Gasztrohős Alapítvány Magyarországi Superfood-térképe. Ha nem találtunk alternatívát, akkor válasszunk védjeggyel (pl.: FairTrade, bio) ellátott termékeket!
  5. Hogy elkerüljük az ételek felhalmozódását, beszéljük meg a családdal, hogy a kedvencekből mindenki hoz egy kisebb adagot! Így biztosan talál az összes családtag kedvére valót az asztalon, de csak kisebb adagokban, ami segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást.

 +1. Az ünnepi időszakban is vannak, akiknek nem jut étel az asztalukra, és az utcán töltik a karácsonyt. Gondolj rájuk is, tegyél a városban található adománydobozokba pár finom falatot!

Összehasonlításképpen egy pulykából készült vacsora átlagos karbonlábnyoma 20 kg szén-dioxid. Ezzel szemben a marhából vagy bárányból készült hasonló méretű fogás 120 és 140 kg közötti mennyiségű szén-dioxiddal terheli a bolygót.

Ha további tippeket, recepteket szeretnél a fenntartható ünnepi készülődéshez, csatlakozz a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Zöldítők „Környezetbarát karácsonyi asztal” webinárumához november 30-án 18 órától.

Fotók: canva.com

search icon