Áder János elkeserítő adatot osztott meg az ételpazarlásról

Áder János elkeserítő adatot osztott meg az ételpazarlásról
Áder János elkeserítő adatot osztott meg az ételpazarlásról

A fejlett országokban a megtermelt, feldolgozott élelmiszerek egyharmada nem kerül a fogyasztó asztalára és válik így hulladékká – mondta Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast hétfői adásában, amelyben az ételpazarlás megelőzéséről beszélgetett meghívott vendégével.

Az államfő Wettstein Alberttel, a Munch ételmentő applikációt kifejlesztő magyar vállalkozás egyik alapítójával beszélgetett arról, hogyan lehet megelőzni, hogy a fel nem használt étel, készétel a kukába kerüljön, terhelve ezzel a környezetet.

Áder János a vállalkozást bemutatva elmondta, a fiatal egyetemistákból álló csapat egy olyan közösségi vállalkozást hozott létre, amely megmenti a jó minőségű éttermi készételeket a kidobástól.

A köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a kidobott élelmiszer pénz- és energiapazarlás, nő a károsanyag-kibocsátás, és ha helytelenül szabadulunk meg ezektől az ételektől, akkor elszennyeződhetnek élővizeink is.

Mostanra már senki nem tagadja, hogy valami történik körülöttünk, a klíma változik, az üvegházhatású gázok 70 százalékának kibocsátásáért száz cég felelős, azonban el kell gondolkodnunk azon, hogy személy szerint mi mit tudunk tenni a környezetünkért – hangoztatta.

Az államfő azt is megjegyezte: egyre kevesebben vannak, akik azt mondják, hogy a klímaváltozásban az emberi hatás nem releváns, a mostani klímaváltozás sebessége és üteme lényegesen gyorsabb, mint az emberiség történetében bármikor.

(Forrás: gondola.hu Kép: pexels.com)

search icon