Ne etessük a kukát! Karácsonyi maradék-újratervező
Ne etessük a kukát! Karácsonyi maradék-újratervező

Talán már halkul a Csendes éj, a meleg szobában az első tűlevelek is lehullottak, és már a betörők is reszkettek Kevin jóvoltából. Az ünnep hangulata kezd elszállni, de a lakoma ételmaradékai még velünk vannak.

A karácsonykor ünnepélyes sült pulyka, töltött csirke és a különböző húsok mára már kissé vesztettek fényükből, és a hasrepesztő lakomák után nem is kívánjuk már őket. Mégsem kell a kukában végezniük (vagy jobb esetben a komposztban). Pár rafinált trükkel új életre kelthetjük őket, és még egy szilveszteri parti csemegéi is lehetnek.

Ételmaradék a kukában – Egy év alatt 100 milliárd landol a szemetesben

karácsonyi maradék
Idén átlagosan közel 10 000 forintnyi étel landol a szemetesben az ünnepi időszakában.

A Nébih kutatása szerint éves szinten Magyarországon 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik, ez fejenként több mint 60 kg. Ennek jó része ételkészítés közben, illetve a vendéglátóiparban, a kifőzdékben keletkezik, de ezt leszámítva is 500 000 tonna élelmiszer-hulladékot dobnak ki a háztartások. Ez egy év alatt nem kevesebb, mint 100 milliárd forint. Ez természetesen statisztikai adat, de ha osztunk-szorzunk, akkor hamar kijön, hogy egy átlagos családban 50 000 forintnyi élelem landol a kukában. És ennek 40%-a készételek maradéka. Gondoljunk csak bele! Ez nemcsak igen tetemes pénzbeli pazarlás, hanem ehhez hozzáadódik az ételnek az elkészítéséhez, szállításához szükséges nyersanyag és energia is. Nem beszélve arról, hogy 500 000 tonna felesleges hulladékról van szó, amit el kell szállítani, feldolgozni vagy komposztálni. Ez igencsak megnöveli az ökológiai lábnyomunkat.

Tippek a karácsonyi maradék felhasználására

Természetesen itt is a legjobb a megelőzés, vagyis az, ha meg sem vesszük a felesleges élelmiszert, és tudatosan vásárolunk. Az E.ON 2021-es felméréséből kiderül, hogy az ételpazarlás még mindig jellemző. A megkérdezettek fele az ételek mennyiségét nem a vendégek számához szabja, az ünnepi asztalra sokkal több és többféle étel kerül, mint más alkalmakkor. Idén karácsonykor átlagosan 27 000 forintot szántunk ételre, italra, és 10-ből csak 4 ember tartotta szem előtt a mértékletességet. Hogy ne dobjunk ki 10 000 forintot a kukába, most mutatunk pár hasznos trükköt a maradék újratervezésére.

Fontos a tárolás

Az elkészült ételt mihamarabb takarjuk le, és a hűtőbe is lefedve, dobozolva tegyük, mivel a levegőből mikrobák kerülnek bele, amelyek szobahőmérsékleten gyorsabban szaporodnak! Jó tudni, hogy milyen ételeket meddig lehet biztonságosan hűtőben tárolni. A karácsonyi kedvenc, a töltött káposzta savassága miatt biztonsággal tárolható három napig is. Ha a kinti hőmérséklet nem emelkedik 5 °C felé, bátran tegyük a káposztás kondért az erkélyre vagy a teraszra! A másik jellegzetes ünnepi hozzávalóval, a hallal már sokkal jobban kell vigyáznunk. Mivel puha, magas nedvesség- és alacsony savtartalmú, gyorsan romlik. Két nap után már ne fogyasszuk! Hasonlóan veszélyesek a nyers tojásból készült, tejes, majonézes ételek. Ezeket mindig frissen fogyasszuk, mert megeshet, hogy a szagán nem érezzük, de a szalmonella már megjelent benne! Kevés rosszabb program van, mint infúzión, kiszáradva kórházban tölteni az újévet.

Szerencsére a fagyasztó sok maradéknak jó barátja, a sülteket, a pörkölteket, a halászlevet nyugodtan fagyasszuk le! Figyeljünk arra, hogy mihamarabb a fagyasztóba kerüljön az étel! Ne tároljuk a hűtőben napokig, mielőtt a fagyasztóba tesszük, mert ugyanúgy megjelenhetnek a mikrobák, és az étel veszít az értékéből.

Újrafeldolgozáskor fontos az alapos forrósítás, a megbetegedéseket okozó legtöbb mikroba már 75 °C-on elpusztul. Ezt tehetjük akár mikróban is, de arra figyeljünk, hogy a mikró pontszerűen melegít, és egyes részek hidegek maradhatnak. A szükségesnél egy-két perccel hosszabb időre tegyük be, és miután kivettük, várjunk, hadd járja át a meleg az egész ételt! Ha az étel alkalmas arra, hogy felforraljuk, ezzel még biztosabbra mehetünk.

Lehet, hogy számodra maradék, de másnak ünnepi fogás!

Az ételmaradék veszélyes hulladéknak számít, amelyre szigorú szabályozás vonatkozik, azonban a szabályok országonként eltérnek. Dániában létezik a lejárt élelmiszerek boltja, Angliában pedig a közösségi hűtő, melybe betehetjük a felesleges ételt, a rászorulók bármikor kivehetik. Jó hír, hogy ez az irány az Európai Unióban is látszik. Igyekeznek racionalizálni a törvényi kereteket, hogy a megmaradt étel könnyebben eljuthasson az éhezőkhöz.

Szalai Kriszta – a „Morzsaparti” megálmodója és 2011 óta szervezője – elmondta, hogy az eddigi évekhez hasonlóan idén is lesz Morzsaparti. December 27-én 16 órától várják az adományozókat és a hajléktalanokat Budapesten a Rákóczi téren.

A Bike Maffia Ételmentés csoportja is élen jár az adományozásban és a maradékmentésben, hozzájuk is lehet jelentkezni adakozónak és futárnak egyaránt.

A „régi fogás, új köntösben” ismét lakomává válik!

Egy kis kreativitással számtalan új fogást alkothatunk, és ezek a receptek garantáltan nem olyanok lesznek, mint az iskolás éveinkből jól ismert pénteki „mindent bele” levesek.

karácsonyi maradék

Maradék köretek

Egy maradék száraz főtt rizsben is van fantázia: tejjel, vaníliás cukorral, esetleg kevés pudinggal felfőzve kész is a tejberizs. A növényi tej szerelmesei öntsék fel vízzel, majd turmixolják össze, szűrjék le apró lyukú szűrővel, és már ihatják is a házi rizstejet! Ha esetleg főt krumplival, krumplipürével vagy hasábburgonyával számoltuk el magunkat, akkor sem kell kétségbeesni. A burgonya kiváló alapja lehet számtalan ételnek, tojással és némi liszttel újradolgozva kész is a tésztánk a gnocchihoz. És ha a gnocchit pirított morzsába hempergetjük, már nudli néven köszönthetjük. Snackalapanyagnak is első osztályú. Némi vaj, liszt és tojás hozzáadásával burgonyás pogácsát gyúrhatunk belőle. Morzsával és fűszerekkel kiegészítve pedig pikáns burgonyafasírtot süthetünk, melyet nem mellesleg vega ismerőseink is bátran fogyaszthatnak. A tejes-vajas krumplipüré megmentése már nagyobb kihívás, de a kissé megfáradt püréből sütőben hercegnőburgonyát, olajban pedig ropogós krokettet süthetünk.

Még a szottyos, hideg sült krumpli számára is van megoldás! A legnehezebb feladat talán a másnapos sült krumpli esete, de ebből éppen olyan finom hash brown vagy brassói készíthető, mint friss krumpliból. A hash brown az amerikaiak egyik kedvenc reggelije, mely nem más, mint durván összetört, vajjal, borssal, paprikával lesütött krumpli.

Húsok

Az „újrafőzés” nyertesei a sült húsok. Páratlan fogások alkotóelemei, és tökéletesek könnyű, gyors vacsorának. Ezek nem csupán kényszermegoldások, hanem kifejezetten helytálló ételek: a felcsíkozott vagy felszeletelt sültek lehetnek levesbetétek, például krémleveseket dúsíthatunk velük. Az orosz hússaláta a sült hús tipikus felhasználási formája, de a maradék kacsa- vagy libasült is jól mutat egy céklás, diós salátában. Darálva vagy felaprítva rakott ételeket is kiegészíthetünk belőle, de szendvicsnek sem utolsó, csak mindenképp legyen mellette valamilyen szaftos kellék: tojás, avokádó, torma, joghurtkrém, majonéz, sajtok, ez a lista szinte végtelen.

húsos szendvics
A maradék tépett sültekből némi dresszinggel remek saláta alkotható.

Sütemények

Süteményfronton is hajlamosak vagyunk túllőni a célon. A krémes édességek általában hamar elfogynak, legtöbbször szegény mézeskalács és bejgli utazik velünk az új évbe, betonkeménységűre száradva.

mézeskalács
A száraz mézeskalács ledarálva értékes és finom, fűszeres süteményalap.

A mézeskalácsokat, ha még nem kőkemények, szilvalekvárral összeragasztjuk, majd olvasztott csokiba forgathatjuk, így fűszeres linzert kapunk, amely a lekvártól újra megpuhul. Ha már menthetetlenül megszáradt, még mindig darabokra törhetjük, vagy le is reszelhetjük, és pompás alapja lehet keksztekercsnek, szórt süteménynek, pohárkrémbe morzsának vagy szilveszteri nyalókabonbonnak. A cake-pop tulajdonképpen nem más, mint csokiba vagy mázba mártott kekszgolyó pálcára szúrva, mutatósan dekorálva. Sokféleképpen variálható, ajándékba, partira, gyerekzsúrra, farsangra is tökéletes. Kristálycukorral töltött pohárba szúrva a legegyszerűbb kínálni ezt a falatnyi finomságot.

cake-pop
sütemény nyalóka
Az amerikai cake-pop valójában díszített kekszgolyó, amelyet könnyen elkészíthetünk megmaradt süteményekből.

Nekem a bejgliről és a zserbóról csak a száradt verzió él az emlékeimben. Ezek azok a sütemények, amelyek felturbózva jobbak, mint az eredeti változatuk. Forraljunk fel tejet vaníliás cukorral! Egy tepsit kenjünk ki margarinnal, és ebbe vagdossuk bele a diós vagy a mákos bejglit! Locsoljuk meg a vaníliás tejjel, aztán jöhet rá egy újabb réteg bejgli, majd újra tej, amíg el nem fogy! Előmelegített sütőben pár percig sütve gubához hasonló finom desszertet kapunk. Reszelhetünk a rétegekre almát is, így zamatosabb lesz az étel. Garantáltan a szilveszteri házibuli sztárjai lesznek ezek a desszertek.

bejgli
A forró, vaníliás tejjel összesütött száraz bejgli jobb, mint az eredeti.
search icon