Ki ne öntsd a tojás főzőlevét!
Ki ne öntsd a tojás főzőlevét!

Ha szoktál tojást főzni, ráadásul vannak szobanövényeid, vagy kiskerted, akkor ezentúl ne öntsd ki a vizet, amiben a tojást főzted.

A tojás főzése során a meszes héjból értékes ásványi anyagok oldódnak ki. Ilyen például a kalcium, mely segít, hogy a virágföld pH értéke az egészséges tartományban maradjon. Megfelelő körülmények között a növény képes több tápanyagot begyűjteni a földből, tehát szebben fog majd fejlődni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ocean Rebuild ™️ (@oceanrebuild) által megosztott bejegyzés

Ehhez még hozzájön, hogy a csapvízben található klór, melyet a legtöbb növény nem szeret, a főzést közben elpárolog a vízből. Így egy tápanyagokban gazdag, a növények számára nagyon egészséges tápoldatot nyerünk. Persze azért azt várjuk meg, hogy kihűljön!

Ahhoz, hogy a főzőlé alkalmas legyen tápoldatnak, az is kell, hogy a főzőlébe ne tegyünk mást. Néhányan sózzák vagy ecetezik a vizet, melyben a tojásokat főzik, de ebben az esetben nem használhatók később a locsolásra.

A csapvízben lévő klórt egyébként más esetekben is érdemes kerülni. Ehhez viszont nincs más teendőnk, mint hogy a vizet hagyjuk állni pár percig, mielőtt meginnánk vagy locsolnánk vele. Utóbbi esetben egyébként azt mondják, hogy minél tovább áll a víz, annál jobb lesz a növényeknek, így ha tudjuk, hogy a következő napokban locsolnánk, nyugodtan töltsük meg előre a kannákat!

search icon