3 trükk a szobanövény tápláláshoz
3 trükk a szobanövény tápláláshoz

Mindannyian arra törekszünk, hogy a kedvenc szobanövényeink a legszebb formájukat mutassák egész életünk során, mégis van, hogy rosszul sül el a gondozás, és kókadozni kezdenek, elhervadnak. A konyhában lenne a megoldás?

Több házi praktikát is kipróbáltunk már az utóbbi időben, amelyek nem jártak műanyag csomagolással, nem is fizettük meg érte a növény sokszorosát, és nem utolsó sorban, hulladékmentes megoldásként remekeltek.

Mint az összes élőlénynél, ezesetben is minden a talajnál dől el, de szerencsére, kapásból több olyan megoldást tudunk, ami akár a mindennapi használat során a kezünk ügyébe kerül.

1. Ne dobd ki a kávézaccot!

A kávé sok nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz, illetve hangya ellen is bevethető, ugyanis erőteljes szagtalanító hatása van – ami megvédi a virágokat. Nem utolsó sorban, savanyú talajt tud kialakítani, azaz, ha olyan növényt szeretnénk ültetni, amihez elengedhetetlen az alacsony pH érték, akkor a savanyú föld kávézaccal keverve tökéletes megoldást nyújt. Használhatjuk a szobanövény földjének a felső rétegénél is, vagy locsolásnál, vízbe áztatva majd leszűrve, 1:1 arányban.

2. Használd fel a biobanán-héját!

Kis darabokra vágva kell beledolgoznunk a földbe úgy, hogy ne lógjanak ki a darabkák, vagy pedig forrásban lévő vízzel öntsük le, és 12 óra elteltével ebben a formában is használhatjuk. Káliumtartalma miatt újult erőre kelnek a növények.

3. Még javában tart a fűtés szezon, tartsd meg a hamut!

Bár ebből elég csak egy kevés a növényekre, ugyanis meglehetősen intenzív trágya, káliumot, meszet és foszfátot tartalmaz. Ügyeljünk arra, hogy vannak kifejezetten mészkerülő növények, mint például az azálea vagy kamélia, esetükben válogassunk inkább az utóbbi két lehetőség közül.

A talaj után pedig a második legfontosabb, egyenesen nélkülözhetetlen kelléke az egészséges szobanövényeknek a fény, hiszen a növények fényből és nedvességből, fotoszintézis útján állítják elő a számukra nélkülözhetetlen elemeket. Viszont nem kell lemondanunk a szobanövényekről akkor sem, ha árnyékos helyre költöztetnénk a kedvenceinket, csupán csak figyelni kell az adott fajta igényeire. Az árnyéktűrő fajtákból szerencsére egyre nagyobb a kínálat a hazai kertészetekben, szóval bátran válogassunk a vitorlavirág, az agglegénypálma vagy épp az anyósnyelv között.

forrás: www.elobolygonk.hu

search icon