Tippek szakértőtől, ha árnyékos helyre szeretnél szobanövényeket
Tippek szakértőtől, ha árnyékos helyre szeretnél szobanövényeket

A szobanövények vásárlásánál gyakran felmerül kérdésként, hogy az ablaktól távolabb eső árnyékos helyekre milyen fajokat érdemes választani. A divany.hu szakértője többféle megoldást is ajánl.

A konkrét tippek előtt fontos kiemelni, hogy a szobanövények neveléséhez mindenképp szükséges valamennyi fény, mert bármit is teszel, a lakás legsötétebb pontján biztosan nem fognak életben maradni.

„Mint azt mindenki tudja, a növények fényből és nedvességből, fotoszintézis útján állítják elő a számukra nélkülözhetetlen elemeket. Ez azt jelenti, hogy ha elvesszük tőlük a fényt (vagy a vizet), az a pusztulásukhoz vezethet” – igyekezett tisztázni Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője.

Bizonyos fajoknak ugyanakkor kevesebb fény is elegendő, így félárnyékos, árnyékos sarkokban is elvannak, de mivel minden növény más és más, csak akkor fognak tudni egészségesen fejlődni, ha minden egyéb tényező is stimmel, vagyis megfelelő összetételű földbe kerülnek, illetve igényeikhez mérten kellő mennyiségű vizet, tápanyagot kapnak.

Az árnyéktűrő fajtákból szerencsére egyre nagyobb a kínálat a hazai kertészetekben is. Balázs ezek közül mindenekelőtt az agglegénypálmát (Zamioculcas), az anyósnyelvet (Sansevieria) és a vitorlavirágot (Spathiphyllum) ajánlja, de a célnak egyes páfrányfélék is megfelelnek.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon