Szobanövény, lakásod tiszta levegőjének a kulcsa

Szobanövény, lakásod tiszta levegőjének a kulcsa
Szobanövény, lakásod tiszta levegőjének a kulcsa

Az elmúlt években a szobanövények reneszánszukat élik, népszerűségük rekordot dönt. A koronavírus-járvány miatti bezártság a természet közelségének igényével párosulva robbantotta a szobanövénygránátot. Sosem látott mennyiségben kerültek és kerülnek elsősorban a nagyvárosi lakásokba az egzotikus szobanövények és a már klasszikusnak számító fajták.

Miközben egyre több szobanövénnyel vesszük körbe magunkat, mind többet tudunk meg róluk. Így biztosítani tudjuk számukra azokat a körülményeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy minél szebb díszei legyenek lakásainknak. Az igényeiken kívül már arról is sokat tudunk, hogy esztétikai értékük mellett milyen más pozitív hatásaik vannak.

Jelen írásban azokat a növényeket gyűjtjük össze, amelyek otthonunk levegőjének a tisztításában, illetve az oxigéntermelésben járnak az élen.

Űrkutatás a friss levegő szolgálatában

A NASA az 1980-as évek végén tanulmányt publikált arról, hogy mely beltéri növények képesek a legkárosabb szerves vegyületeket eltávolítani a levegőből. Az általuk végzett kutatásban olyan szennyező anyagok szerepeltek, mint a benzol, a triklór-etilén vagy a formaldehid, néhány növény pedig igen meggyőző eredményt ért el a tesztelésen. A NASA javaslata szerint a legjobb hatásfok eléréséhez 9 négyzetméterenként legalább egy növényt helyezzünk el.

szobanövények az ablakban
A növények sokat tudnak tenni lakásunk tiszta levegőjéért.

Persze minél több, annál jobb! Lakásunk levegőjére hatással van a kintről beáramló levegő, ugyanakkor a benti levegő minőségét igen nagy mértékben rontják a körülöttünk lévő berendezési tárgyak. A bútorok ragasztásához használt szerekből például nagy mennyiségben szabadulhat fel formaldehid.

Az alábbi néhány növényen kívül számos olyan fajta létezik, amely fontos szerepet tölthet be otthonunk levegőjének tisztításában. Érdekesség, hogy a kutatások szerint nem csupán a növények, hanem a földjükben élő mikroorganizmusok is rengeteg káros anyagot nyelnek el. Következésképpen jelenleg bármilyen szobanövényünk is legyen, biztosan tisztább a levegőnk annál, mintha nem lenne.

Melyik a legjobb légtisztító szobanövény?

Az alább bemutatott növények csak a jéghegy csúcsát képezik, számos más növény is remekül tudja javítani otthonunk levegőjét.

Vitorlavirág – Spathiohyllum

A NASA tesztjén az egyik legjobb eredményt ez a minden évszakban gyönyörű növény, a vitorlavirág érte el. Eredeti otthona Közép-Amerika, azonban mára a világ minden táján elterjedt szépsége és igénytelensége miatt.

vitorlavirág szobanövény
A vitorlavirág igen hasznos, ugyanakkor igénytelen növény.

Magyarországon a szabadba nem ültethető ki, a lakásban viszont kamatoztathatja kiváló légtisztító tulajdonságait. Mivel hazájában a párás aljnövényzetben él, a nedvesség fontos számára, ezért a párásítást meghálálja. Arra természetesen figyelnünk kell, hogy ne öntözzük túl. Ezt szerencsére viszonylag könnyű elkerülni, mert a virág jelzi, ha szomjas: elég akkor meglocsolnunk, ha levelei egy kicsit elkezdenek kókadozni.

Amire még érdemes figyelnünk, hogy soha ne tegyük a tűző napra, mert levelei megbarnulhatnak. Megfelelő gondozás mellett a vitorlavirág nagyon hálás növény. Elegáns fehér virágai növénytani értelemben nem valódi virágok, ez viszont ne tartson vissza minket attól, hogy akár hetekig gyönyörködjünk bennük.

Kislevelű fikusz – Ficus benjamina

Egy másik igen eredményes légtisztító a sok magyar háztartásban megtalálható csüngő vagy kislevelű fikusz. Ez a növény a formaldehidek mellett a xilolt és toluolt is hatékonyan szűri ki a levegőből.

Találkozhatunk vele kis cserepes növény formájában, de kitartó gondozással, metszéssel akár fává is nevelhetjük. A bevásárlóközpontok folyosóin gyakran lehet találkozni fa méretű egyedeivel. A levelek színezete és mintája fajtánként különböző lehet.

ficus benjamina szobanövény
A ficus benjamina a trópusokon óriási fává tud nőni.

Eredetileg Malajzia trópusi erdőiből származik, ahol akár 30 méter magasra is megnőhet. Noha a szülőhazájára jellemző körülményeket nem tudjuk számára tökéletesen biztosítani, érdemes törekedni rá: szereti a párás levegőt, így – főleg fűtésszezonban – mindenképp gondoskodjunk arról, hogy a levegő ne legyen körülötte száraz .

A melegebb tavaszi idő beálltával aztán ki is költöztethetjük, hiszen fényigénye igen nagy. Arra viszont figyeljünk, hogy tűző napra ne kerüljön, és még a hideg idő beköszönte előtt költöztessük vissza a szobába.

Anyósnyelv – Sanseveria

Szintén a trópusokról származik az anyósnyelv, melynek eredeti hazája Nyugat-Afrika. Ha olyan légtisztító növényt szeretnénk, amelyik még a fentieknél is kevesebb törődést igényel, akkor keresve sem találhatnánk jobbat a szanszevériánál.

anyósnyelv szobanövény
Az anyósnyelv kiváló légtisztító lehet a hálószobában is.

A növénynek több változata ismert a lapos levelűtől a gyönyörűen színezett fajtákon át a hengeres levelűekig. Nincsenek nagy igényei. Világos és árnyékos helyen egyaránt jól érzi magát, vízigénye pedig igen csekély, így büntetlenül magára hagyhatjuk, ha elmegyünk nyaralni.

A többiekkel ellentétben neki a szárazabb levegő sem jelent problémát, így a párásítással sem kell külön törődnünk. Egyes színes levelű fajták fényigénye valamivel nagyobb, erről mindenképpen érdeklődjünk vásárláskor.

Csokrosinda – Chlorophytum

A Dél-Afrikából származó növény az anyósnyelvhez hasonlóan igen könnyen tartható, kezdőknek is nyugodt szívvel ajánljuk. Az elterjedtebb nevén zöldikeként ismert növénynek tetszetős, hosszú levelei vannak, egyes fajtáit csíkok díszítik.

zöldike szobanövény
Minél fényesebb helyre kerül, annál szebb lesz a zöldike.

A többiekhez hasonlóan kiváló légtisztító, specialitása a szén-dioxid elnyelése. Ebben az összes többi szobanövényt lepipálja, így minden lakásban ott a helye! Elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy a fűtőtesttől minél távolabb legyen.

Árnyékban is megél, de minél fényesebb helyen van, annál szebb lesz, csupán a tűző napot kell elkerülnünk. Tavasztól őszig több nedvességre van szüksége, de két locsolás között nyugodtan hagyhatjuk földjét kiszáradni, télen pedig a legtöbb szobanövényhez hasonlóan kevesebb víz is elegendő számára.

Törpe datolyapálma – Phoenix roebelenii

A fentieknél kevésbé ismert törpe datolyapálma elsősorban a formaldehid és a xilol semlegesítésében jeleskedik, azon túl persze, hogy egzotikus szépségével különleges hangulatot hozhat otthonunkba.

Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó növény mára az egész világon elterjedt, hazánkban is egyre több kertészetben kapható. A legfeljebb 2,5 méter magasra megnövő pálma valamivel több odafigyelést igényel, mint a fenti növények, de ha van a lakásunkban olyan pont, ahol jól tud mutatni, megéri a fáradtságot.

törpe datolyapálma szobanövény
A törpe datolyapálma lakásunk igazik éke lehet, miközben a levegőt is tisztítja

Arra érdemes felkészülni, hogy ez a növény nagyon lassan nő, évente csupán 3-4 új levelet hoz. Egy kicsit gyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha gondoskodunk a megfelelő vízellátásról és a megfelelő talajról. Nyáron őt is ki lehet helyezni a szabadba, de a többiekhez hasonlóan a tűző napot mindenképp kerüljük el.

Hova forduljunk szobanövény-gondozási tanácsért?

A legtöbb háztartásban fellelhetők azok a szobanövényekkel foglalkozó könyvek, melyekből az alapvető információk megtudhatók. A szülők vagy a nagyszülők polcán is megtalálhatjuk a magyar szerzők által írt Szobanövények című könyvet, amelyhez antikváriumokban is olcsón hozzá tudunk jutni.

Az elmúlt évtizedben szobanövényekkel foglalkozó könyvek egész garmadája jelent meg, némelyik közülük egyetlen fajtára specializálódik. Ha pedig angolul is értünk, végképp kinyílik számunkra a szobanövények univerzuma, valamint az internet is segítségünkre lehet.

Szobanövények a neten

Ha megtaláljuk a megbízható helyeket (például a kertészetek honlapjait), akkor hasznos növénynevelési tippekkel gazdagodunk.

Ha otthon vagyunk a Facebookon, akkor érdemes megkeresni a témával foglalkozó csoportokat. Ezekben a közösségekben valószínűleg választ kapunk kérdéseinkre, ezen kívül akár a növények olcsóbb beszerzésére is lehetőségünk nyílik, a tagok ugyanis gyakran ajánlják fel cserére vagy ajándékként a növényeiket.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon