Nevelj városi balkont! – Bajzák Anna, a balkonkertész képzés megálmodója

Nevelj városi balkont! – Bajzák Anna, a balkonkertész képzés megálmodója
Nevelj városi balkont! – Bajzák Anna, a balkonkertész képzés megálmodója

Oké. Tudom-tudom! Majdnem minden interjúalanyommal való beszélgetés után azt nyilatkozom, hogy mennyire szuper emberekkel hoz össze a sors, de Bajzák Annánál (is) tényleg ezt éreztem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Anna keresett fel engem, hogy örömmel beszélne a Zöldítőkről, s én habozás nélkül megragadtam az alkalmat.

Anna, kérlek mesélj magadról egy picit… 

Melyik oldalamról, mert sok van… (nevet) Van a növényes, zöld oldalam, és van az oktatásfejlesztéssel, kreatív és márkatanácsadással foglalkozó énem. Rajongok a z-generációs képzésfejlesztésért, a gamificationért, szórakoztató, élményalapú tanításért, és elérzékenyülök a feketerigó énekétől és ha saját termesztésű ételt ehetek. Szeretek írni, szervezni, összehozni a jó közösségeket építeni és maradandót alkotni. Amolyan „diófát ültető típus vagyok„, a jó dolgokra van időm.

Alapvetően bölcsész vagyok, irodalom- és médiakutató és színháztörténész, kommunikációs szakértő, szövegíró, ilyenek. (nevet) Két karrierváltás van mögöttem. Illetve másfél biztosan. Szerencsés vagyok, hogy hivatást is találtam magamnak, soha nem volt „csak munkahelyem”.

Honnan jött a Zöldítők ötlete?

2015 óta minden tavasszal vetőmagot és tanácsot osztok a PlantTogether mozgalmam zászlaja alatt. Több ezer kezdő kertésznek segítettem már az elindulásban, ami minden évben hatalmas erőt és inspirációt ad. 2020 tavasza viszont más volt, mint a többi: le kellett mondanunk a tavaszi magbörzéket, növénycseréket, az online térbe szorultunk, ahol azt tapasztaltam, duplájára nőtt az igény a virtuális összefogásra és a balkonkertészkedésre egyaránt. 

Szinte minden nap bejelentkeztem a virtuális közösségi kertünkbe kicsit ügyetlen, de őszinte minivideókkal. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne egy bármilyen tempóban elvégezhető, digitális balkonkertész képzés kifejezetten városlakó fiataloknak. 

Ezzel az ötletemmel pedig megpályáztam a Telekom Magentakraft KraftChallenge pályázatát, amit meg is nyertem. Így indult a Zöldítők.

PlantTogether, a szimPLANT és a Zöldítők. Mi a három brand között a különbség? 

A PlantTogether a legrégebbi mozgalmam, online közös magvetések, méhecskementő magvetések és plantfie készítő fotópályázatok nonprofit megvalósítóhelye. Igyekszem minden évben valami nagyobb, jótékony ügy mögé állni, vagy elindítani, segíteni a tapasztalatommal és magokkal azokat, akiknek így vagy úgy szüksége van rá. Idén online magbörzét szervezünk a Magházzal, és természetesen lesz növénnyel közös szelfi, azaz plantfie készítő verseny is.

A szimPLANT a Szimpla Kert zöld rendezvénysorozata, ahol 2018 óta több tucat szuper szervezet és megmozdulás mutatkozott be, egésznapos kvízekkel, ültetésekkel, zöld könyvtárral, vaktérképes fakereséssel és növénycserékkel vártuk a belvárosban zöldülőket. Sajnos a programsorozat a covid miatt leállni kényszerült, de a szellemiséget tovább akartuk vinni. A két brand továbbgondolása a Zöldítők, ahol online szabadegyetemmel igyekszünk szórakoztatni és segíteni a növényrajongókat a felelős és tudatos zöldítésben. A szobanövényekről Kiss Mimi, kertészmérnök tart előadássorozatot, az arculat és benne Bobó apó, a bölcs kertitörp Varga Kata illusztrátor szívét és kezét dícséri, a háttérmunkában pedig Czigány Viki a tettestársam.

Ha jól informálódtam, akkor digitális képzésen megtanítjátok, hogy neveljünk városi balkonon ehető növényeket. 

Bizony, kezdő és középhaladó városi FIFÉ-knek (Fiatal Felnőtt – a szerk.) indul február második felében a képzés. Összegyűjtöttem az összes banánhéjat, városi legendát, olvasói levelet és csoportposztot, és gyúrtunk belőle egy tartalmas, pörgős és (remélhetőleg) szórakoztató videósorozatot az – általam tapasztalt – legköltséghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb városi kertészkedésről. A videók átlag 4-6 percesek, így a nap bármely szakában akadhat rá időd. Fontos, hogy nem csak a videók hossza, de a tervezés szellemisége is a fenntartható és hétköznapi életbe illeszthetőséget szolgálja. A segédanyagok összegzik és kiegészítik a videókat, míg az önellenőrző kérdésekkel folyamatosan ellenőrizheted a tudásszinted.

Tartalmát nézve a tananyag átöleli a nevelés teljes folyamatát a tervezéstől a magvetésen át a kiültetésig, sőt a magfogásig. A digitális alapképzésben három ajándék webinarral is kedveskedünk, amit általam nagyra tartott szakértők adnak elő: Fehér Judit a biodiverzitásról, Cseperkálóné Mirek Barbara az ökológiai növényvédelemről, Szabó Eszti a Felelős Gasztrohős színeiben pedig az idényzöldségekről tart előadásokat. 

És ez csak az alapképzés! Aki a Virtuális Közösségi Kert változatot választja, az 13 héten keresztül egy közösségi tanulási programban vehet részt, ahol játékos feladatok, élménymegosztás várja és Hétköznapi Zöldítők is be lesznek mutatva. Be vagyunk zsongva, nagyon várjuk a kezdést! Nincs itthon ilyen kurzus, remélem, hamar népszerűvé válik ez a tanítási módszer. Hiszek benne. 

A balkonkertészet hogyan jött az életedbe? 

2011 óta vagyok hobbikertész, azóta a saját és mások hibáiból, valamint nem nyugvó kísérletező kedvemből tanultam a legtöbbet. Meg persze Bálint gazda írásaiból, aki előtt mindig tisztelegni fogok. 

Városlakóként a balkonkertészkedés csodás lehetőség arra, hogy újrakapcsolódjak a természettel. A legnehezebb időszakba, a télbe hoz olyan élményt, a várakozás, tervezés élményét, ami függővé tett. Őszintén szólva balkon se kell, elég egy cserép növény, amit magról nevel az ember. Már ennyi is rengeteg jóságot (reményt, lelassulást, hálát) hoz bele a hétköznapokba!

Növénycserékkel, -örökbefogadásokkal segítetek a növénybeszerzésben. Ezt hogyan kell a gyakorlatban elképzelni? 

Amíg nyitva volt a Szimpla Kert, addig fizikailag ott voltak a magbörzék, növénycserék és -örökbefogadások. Tavasszal volt egy kimaradás, de nyáron folytattuk, aztán ősszel megint el kellett búcsúznunk a közösségtől. (szomorúan sóhajt) A legkedvesebb közösség, akikkel valaha találkoztam. Egymásnak szaporítanak növényeket a fiatalok, ajándékoznak, segítenek: zöldítenek! Hihetetlen lelke van a közösségnek!

Nem hagyhattuk, hogy a semmibe vesszen ennyi szuperkedves ember, ezért átvonultunk teljesen az online térbe, ahol meglepetésünkre folyamatos zsizsegéssel találkozunk. Közel kétezer tag van már a csoportban, és mindenki kedves, segítőkész és tisztelettudó. A covidra való tekintettel hangsúlyozzuk a távolságtartást az egyéni cserék alkalmával, és szabályként vezettük be, hogy lehetőség szerint kerületen-városrészen belül, tömegközlekedés nélkül oldják meg a cseréket. Így megy most nálunk online. Csináljuk, mert át kell vinnünk a covid túlsó partjára ezt a közösséget és a zöldítés szeretetét.

search icon