A zöldborsó a világ egyik legfontosabb, a klímánkon az egyik legkorábban felhasználható és legnagyobb tömegben előállított, fehérjében gazdag, hidegtűrő zöldségnövénye.
A Magyar Mezőgazdaság publikációja szerint, hazánkban az előző évtizedben 20–22 ezer hektár körül alakult a zöldborsó termőterülete, ami a 2020-as években lecsökkent 11–13 ezer hektárra. A 2024-es év drasztikus területcsökkenése után az idei évben ismét növekedés tapasztalható, de a jelenlegi terület mérete továbbra sem éri el a korábbi évek átlagát. A zöldborsó termesztése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása, a termelési költségek folyamatos emelkedése, a piaci és a szabályozási környezet változása miatt.
Az idei év hideg és csapadékos márciusi időjárása miatt a vetés kezdete eltolódott és elhúzódott egészen április végéig. Volt olyan időszak, amikor 12 napon keresztül nem tudtak munkagéppel a földekre menni, ezért kimaradtak a betervezett vetési szakaszok. „A vizes talajon nem sikerült tökéletesen előkészíteni a magágyat sem, ezért az idén a kelés sem 100 százalékos, az éjszakai hideg időjárás miatt pedig vontatott a borsó növekedése. A betakarítás kezdetének időpontja emiatt várhatóan csúszni fog, és „lyukas időszakokra” is fel kell készülni. A hideg idő ellenére a levéltetvek itt is megjelentek, de komolyabb problémát még nem okoztak” – foglalta össze Máté András termelési vezető az idei év tapasztalatait.
A zöldborsó vetése februárban a kisebb hőigényű kifejtő típussal kezdődik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 4–5 °C-ot, majd a velő típusúval folytatódik, amikor a talaj 7–8 °C-ra melegedik. A folyamatos betakaríthatóság érdekében szakaszosan vetnek, összesen 3–5 alkalommal, hektáronként átlagosan 150–300 kilogramm vetőmagot juttatnak ki.
A február és április közepe között vetett borsó gépi betakarítása május vége és július közepe között esedékes. A zöldborsó közepes vízigényű növény, öntözésének mértékét a természetes csapadékellátottság és a hőmérséklet határozza meg. Vízigény szempontjából három fejlődési szakasza kritikus: a csírázás időszaka, közvetlenül kelés után; a növény 5–6 centiméteres magasságának elérése; illetve a virágzás és a terméskötés ideje. Ilyenkor öntözés és fejtrágyázás ajánlott.
A termékpálya stabilitását elősegítheti, hogy a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte a gyártási kapacitásait. A fagyasztott és a konzerv zöldborsó aránya jelenleg 50-50% körüli, ám a fagyasztott termékek súlya egyre nő, míg a konzervé csökken. Lehet még vásárlói kapacitás a rendszerben, hiszen a magyarok átlagos zöldborsófogyasztása 0,9 kg/fő/év, ami jelentősen elmarad a franciák 2 és a britek 3 kiló/év átlagához képest.
Fotó: Canva