Eltűnhetnek ezek a kedvelt zöldségek Magyaroszágról?
Eltűnhetnek ezek a kedvelt zöldségek Magyaroszágról?

Drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára, ez pedig nagyon rossz helyzetbe hozta a termelőket – hangzott el a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján.

A FruitVeB beszámolója szerint, a zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac és emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat.

A Debreceni Egyetem konferenciájával szeretné segíteni a termelőket és a feldolgozókat, hiszen ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja a szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a debreceni agrárkaron az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés, illetve a tudományos eredmények átadása, disszeminációja is rendkívül fontos.

„A térség vállalkozóinak, termelőinek, alapanyag-előállítóinak és élelmiszer-feldolgozóinak szükségük van a korszerű ismeretekre, amelyek segítik a versenyképességüket, illetve piaci lehetőségeiket. Több, az ágazatot érintő kutatást végeznek szakembereink, az eredményeinket pedig a gyakorlatban is alkalmazzuk. Csaknem 200 hektáron gazdálkodunk a tangazdaságunkban, termelünk csemegekukoricát és zöldborsót is konvencionális és ökológiai körülmények között. Elmondhatjuk, hogy a teljes oktatási és innovációs termékpálya a birtokunkban van” – fejtette ki Stündl László.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára jelenleg 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica esetében 50, míg a zöldborsó tekintetében 40 százalékos csökkenést jelent.

„Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Mindkét növény ugyanis a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel” – jelentette ki az agrárkar egyetemi docense. Apáti Ferenc úgy fogalmazott: az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövidtávon nincs megoldás.

A hazai zöldségtermesztés támogatása a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen az agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(FruitVeB/Agrárszektor)

Fotó: Canva

search icon