Tényleg rosszabb a mirelit, mint a friss?

Tényleg rosszabb a mirelit, mint a friss?
Tényleg rosszabb a mirelit, mint a friss?

A gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, sőt készételek is igen elterjedtek manapság, mégis viszonylag keveset tudunk róluk. A több mint 70 éve velünk lévő mirelit élelmiszerekhez számos városi legenda kapcsolódik, sokan gondolják egészségtelennek vagy épp károsnak őket, pedig valójában nem azok. A cikkben áttekintjük, hogy milyen módszerekkel tudjuk legjobban megőrizni a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalmát, és mire kell feltétlenül ügyelnünk, ha fagyasztott élelmiszert vásárolunk. Előbb azonban felidézzük a mirelit élelmiszerek múltját!

Európában elsőként Magyarországon dobtak piacra fagyasztott élelmiszert 1943-ban Frigelite márkanévvel. A gyorsfagyasztó üzemnek otthont adó Pozsony melletti Diószeget a háború végeztével elcsatolták hazánktól, de ez nem vetett véget a történetnek, sőt! Az új üzem Csepelen létesült a Mezőgazdasági Ipari Rt. szárnyai alatt, az azóta köznevesült Mirelite márkanév első három betűjét pedig a nevezett cég rövidítése adta. A Mirelite név annyira beleivódott a köztudatba, hogy mára minden fagyasztott terméket így hívunk.

mirelit termékek hűtőkocsija
A Mirelite hűtőkocsija az 1960-as években.
Fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

A Mirelite termékek ideje a hűtők és a fagyasztók széles körű elterjedésével jött el, ami az ’50-es évek második felére tehető. Ekkorra a kereslet annyira megnőtt a fagyasztott ételekre, hogy az eredeti csepeli hűtőház mellett országszerte sorra nyíltak az üzemek, általában a legjellemzőbb helyi terményekre és készételekre szakosodva. A Mirelite termékek magas minőségét bizonyítja, hogy 1970-től exportálták is őket, a ’80-as évekre már a termelés fele külföldre került.

mirelit zöldség

A mirelit termékek (és persze kicsit korábban a konzervek) elterjedésével a korábban csak szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz már egész évben hozzá lehetett jutni. Ez egyre jobban átalakította az étkezést. Mára már természetesnek vesszük, hogy minden évszakban hozzájutunk a friss terményekhez, ezek azonban sokszor több ezer kilométert utaznak, mire az asztalunkra kerülnek. A fagyasztott termékek viszont nem tűntek el. Bár még tartja magát az a városi legenda, hogy a fagyasztott ételek egészségtelenebbek, ez szerencsére nem igaz. Ráadásul legtöbbször fenntarthatóbb döntést hozunk, ha ilyeneket választunk.

Rosszabb a fagyasztott zöldség és gyümölcs, mint a friss?

Az első dolog, amit tisztázni kell, hogy mit értünk pontosan fagyasztott élelmiszereken. Az ipari hűtőházakban nem az otthoni fagyasztókhoz hasonló berendezések vannak, amelyek lassan, órák alatt fagyasztják le az ételeket. Az általuk használt gyorsfagyasztásos technológia során az alapanyagokat a lehető legrövidebb időn, jellemzően néhány percen belül hűtik le mínusz 18–22 °C-ra. A folyamat során semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert nem használnak.

mirelit zöldség

A gyorsfagyasztás annyiban különbözik az otthoni fagyasztástól, hogy a folyamat során a zöldségekben és a gyümölcsökben lévő nagy mennyiségű víz jégkristályok formájában fagy meg. Ennek a jelentősége annyi, hogy a felengedés után a termékek megőrzik formájukat, nem eresztenek levet, valamint színük, illatuk és beltartalmi értékük is megmarad. Mivel vitamintartalmuk nem csökken, a fagyasztott zöldség-gyümölcs teljes értékűnek tekinthető.

Látható tehát, hogy semmiképp sem nevezhetők rosszabbnak a fagyasztott termények. Mellettük szól továbbá az is, hogy mivel a hűtőüzemek zömmel a termőföldek közvetlen közelében vannak, a gazdálkodók ráérnek akkor betakarítani a termést, amikor már teljesen érett. Ez a frissen megvásárolható zöldségre és gyümölcsre általában nem igaz. Minél távolabbról érkezik egy termés, annál éretlenebb állapotban takarítják be. Ezzel párhuzamosan a messziről hozott friss zöldségek és gyümölcsök beltartalmi értéke jellemzően alacsonyabb, mint a gyorsfagyasztott változaté. Ugyanígy a fagyasztott termékek felé billen a mérleg nyelve, ha a piacon vásárolt, de csak napokkal később felhasznált zöldségekkel vetjük össze őket. Utóbbiak vitamintartalma – persze fajtától függően – gyorsan csökken.

Biztosan nincs benne tartósítószer?

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök biztosan nem tartalmaznak tartósítószert. Ez viszont nem jelenti azt, hogy biztosan rendben is van az, amit a csomagolás rejt. Előfordulhat, hogy a fagyasztott zöldségek között olyan baktériumok bújnak meg, amelyek veszélyt jelenthetnek ránk. Ez azonban normális jelenség. Ez az oka annak, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket mindig hőkezelni kell. Ezt a csomagoláson külön feltüntetik.

mirelit gyümölcsök
A mirelit gyümölcsökkel szezonon kívül is kvázi helyi alapanyagokhoz juthatunk.

Hogyan őrizzük meg a mirelit zöldségek vitamintartalmát?

A hőkezelés során elpusztul minden olyan esetleges kórokozó, amely veszélyes lehet ránk. Eközben viszont a zöldség a vitamintartalmából is sokat veszít(het). Sok függ a zöldség fajtájától, illetve a benne lévő vitaminoktól is. Általánosságban az mondható, hogy a beltartalom jelentős része megőrizhető, ha megfelelően végezzük el a hőkezelést.

A legjobb módszer, ha a zöldségeket pároljuk. Ha ezt minimális folyadék hozzáadásával, lassú tűzön végezzük, akkor az alapanyagok íze intenzív marad, a vitaminokból pedig keveset veszítünk. A gyakran előforduló listeria baktériumok nagyjából 2,5 percig maradnak életben 72 °C feletti hőmérsékleten, így 3 perces párolással nem tudunk melléfogni. Sokkal tovább azonban épp a vitaminok és az íz miatt nem érdemes folytatni az eljárást.

mirelit zöldség párolása
Párolással őrizhető meg a legtöbb tápanyag.

Rossz ötlet viszont bő vízben megfőzni a zöldségeket. Ilyenkor a tápanyagok jelentős része kioldódik a főzővízbe. Ezt a megoldást csak akkor válasszuk, ha a főzőlevet fel szeretnénk használni!

A vitamintartalom megőrzésének szempontjából az is kiemelten fontos, hogy ne engedjük fel a zöldséget vagy a gyümölcsöt felhasználás előtt. Kerüljenek a lábosba fagyott állapotban!

Mire figyeljünk mirelit termékek vásárlásakor?

Nem véletlenül vannak az áruházakban a fagyasztók közel a kasszákhoz. Nem tenne jót ugyanis a fagyasztott termékeknek, ha a vásárlás elejétől a kosarunkban lennének. Az a legjobb, ha a fagyasztott termékek egészen a felhasználásig fagyott állapotban maradnak.

mirelit hűtő
Mindig tartsuk be a termék csomagolásán feltüntetett utasításokat!

Olvadtnak tűnő terméket semmiképp ne vegyünk meg! Ilyennel azért viszonylag ritkán lehet találkozni, azt viszont már nehezebb ellenőrizni, hogy korábban nem engedett-e fel az áru. Egyesek szerint ha megtapintva egybefagyott tömböt érzünk, akkor szintén ne vegyük meg az árut! Ilyen akkor alakulhat ki, ha a nem megfelelő szállítás vagy áruházi kezelés során a termék kiolvad, majd a termékből kiszivárgó folyadék újra megfagy.

Fontos arra is törekedni, hogy minél rövidebb legyen az az idő, amit a bolti és az otthoni fagyasztó között tölt el a termék. Ha van rá lehetőségünk, használjunk hűtőtáskát! A jégakkus megoldás a legjobb, de akár a bolti fagyasztók körül általában árusított hidegen tartó szatyrok is jobb megoldást jelenthetnek az egyszerű táskáknál.

Források: Index, Pénzcentrum, Képmás

search icon