Jó évet zárt a hazai zöldborsóágazat
Jó évet zárt a hazai zöldborsóágazat

Tóth László, a Bonduelle Central Europe Kft. szakembere szerint, összességében jó évet zárt 2023-ban a hazai zöldborsóágazat.

Tóth László összegzéséből kiderül, hogy a hazai borsóágazat nem zárt rossz szezont. Az alapanyag minősége általában jó volt, és a termésátlagok is a tervezettnek megfelelően alakultak. Már a szezon elején nyilvánvalóvá vált, hogy az eladási lehetőségek beszűkültek, ennek ellenére törekedtek arra, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeiknek eleget tegyenek. A szezon végén azonban jelentkezett az intenzíven mérgező gyomnövények problémája. Itt elsősorban a Daturára kell gondolni, és ha ennek előfordulását nem tudjuk kizárni a termékeinkben, akkor ez az eladásainkat lehetetlenné teszi – fűzte hozzá Tóth László.

Összességében az idei évben mind mennyiségben, mind minőségben le tudtuk gyártani a terveinket.

A szakember hozzátette, hogy az üzemi feldolgozást, erősen befolyásolták az alapanyag és energiaárak, valamint a minden területen növekvő költségek. Ennek eredményeként a hazai előállítású termékek ára jobban emelkedett, mint a külföldi konkurenseké, ennek hatását az exportnál lehet a leginkább érezni.

„A kereskedelmi kilátásokat illetően, sajnos nem lehetünk optimisták. Már tavasszal látszott a kereskedelmi igények csökkenése, és ez a folyamat a nyár alatt sem változott. Az idei gyártású készleteink szinte teljesen raktáron vannak, de a tavalyi gyártásból is maradt még készlet. Amennyire az látható, a külföldi konkurensek is le tudták gyártani a terveiket, és az árelőnyüket kihasználva beelőznek a tendereken. Súlyos probléma, hogy az Ukrajnában folyó háború miatt jelentős export piacoktól estünk el, és ez nem fog hamarosan rendeződni” – olvasható a szakember összegzésében.

Tóth László szerint elkerülhetetlen az olyan változtatások megtétele, amelyek visszaállítják a magyar mezőgazdaság versenyképességét.

Tovább kell fejlesztenünk a betakarítást, annak kapacitását és rugalmasságát, hogy a lehető legjobb minőségben tudják a zöldborsót feldolgozni az üzemek.

A szakember utalt arra is, hogy lépéseket kell tenni a környezetvédelmi és fenntarthatósági célkitűzések teljesítésére. „Ez első körben az üzemeket érinti, de a mezőgazdaság is hamarosan a célkeresztbe kerül. Néhány éven belül akár kizárhatjuk magunkat értékes piacokról, ha az eredmények elmaradnak.”

(FruitVeB)

search icon